Dos dels fundadors de Twitter, Evan Williams i Biz Stone han llançat un nou producte que aspira a ser “el futur dels blogs”. Avui en dia la quantitat de blogs disponibles a la xarxa és enorme i cada vegada és més difícil tenir impacte: trobar el teu públic, arribar a la gent, generar visites… en definitiva, tenir audiència i no escriure només per a un mateix (que per això ja hi ha els diaris personals). Per això Medium és una plataforma d’auto-publicació de continguts que vol “ajudar a les millors idees i històries a generar el major impacte possible”.

Screen Shot 2013-10-15 at 10.47.48 AM

A qui va dirigit? A periodistes escriptors, cuiners, amateurs, geeks, culs inquiets… qualsevol tipus de persona que tingui alguna cosa a dir. Per començar, no cal crear un compte nou per a registrar-se, ho podem fer amb el nostre compte a Twitter. Al principi només ens permetrà llegir, guardar i comentar contingut d’altres però a les poques hores o dies ens dona permís per a publicar el nostre propi contingut. La diferència amb qualsevol altra plataforma per a publicar el teu blog és que només t’has de concentrar 100% en el contingut i no en el format: escull un títol, un resum i comença a escriure en una interfície neta i sense distraccions. Si vols, pots afegir imatges i definir una imatge destacada que apareixerà dalt de tot de l’article. Quan ja ho tinguis, el pots guardar com a esborrany o publicar.

 

Screen Shot 2013-10-15 at 10.51.10 AM

Un article acabat i publicat a Medium té aquest aspecte:

Screen Shot 2013-10-15 at 10.56.11 AM

 

Un cop publicat, la teva feina ja està feta. La idea és que tothom pugui arribar a tothom i per això no cal el compromís de mantenir una web pròpia, actualitzant sovint, tenint cura del disseny… A Medium podem afegir els nostres articles o els d’altres a “col·leccions” temàtiques o crear les nostres pròpies col·leccions. Podem guardar articles i votar-los si ens agraden. Els usuaris poden seguir les col·leccions i autors que desitgin i en entrar tenen un fil de novetats on trobar material interessant per llegir, generat per un algoritme que es va perfeccionant amb els nostres gustos. Per a cada article n’indica el títol, un resum i el temps que tardarem en llegir-lo (molt interessant!):

 

Screen Shot 2013-10-15 at 11.03.01 AM

Screen Shot 2013-10-15 at 11.03.19 AM

 

Un altre aspecte interessant de Medium són totes les seves funcionalitats col·laboratives. Podem guardar i compartir els esborranys, permetent que altres ens ajudin a editar el contingut abans de publicar. I un cop publicat, és molt interessant el funcionament dels comentaris: en comptes d’un llistat de comentaris a sota l’article (com a totes les webs del món), a Medium els lectors poden comentar on vulguin de l’article, afegint petites “notes” que es poden ampliar i veure al lateral allà on corresponen.

 

Screen Shot 2013-10-15 at 11.07.42 AM

Tot plegat és un experiment interessant, encara en una fase molt inicial però amb molt de potencial. Per ara la majoria del contingut és en anglès però ja hi he trobat publicacions en castellà i col·leccions en altres llebgües com el portuguès. Si tens coses a dir, vols publicar una opinió i no tens un blog per a fer-ho o no cap en 140 caràcters, si tens un conte a dins que vols compartir… només has d’entrar a Medium i escriure. També us recomano fer un cop d’ull al que hi publiquen els altres usuaris. Darrerament hi trobo continguts molt interessants i inesperats.

 

Heu provat Medium? Què en penseu?