Per celebrar la Diada aquest any, he pensat que valdria fer país en versió “digital”. La veritat és que els catalans sempre hem estat molt actius a la xarxa i, per sort, cada vegada disposem de més  i millors punts de trobada per a la nostra cultura a la xarxa i amb continguts de qualitat en la nostra llengua.

11

És cert que de vegades és difícil, sobretot si ens comparem amb tota la oferta que hi ha en llengües com l’anglès o el castellà (que tenen la rendibilitat de les grans audiències). Però cada cop som més els que hem apostat per escriure en català i per als catalans, i cada cop som més també els que ens agrada viure amb normalitaten la nostra llengua també a la xarxa. Per això avui us deixo un llistat d’11 webs en català, des de nous mitjans alternatius fins a blogs personals, per mostrar-vos la riquesa de la web a casa nostra. Potser n’hi ha alguna que no coneixíeu?

1. Núvol | Diari digital de cultura en català

El Núvol és un diari de la cultura en català, format per les contribucions de centenars de col·laboradors diversos que publica cada dia a un ritme desenfrenat articles interessantíssims sobre temes que van de la literatura al teatre o la política, entrevistes amb personatges, humor i com no, una secció dedicada al món de la xarxa.

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 8.45.47

2. Els Bastards, blog de cinema i sèries

Ara que estem tots bojos amb el món de les sèries de ficció, que tenen cada cop més nivell, no podia faltar un punt de trobada en català per als que en patim addicció. Novetats, curiositats, actualitat i opinió amb un punt de vista fresc que t’enganxarà igual que la darrera temporada de (insertar la teva sèrie preferida).

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 8.52.16

3. small and nice – Coses petites i boniques que inspiren la meva vida

La xarxa és plena de petits i meravellosos blogs personals, escrits per persones diverses que comparteixen el seu petit racó de món. En la xarxa anglosaxona, les “mommy bloggers” s’han convertit en estrelles i tenen una creativitat i capacitat d’influència enormes, i a Catalunya què? M’agrada aquest blog per la passió amb la que la Vinyet, una mare catalana, comparteix el seu dia a dia així com un munt d’idees originals per a receptes, manualitats, criança, viatges…

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.10.16

4. Va de pares – El blog col·lectiu sobre paternitat

Perquè a casa nostra també tenim “papi bloggers”, és imprescindible aquesta pàgina creada per un grupet de pares 2.0 que tenen molt a dir sobre l’experiència de tenir fills. Articles divertits, reflexions serioses, grans temes de debat, perspectives refrescants i vinyetes reals com la vida mateixa… no us el perdeu.

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.18.14

5. ComiCat – un bloc sobre còmics en català

Perquè a Catalunya tenim “frikis” de tots els temes, us recomano aquesta web especialitzada en cómic, extremadament activa i actualitzada, plena de ressenyes de qualitat i informació sobre tot el que es cou en forma de vinyeta i en la nostra llengua. Per descobrir fenòmens per a tots els gustos.

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.24.08

6. Benegre.cat | Els fills il·legítims de la República

Perquè som gent amb molt sentit de l’humor, i força especial, no podia faltar un diari de notícies “paròdia” de l’actualitat. Per a compartir a les xarxes socials i fer dubtar la tieta de si la notícia es verídica o no. Tenint en compte les bestieses que passen alguns dies al voltant del procés, de vegades costa estar segur que no tots els titulars són del Be negre!

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.28.16

7. Catorze.cat – Cultura viva

Un altre portal dedicat a la cultura a casa nostra, de la mà del grup Nació Digital. M’agrada sobretot per les entrevistes i llistats (amb 14 punts!) de propostes i exemples que publiquen, així com per la seva sel·lecció de temes interessants que troben arreu de la xarxa i que comparteixen a les diferents seccions de “la casa”: rebedor, passadís, finestres…

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.33.14

8. Patufets al món | Quan el català és minoria

Perquè cada vegada hi ha més catalans escampats arreu del món, val la pena aquesta web impulsada per un grup de famílies que estan criant els seus fills amb la nostra llengüa i cultura. Un espai on comparteixen experiències, idees, recursos i que ens ajuda a expandir els nostres horitzons i la idea del que significa “ser català” avui en dia i en un món globalitzat.

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.38.59

9. Música dels Avis – Cançons i músiques dels avis

Una iniciativa increïble i lloable que pretén recollir i capturar per a la posteritat les cançons i la tradició oral dels nostres avis. Perquè els llibres d’història recullen les grans fites però les petites coses, el patrimoni del que és quotidiani, com les cançons de bressol o les cantarelles al pati, tampoc les hauriem de perdre. Per passar-hi hores descobrint i recordant.

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.40.17

10. Revista Benna | El portal musical de Catalunya

Perquè l’univers de la música no podia faltar en aquest recull, us recomano el web de la revista Benna, que ja porta una dotzena d’anys en actiu. Notícies, ressenyes de discos, recomanacions per estar al dia i entrevistes amb artistes consagrats i emergents de l’escena (o escenes?) catalanes. Música i continguts amb molt criteri per a tots els gustos.

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.46.09

11. Ets el que menges

Aquesta web catalana sobre salut és un referent des de fa temps (de fet, m’ha sorprès que no n’havia parlat mai abans aquí al blog). Per estar al dia i ben informats sobre com cuidar-nos i estar sans a través del que posem al plat. Consells nutricionals i per a viure més i millor, escrits per experts i tenint en compte la tradició i els costums a taula de casa nostra.

Captura de pantalla 2015-09-10 a las 11.47.26

 

M’en recomaneu alguna més? Feliç diada i visca Catalunya!