Fer un mapa personalitzat pot tenir diverses utilitats: fer un recull d’adreçes, marcar tots els llocs interessants que hem vist fent la volta al món o crear un mapa de com arribar a una festa infantil d’aniversari, per posar només alguns exemples. Els mapes es poden fer tan complets o senzills com vulguem i els podem anar editant i, cosa que resulta molt útil, compartir-los fàcilment amb qualsevol contacte. Ho explicaré en 5 passos senzills:

1. Crear el mapa

Per començar hem de tenir un compte a Google (el mateix del Gmail, del Google Reader,etc, ja serveix). Anem a Google Maps (nota: us recomano que us guardeu aquesta adreça als favorits, Google Maps en català per defecte http://maps.google.es/?hl=ca&ie=UTF8 ) i si no ho hem fet ja, accedim al nostre compte clicant a “Entra” a dalt a la dreta i posant nom i contrassenya. Un cop dins escollim la opció “Els meus mapes” a l’esquerra (sota el quadre de cercar) i cliquem a “Com començar”:

Picture 31

Li posem un títol al nostre mapa i, si volem, una descripció. També podem decidir si el fem públic (surt a les cerques dels que busquen mapes creats per altres) o privat, només el podran veure aquells a qui enviem l’enllaç.

Picture 132. Afegir punts al mapa

Per afegir punts al mapa, tenim dues opcions:

a) busquem una adreça o lloc a la cerca i quan veiem el resultat cliquem sobre “Desa a els meus mapes”

Picture 14

I triem a quin mapa ho volem afegir:

Picture 15

Llavors podem editar els detalls que guardem:

Picture 16

b) També podem afegir punts al mapa seleccionant la opció del mig (la icona de “punt d’interès” al costat de la mà) i arrossegant el cursos on volguem crear el punt nou:

Picture 19

Quan ja tenim tots els punts a l’esquerra en veiem el resum i si ja hem acabat el mapa cliquem “fet”.

Picture 32

3. Afegir rutes o itineraris al mapa

Si volem fer un mapa per assenyalar un camí (com arribar o un passeig recomanat, per exemple) voldrem afegir línees al mapa. Per a fer-ho escollim la tercera opció de les icones que hi ha sobre el mapa i escollim “Dibuixa una línia” (o la següent opció si volem seguir el traçat de la carretera):

Picture 26

Anem assenyalant els punts per on volem que passi i la línia es va dibuixant sobre el mapa:

Picture 23

Li posem nom a la línia i queda guardada al mapa com un element més:

Picture 33

4. Assenyalar zones al mapa

A més de línees també podem crear figures per assenyalar àrees sobre el mapa:

Picture 25

Seleccionem els punts per dibuixar la figura sobre el mapa:

Picture 28

Li posem nom i la guardem, també, com un element més del mapa:

Picture 34

5. Compartir el mapa amb els amics

Un cop fet el mapa sovint el voldrem compartir amb altres. Hi ha diverses maneres de fer-ho:

a) enviar-los el per email: anem a l’opció “Envia’l” (a dalt a la dreta del mapa) i posem les adreçes dels nostres amics:

Picture 29

b) passar-los l’enllaç o penjar-ho a la vostra web: si escolliu la opció “Enllaç” (també a dalt a la dreta del mapa) podeu escollir l’enllaç per copiar-lo i enganxar-lo en un missatge de xat per exemple:

Picture 30

Amb la opció de sota si teniu una web o blog podeu insertar-hi el mapa i quedarà així (podeu fer zoom i moure-us pel mapa des d’aquí mateix):
[googlemaps http://maps.google.es/maps/ms?hl=ca&ie=UTF8&msa=0&msid=118240439080438873622.000475fa054eef87dbc94&ll=41.985436,2.823484&spn=0.006699,0.005043&output=embed&w=425&h=350]

c) Convidar algú altre a col·laborar en el mapa: A l’esquerra, sobre els detalls del mapa hi ha un enllaç que diu “col·labora” i que ens permet convidar altres contactes a participar en el mapa afegint punts d’interés i rutes:

Picture 22

Finalment, si us heu quedat amb ganes de més, us recomano que veieu aquest vídeo creat per Google on expliquen més possibilitats i coses que podem afegir als mapes (en anglès)

Nota: us recomano de veritat aquests restaurants de l’exemple, mmmm. Ah, i si, s’acosten les Fires de Sant Narcís a Girona, que també us recomano!! 😉