Aquesta és una entrada que fa temps que volia fer. De fet ja la vaig prometre al setembre quan em van convidar a COM ràdio i a l’últim Beers&Blogs amb les amigues de Dones en Xarxa. Crec que no serà una única entrada, sinó una sèrie d’entrades amb consells i recursos per a animar als que ens llegiu a crear el vostre propi espai. Si mireu els enllaços recollits a la barra lateral d’aquest blog, veureu que esteu en bona companyia!

Partiré de la idea que ja heu decidit crear un blog i començaré pel primer pas de tots: decidir quin servei utilitzar per crear-lo. Aquí us en proposo alguns, els més coneguts i utilitzats, juntament amb alguns detalls sobre quins són els seus avantatges i inconvenients. No crec que hi hagi un servei que sigui “el millor”, sinó que, depenent de quin sigui el vostre objectiu, segurament n’hi haurà algun que s’ajusti més al vostre cas.

WordPress.com: és un dels serveis més utilitzats i ofereix un gran nombre de funcions. Hi ha un bon nombre de plantilles per triar, et permet fer entrades força elaborades amb text, fotos, vídeo… i té eines molt bones per gestionar detalls com les categories de les entrades, els comentaris i les estadístiques dels teus visitants. És el sistema que utilitzo per a Betes i Clicks i n’estic molt contenta. Un altre detall que m’agrada és que es pot utilitzar en català i que té un portal per als blogs escrits en la nostra llengua.

(Nota:no us vull confondre però vull aclarir que apart del servei de wordpress.com també hi ha wordpress.org, que és una aplicació que també utilitzen molts bloggers. En aquest cas es tracta d’una eina que descarregues i instal·les en un servidor propi. Això et dóna molta més capacitat de personalització, però també fa que sigui una opció més adequada per a usuaris més avançats – o ambiciosos! I sempre tens la opció de començar amb un d’aquests serveis i després passar-te a wordpress.org quan ja hi estiguis avessat.)


Blogger: va ser un dels primers serveis de blogs que es va popularitzar i fa uns anys el va comprar Google. Això vol dir que el podeu utilitzar integrat amb els vostres comptes de Google i evidentment està molt ben integrat amb tots els serveis Google a través de diverses funcions. Els que l’utilitzen diuen que els agrada perquè és molt complet però alhora força senzill d’utilitzar. Jo l’he utilitzat en el passat i també el recomano. Ah i també està disponible en català!

Tumblr: s’anuncia com “la manera més fàcil de bloggejar”. Es tracta d’un sistema que simplifica tot el procés, des del registre fins a la creació d’entrades. En pocs passos ja pots estar compartint textos, fotos, cites, enllaços…

Et permet seguir altres blogs de Tumblr directament dins del mateix servei i encoratgen que “tumblegis” (“re-bloguejis”) les entrades dels altres. No té moltes funcions avançades. ni comentaris (a menys que hi integris un altre servei extern) ni sistema d’estadístiques però depenent del tipus de contingut que volgueu compartir pot ser una solució perfecta. Jo l’utilitzo per tenir un àlbum de les fotos que vaig fent amb el telèfon (hi podreu veure sovint el meu gos, la mascota oficial de Betes i Clicks, aixì com els resultats de les meves cuinetes 😉 )

Posterous: es tracta d’un servei força nou que està tinguent molt bona acollida. També es basa en la simplicitat: no cal registrar-se, és facílissim crear noves entrades (pots fer-ho només enviant un email) i pots enviar automàticament la informació a altres serveis com Twitter o Facebook. Encara que no té funcions avançades ni estadístiques detallades, es pot personalitzar l’aparença i, gràcies a algunes funcions recents, és perfecte per a un blog en equip escrit entre vàries persones. Jo l’utilitzo  com a àlbum de retalls per a recollir-hi les coses curioses que vaig trobant i que em semblen interessants.

Vinga, ara a provar-ho! Si teniu algun dubte, deixeu un comentari amb el tipus de blog que teniu en ment i faré tot el possible per ajudar-vos. I si ja l’heu creat, deixeu-nos l’enllaç i l’afegiré a la llista de blogs en català de Betes i Clicks! :-)

Volia donar les gràcies de forma especial als amics bloggers que em van respondre sobre quins serveis utilitzen i prefereixen: @lagemmota, @inblueathome, @punkomatik, @irinoko, @francescperez, @jordigarcia, @oscarcillo, @lluiski, @liopic, @ivanthomas, @saikodelic, @barrut, @davidllonch, @ing_maimonides, @xavi_arnaus, @soniola