L’últim tram del 2017 va ser ben intens a Catalunya. I aquesta intensitat d’esdeveniments extraordinaris que ens ha portat l’actualitat també ens ha revolucionat a nivell digital. Les xarxes i els xats han tret fum i ens han demostrat el seu potencial comunicatiu, ja no per quedar per sopar amb un grup d’amics, sinó que han servit per organitzar concentracions, per parlar amb veïns del barri que no coneixíem o per organitzar un viatge a Brussel·les. Avui us parlarem de dues de les moltes iniciatives que han aparegut aquests últims mesos; en centrem en aquestes perquè hi tenim alguna cosa a veure. Davant la injustícia i la sensació d’impotència, alguns hem volgut aportar el nostre petit gra de sorra digital; en el nostre cas, amb els projectes Cartes als Presos Polítics i Humans of Catalunya.


logo-cartes-al-presos-politics

 

El projecte de les Cartes als Presos Polítics va sortir arrel de la crida d’Òmnium i ANC d’enviar cartes a les presons. Vam pensar que s’havia de trencar el mur de la comunicació  digital amb els presos polítics i que facilitar els enviaments online faria que més gent s’animés a escriure’ls. Vam crear una pàgina web des d’on es pot escriure a aquests presos, fins i tot permetem adjuntar un dibuix o una fotografia. La pàgina té un blog on publiquem les cartes que els remitents permeten que siguin públiques (hi ha l’opció de fer la carta pública o privada). Setmanalment les recollim totes i les enviem a les presons corresponents, amb el remitent de qui ho ha escrit.

HumansOfCat

Per altra banda, amb Humans of Catalunya hem creat un canal d’Instagram on recollim testimonis de fets excepcionals que s’han viscut darrerament al nostre país. Compartim les publicacions als nostres canals de FacebookTwitter i Instagram. Són històries que en alguns casos han sortit a la premsa, però han quedat ràpidament sepultades per altres informacions. Algunes de les publicacions han tingut molt de ressò, com és el cas de la Meritxell Esquerra de Lleida, que va ser detinguda per una publicació al Facebook. Concretament aquest cas s’ha compartit 3800 cops a Facebook i això ens fa pensar que hem de seguir aquesta tasca de recollida de testimonis perquè la gent volem saber i la gent no volem oblidar. Justament sobre la importància del periodisme en l’actualitat i de projectes com el nostre en parlaven recentment a Media.cat.

Humans of Catalunya és un projecte sense ànim de lucre i que compta amb la col·laboració de fotògrafs d’arreu del territori. De moment tenim una vintena de testimonis publicats, entre els quals trobem un bomber, un estibador, alcaldes, detinguts injustament, l’actor Toni Albà o una representant de drets.cat. Si hi feu un cop d’ull ja ens direu què us ha semblat!