Potser ja n’haureu sentit a parlar, però en els últims temps uns quants diaris han fet disponible a través d’Internet edicions antigues de la seva publicació. Dissabte va ser el 65è aniversari del desembarcament dels aliats a Normandia i em va picar la curiositat per saber com es va publicar la notícia, així que vaig fer un volt per les hemeroteques d’alguns mitjans per veure com es poden fer servir per fer un passeig per la història.

La Vanguardia

L’hemeroteca de La Vanguardia és fantàstica! S’hi pot buscar als arxius des de la primera edició l’1 de Febrer de 1881. Podem buscar per paraules clau, restringint la cerca a un periode concret o veure una edició completa d’un dia en particular.

Per a cada número s’obre una galeria de miniatures de totes les pàgines. Per a llegir-lo es pot descarregar una pàgina o tota l’edició d’un dia en pdf, amb qualitat suficient per llegir-ho bé. S’hi destaquen temes cada dia, pots buscar per seccions i fins i tot hi ha una comunitat on els lectors envien notícies interessants i curiositats que hi han trobat: 1881-2009 La historia a través de la hemeroteca de La Vanguardia. Vaja, que t’hi pots passar hores! A banda de les notícies resulta també molt curiós veure els anuncis que s’hi publicaven i com reflexen els canvis socials del darrer segle.

Aquesta és una de les portades relacionades amb el día D que hi he trobat (del día 10 de juny del 1944Nota: era una “invasió”, no un “alliberament” 😉

Picture 2

El País

A El País també hi trobem una bona hemeroteca, llàstima que “només” fins al gener del 1976, quan es va publicar la primera edició. Per a cada día podem veure els textos dels articles en format web, bastant cómode per llegir però no tant divertit com llegir-ho a la pàgina tal com es va publicar. Per això podeu descarregar-vos la majoria d’edicions en pdf, això si, pagant 0.9€, una llàstima que no sigui gratuït.

La portada del dia que va caure el mur de Berlin, el 10 de novembre de 1989 (aquest any farà 20 anys):

Picture 4

El Mundo Deportivo

El diari esportiu que pertany al mateix grup que La Vanguardia també té una hemeroteca molt interessant i ben organitzada. Es pot cercar igual que a la del diari generalista, per paraules clau, dies, seccions, temes…disponible en pdfs tot des del 1906 (!!!). Avui he sentit a Rac1 que fa deu anys hi publicaven una entrevista amb Guardiola: la podeu llegir aquí. Com veureu, el Pep no ha canviat pas tant fins arribar on és ara…

Us deixo una pàgina de fa 20 anys, l’11 de juny de 1989, quan l’Arantxa va ser la primera espanyola en guanyar un Grand Slam i la guanyadora més jove (en aquell moment) en guanyar Roland Garros. No té pèrdua el sexisme cutre del titular… Picture 5Informació adicional (i poc rellevant): casualment aquesta edició també és el dia que vaig fer 6 anys, així que ja podeu fer càlculs de lo “vella” que sóc, i quants en faig aquesta setmana 😉 )

New York Times

Finalment, una alternativa més internacional. Al diar americà The New York Times tenen arxius des de 1851. Fins al 1980 estan disponibles en pdf pagant un preu per article (excepte alguns que tenen copyright públic), a partir de 1981 estan disponibles en format web (només el text).

Us deixo aquest article de 1993, que segons vaig llegir a Boing Boing fa un temps, és la primera menció que s’hi fa de la World Wide Web:

The Executive Computer; A Web of Networks, an Abundance of Services