Normalment en aquest blog parlem de futur, de novetats, de solucions increïbles que de vegades costa de creure que s’hagin inventat o de nous costums i maneres de relacionar-nos que fa quatre dies ens semblaven ciència-ficció. Però de tant en tant també ens agrada fer una mirada enrera, utilitzar precisament aquestes noves eines per conèixer millor d’on venim.

A l’hora d’escollir una app primera per a comentar de la col·lecció que ens proposa el directori d’apps per viure la ciutat Apps4Bcn, m’he decantat per Barcino 3D. Potser per influència familiar (és el que té ser filla d’un arquèologa) o potser per què posats a fer, comencem ben bé pel principi. Salve visitator!

 

banner-925

Barcino3D és una app gratuïta i disponible per a iPad i tablets Android, creada pel servei d’Arqueologia de Barcelona per a donar a conèixer els orígens de la ciutat en la colònia romana Iulia Faventia Paterna Barcino. Es tracta d’una app didàctica, informativa i interactiva, apta per a petits i grans que no han perdut les ganes d’aprendre.

A través de l’aplicació, a la secció Barcino, podem passejar pels carrers de la ciutat tal i com era a finals dels segle III dC, en un recorregut fascinant i molt realista gràcies a la representació en 3D i l’acurada recreació dels petits detalls. Pots passejar al teu aire navegant amb el dit sobre la pantalla o utilitzar la funció “passeig automàtic” i deixar-te portar. La banda sonora que ens acompanya també ens situa molt en l’ambient!

 

screen480x480 (3)

screen480x480 (2)

A la secció de Territorium podem aprendre més sobre la vida i cultura romanes amb un “zoom” en les pràctiques funeràries, el conreu, el tractament de l’aigüa o la relació amb el mar (el Mare Nostrum), entre d’altres. La secció Història inclou una gran quantitat d’articles i d’informació sobre Barcino ordenada en diversos temes (urbanisme, muralla, termes, domus, temples…), així com un glossari per refrescar els conceptes llatins que en aquell moment estaven tant al dia com ara “app”, “descarregar” o “tàctil”.

screen480x480 (1)

 

Un dels detalls que més m’ha agradat és la possibilitat de comparar com eren alguns racons de la ciutat llavors i ara. Aquesta opció la trobarem quan accedim als espais destacats del passeig virtual, veureu una opció que et permet alternar entre la reconstrucció 3D “romana”, la imatge actual i entremig, una visió que combina els elements que es conserven amb els que ja no hi són:

screen480x480

 

Per acabar, ens anima a redescobrir la ciutat amb tres rutes detallades que podem seguir a peu, per quan no en fem prou de seure a casa amb la tablet i volguem viure-ho i gaudir-ne en persona.

unnamed