Recentment algú em va preguntar sobre què havia d’instal·lar al seu smartphone per a poder llegir un codi QR d’una targeta de visita que un client li havia donat. Em vaig adonar que malgrat aquests codis ja fa un temps que corren, no haviem dedicat ni un article a parlar-ne i poden tenir moltíssimes utilitats, no només en un entorn professional o per aprofitar promocions i ofertes en publicitat sino també per a rebre informació pràctica per part d’ajuntaments i administracions.

Així que aquí us presento “tot el que volies saber sobre els codis QR”:

 

Què és un codi QR i quins avantatges té?

El nom “codi QR” ve de “quick response”, és a dir, codi de resposta ràpida. Es tracta d’un sistema per a transmetre informació a través d’una imatge formada per una matriu de punts. Ve a ser una evolució dels codis de barres que coneixem bé (tots hem comprat al supermercat algun cop…) però amb molta més capacitat, i van ser creats fa gairebé una dècada per una empresa japonesa subsidària de Toyota. Els identificareu fàcilment per la seva forma quadrada i per tenir tres petits requadres a les cantonades superiors i inferior a l’esquerra:

Screen Shot 2013-08-27 at 3.49.49 PM

En un codi QR s’hi pot emmagatzemar molta informació, concretament 4296 caràcters alfanumèrics. Per a que us feu una idea de les seves possibilitats, en un codi de barres típic només hi “caben” entre 10 i 13 caràcters. Per això poden servir per a transmetre informació diversa, com ara un text, una adreça web o URL, informació de contacte o accions com enviar un sms o executar una aplicació.

L’altre avantatge és que són fàcils de crear, petits (o tan grans com vulguis) i per tant es poden afegir a qualsevol superfície: un cartell, un anunci, una targeta de visita… I com el seu com indica, són fàcils i ràpids de llegir.

Aquí teniu un exemple d’un codi QR creat per la Generalitat que ens permet accedir fàcilment a la versió móbil de la seva web:

 

Screen Shot 2013-08-27 at 3.47.17 PM
Com puc llegir un codi QR?

Per poder “llegir” i accedir a la informació que amaga un codi QR només necessitem un dispositiu capaç de capturar imatges i un software capaç d’interpretar-los. El més habitual són els smartphones amb càmeres, on podem instal·lar aplicacions per a poder llegir els codis. Aquí us en recomano unes quantes, però n’hi ha centenars disponibles segons les vostres necessitats i dispositius:

Un cop instal·lada l’aplicació, veureu que totes tenen una opció que activa la càmera del telèfon. Només cal que l’apunteu al codi per a que aquest es vegi en pantalla i l’app el pugui escanejar. Llavors l’aplicació interpretarà la informació i la podreu llegir o us portarà per exemple a una web que s’obrirà al vostre telèfon automàticament. Ja està, ja heu llegit un codi QR:


Screen Shot 2013-08-27 at 4.14.16 PM

 

 

Quins usos tenen els codis QR?

La idea és que en qualsevol context poguem accedir a través d’Internet a informació rica només apuntant el telèfon al codi ràpidament, sense necessitat d’utilitzar un teclat per a escriure unes dades, una adreça o unes paraules de cerca. Els darrers anys hi va haver una mica de bogeria amb els codis QR i com és habitual, de vegades es van utilitzar per a moltes coses, de vegades sense massa sentit.

Un ús habitual però també criticat (probablement perquè no sempre s’utilitza bé) és en el marketing i la publicitat. Els codis QR es poden integrar en campanyes gràfiques fàcilment i dirigir els potencials clients a saber més sobre el que s’ofereix (per exemple enllaçant a un vídeo del producte en funcionament), a una promoció concreta o a qualsevol lloc. L’important és tenir en compte si el codi està en un lloc on la gent tindrà l’interès i la paciència de parar-se a escanejar-lo.

Més usos típics com hem comentat són per a la informació de contacte: hi ha qui n’imprimeix a les targes de visita, a la porta de l’oficina (per si algú els vol contactar i no hi són) o als stands en una fira. Altres usos interessants poden incloure per exemple, l’ús en museus i exposicions: poden ser una manera excel·lent de que el visitant que vulgui aprofundir més sobre una peça o obra pugui fer-ho simplement des del seu móbil.

Els codis QR poden estar molt integrats en el disseny gràfic. Com a exemple aquí us deixo un fals anunci de Coca-cola amb un codi QR molt subtil però igualment escanejable (ens porta a la web d’una empresa japonesa que realitza disseny gràfic interactiu com aquest):

coke-qr-code5

 

Com puc crear els meus propis codis QR?

Crear codis QR és gratuït i també hi ha diverses apps i webs que ens permeten fer-ho fàcilment. Aquí us en destaco un parell que he provat i m’han agradat especialment:

Free QR code generator: Permet crear fàcilment i ràpidament codis QR bàsics. Si ens registrem ens permet crear codis “dinàmics”, que vol dir que amb un mateix codi podem editar i canviar l’adreça a la que apunta: molt útil si per exemple ja hem imprès els cartells publicitaris i volem canviar l’adreça web de la promoció.

Screen Shot 2013-08-27 at 4.37.21 PM

 

Visualead: Permet crear gratuïtament codis QR “visuals”, que vol dir que poden estar decorats amb diverses opcions de gràfics per a fer-los més atractius. Pots fer codis QR fàcilment amb les teves dades, que apuntin als teus perfils a les xarxes socials, a un vídeo de YouTube o que t’enviin un email. Aquí teniu un exemple de codi que he generat que apunta a la pàgina de Facebook de Betes i Clicks (si encara no n’ets seguidor, escaneja’l, t’hi esperem!):

OJT6_us