En les darreres setmanes, com cada any en aquesta època, Apple ha presentat les seves novetats i, entre elles, nous models de telèfons. Aquest cop però han vingut acompanyats d’una renovació del sistema operatiu de l’iPhone que per primer cop és quelcom més que una millora incremental. L’iOS 7 és un redisseny del funcionament bàsic i l’estètica d’iPhones i iPads així com de les apps “nadiues” d’Apple. I després de 5 anys de l’smartphone de la poma, era un canvi que ja tocava.

Un cop instal·lat el nou iOS7 (si no ho heu fet ja aneu a Configuració > General > Actualització de Programari i connecteu el telèfon a la corrent i a una xarxa wifi) a primer cop d’ull ens semblarà que tot es veu més actual: una nova imatge amb línees fines, icones “planes” i molt de neó (és tendència). Però no només es tracta d’una capa de pintura, sinó que ve acompanyada d’un grapat de canvis, alguns petits, alguns grans, alguns evidents i altres sorprenents. Aquí en farem un repàs, començant per algunes de les més bàsiques i acabant amb algunes que segurament no coneixies encara:

 

1. Apps adaptades a iOS7

Com comentava, les apps “nadiues” d’Apple (Càmera, Fotos, Mail, Telèfon, Calendari, etc…) s’han actualitzat totes amb la instal·lació del nou sistema operatiu. Ho notareu sobretot perquè les icones són noves (adéu a la ditxosa floreta groga de l’àlbum de fotografies…) però també per dins, amb una funcionalitat més àgil i intuïtiva. Però aprofitant aquest canvi de sistema operatiu, les apps més importants i més utilitzades també han tret noves versions, aprofitant els canvis en la interacció, pulint la funcionalitat i (evidentment) canviant les seves icones per a fer-les més planes i que llueixin bé amb el nou look. Estigueu atents i descarregueu-vos les noves versions de les apps de Facebook, Twitter, Flipboard o Instagram, entre d’altres.

rrated_blog_image1

 

2. Una nova càmera amb més opcions

L’app de la càmera (una de les més essencials, oi?) ve carregada de novetats. És més fàcil passar a mode vídeo o fer fotos panoràmiques (abans costava de trobar aquesta opció). També podem fer fotos quadrades i aplicar 9 filtres diferents a temps real. Si tenim un iPhone 5s també hi ha opcions extres com vídeo a càmera lenta o fer múltiples fotos de cop (mode “burst”). L’app “germana” de les Fotos també s’ha renovat, classificant les nostres imatges en anys, col·leccions i moments. Ah, i també podrem aplicar els filtres a les fotos que ja hem fet si escollim l’opció “Editar”.

Screen Shot 2013-10-06 at 12.27.01 PM

 

 

3. Una drecera per a opcions bàsiques

Hi ha algunes funcions que les necessites a un toc de distància. Per això ara hi ha el “centre de control”, una drecera d’opcions que podem activar arrossegant el dit des de baix de la pantalla cap amunt a la pàgina d’inici. Ens apareixen un seguit d’opcions ràpides que ens permeten activar i desactivar el mode avió, el wifi, el bluetooth, el mode “no molestar” o el bloqueig de l’orientació de la pantalla. També podem controlar la brillantor, el reproductor de música i accedir a funcions bàsiques com la càmera, la calculadora o el temporitzador i d’altres de noves com una llanterna i Airdrop (ara en parlarem)

Screen Shot 2013-10-06 at 12.38.02 PM

 

4. AirDrop: comparteix fàcilment amb els que tens al teu voltant

Aquesta nova funcionalitat ens permet compartir dades (fotos, contactes, vídeos…) amb altres usuaris d’iPhone sense cables, sense emails ni altres aplicacions. Simplement hem d’activar la funció per a que els altres usuaris et trobin (pots escollir que només et vegin els teus contactes o tothom) i podran escollir-te com a destinació del que et vulguin enviar. Podem accedir a aquesta funció per a compartir des del centre de control drecera que hem comentat al punt anterior o des de les opcions de compartir de les aplicacions (per exemple, a les Fotos). De moment només funciona entre telèfons (no entre un iPhone i un Mac… que estaria molt bé) i no cal que estigueu connectats al mateix wifi perquè també funciona per bluetooth i els enviaments estan encriptats per seguretat.

Screen Shot 2013-10-06 at 12.50.06 PM

5. Sempre al dia amb el centre de notificacions

Seguim tenint el centre de notificacions (accessible arrosegant el dit de dalt de tot de la pantalla cap a baix) on es recullen les alertes que generen les aplicacions: un nou missatge, un nou email, una nova menció a Twitter. Podem configurar quines apps volem que generin alertes i on, aprofitar el canvi de sistema operatiu pot ser un bon moment per a fer “endreça”. Si anem a Configuració > Centre de Notificacions podem editar per a cada app quin tipus d’alertes volem qie generin: avisos al mig de la pantalla, bàners més discrets o cap alerta. També podem decidir si volem que surtin o no al centre de notificacions. La novetat principal del centre de notificacions a iOS7 és la vista d'”avui”, on es recull d’un cop d’ull un resum del dia que ens espera, amb el temps, un resum de cites i la vista de calendari, tasques i la borsa (podem configurar que hi volem i què no).

 Screen Shot 2013-10-07 at 8.30.50 AM

6. Passar més fàcilment d’una app a una altra

Com en les versions anteriors, aquest sistema operatiu ens permet tenir obertes diverses aplicacions. Per passar d’una a l’altra fàcilment només hem de clicar dos cops al botó d’inici i podrem navegar entre totes les apps obertes d’esquerra a dreta. La novetat és que a més de la icona, ara podem veure una miniatura de la pantalla de cada app per a poder-la reconèixer i navegar més fàcilment: quan sel·leccionem una app, la miniatura “s’amplia” fins omplir tota la pantalla. Un dubte amb el que molts ens hem trobat és: ara com tanco les apps? És interessant fer-ho de tant en tant perquè tenir 20 aplicacions obertes gasta bateria. Abans feiem igual que per esborrar una icona de la pantall: tocar-la fins que apareixia el simbol vermell de tancar, però això ja no funciona quan volem tancar apps obertes. Misteri resolt: només cal arrossegar la miniatura de la pantalla cap amunt i la app “desapareix” del llistat.

 Screen Shot 2013-10-08 at 8.28.58 AM

7. Les apps s’actualitzen automàticament

Si sou com jo, us haureu trobat que si no penses sovint en anar a l’App Store i descarregar les actualitzacions de les aplicacions, aquestes es van acumulant i no teniu les darreres versions que toquen. Amb iOS7 arriba una nova opció que ens permet activar la possibilitat que les novetats de les apps es descarreguin automàticament quan estiguin disponibles. Per a activar-ho hem d’anar a Configuració > iTunes i App Store  i a la llista de Descàrregues automàtiques activar l’opció Actualitzacions. Això si, si no voleu gastar molta bateria és millor no activar aquesta opció.

apps

 

8. Sempre connectats a les darreres dades en segon pla

Una altra possibilitat nova que dona aquest sistema operatiu és permetre a les apps connectar-se i rebre dades noves fins i tot quan no l’estem utiltzant. Això significa que no haurem d’esperar que es connecti i descarregui la darrera informació cada vegada que obrim una app. Per exemple, a Twitter trobarem els darrers tweets, a una app de notícies, els darrers titulars… Per activar això hem d’anar a Configuració > General > Actualitzacions en 2n pla i podrem escollir per a quines apps volem que funcioni (teniu en compte que això també gasta bateria).

 

9. Els teus quadres, sempre rectes

Una de les petites curiositats amagades però pràctiques és la incorporació d’un “nivell”, que ens permet saber si una superfície té inclinació. Només hem d’anar a l’aplicació nadiua de la Brúixola i a la dreta d’aquesta trobarem el nivell. Posa’l damunt el quadre o el moble que estiguis clavant a la paret i mou-lo per a que marqui 0 graus i es torni verd (Nota: resulta que la meva taula té un grau d’inclinació!)

0

 

10. Adapta la mida del text a la teva vista

L’iOs7 té una nova opció que s’anomena “mida de lletra dinàmica” i que significa que podem configurar el tamany del text “relatiu” que volem. És a dir que si nosaltres indiquem que volem el text més gran en general (per a llegir-lo més cómodament), tots els textos de les apps compatibles seran més grans. Per indicar la mida que volem hem d’anar a Configuració > General > Mida del Text i moure al nivell que volguem. Això ajustarà automàticament la mida del text de tot el sistema i de totes les apps que funcionin amb el text dinàmic (les oficials d’Apple i cada cop més a mesura que els desenvolupadors hi implementin aquesta funcionalitat).

Screen Shot 2013-10-08 at 10.12.23 AM

 

11. Bloqueja les trucades i missatges de contactes “no desitjats”

La utilitat d’aquesta funció és evident, molt pràctica i útil per a moltes necessitats (ex-parelles, companyies telefòniques, assetjadors…). Apple ara ens permet bloquejar contactes i impedir que ens puguin trucar o enviar missatges. Per activar-ho cal que en guardem el contacte a l’agenda i els afegim a la llista negra que trobarem a Configuració > Telèfon > Contactes bloquejats (això bloqueja trucades de telèfon, de FaceTime i missatges). També podem afegir els bloquejats un per un des de l’agenda, al final de cada contacte trobareu l’opció de “Bloquejar aquest interlocutor”.

 

2013-09-17-16.01.42-169x300

 

12. Un fons en tres dimensions

Aquesta és una d’aquelles casualitats que potser no hauràs notat, o almenys no conscientment. Apple ha afegit un efecte 3D a la imatge del fons que genera una sensació de profunditat que s’anomena “para·laxi”. Si movem la pantalla del telèfon de costat a costat notarem que la imatge del fons es mou respectiu a les icones de les apps. Sembla ser que hi ha persones a qui aquest efecte mareja, però no pateixis, si ets dels que ha hagut de comprar biodramina des que va actualitzar a iOS7 pots eliminar aquest efecte: vés a Configuració > General > Accessibilitat i activa l’opció Reduïr el moviment.

Screen Shot 2013-10-08 at 10.25.58 AM

 

13. Fons de pantalla amb moviment

Si no només no et mareges amb aquest efecte si no que vols encara més canya a la teva interfície d’usuari, ara també hi ha l’opció de tenir fons de pantalla amb moviment. Per ara només hi ha els que Apple ens proposa (però potser podem esperar en un futur de crear-ne els nostres propis?). Els trobaràs a Configuració > Fons de pantalla i brillantor > Sel·leccionar fons de pantalla  i entre els fons de pantalla predeterminats escollir l’opció “Dinàmic”. Podem escollir entre set colors diferents amb un efecte de “llums” o “bombolles” que es mouen. Queda molt festiu! 😉

9

 

 

14. Apple sap on vas en tot moment

Aquesta opció s’ha activat per defecte i la majoria d’usuaris no ho sabem. Fa fins i tot una mica de por però aquí us explico com desactivar-la o almenys ser-ne conscient per si pel motiu que sigui, no ens agrada sentir que cadascun dels nostres passos queda registrat. Prepareu-vos perquè aquesta opció està realment amagada: cal anar a Configuració > Privadesa > Localització > Serveis del sistema (al final de tot sota la llista d’apps amb localització. La darrera opció en aquesta pantalla és “Ubicacions freqüents” i si hi diu “Sí” la tenim activada. Si hi entres veuràs el teu historial, amb un llistat de les zones per on et mous: casa teva, la feina, casa l’amant… Si això no t’ha espantat prou, veuràs que cadascuna d’aquestes zones inclou una o més ubicacions. Si hi cliques veuràs un mapa que detalla amb puntets els llocs on has estat darrerament (la fleca, el quiosc, el bar de la cantonada…) i informació de quantes visites hi has fet. L’explicació de perquè Apple està recollint aquesta informació és que algunes apps ens podran oferir contingut adaptat a les nostres ubicacions freqüents. Però si tens la pell de gallina, pots esborrar l’historial i desactivar l’opció “Ubicacions freqüents” immediatament.

Screen Shot 2013-10-08 at 10.47.07 AM

 

15. Truca amb Facetime sense ensenyar la cara (i sense pagar trucades!)

Un dels avantatges de fer servir Facetime per trucar és que no gastes minuts de trucades i és una opció fantàstica si disposes de wifi o fins i tot una bona cobertura 3G. Però el principal desavantatge és que no pots trucar en pijama i que no sempre vols veure la cara del teu interlocutor (o que ell vegi la teva). Amb iOS7 podem fer trucades de Facetime només amb àudio, és a dir “trucades de tota la vida”, de les que et poses el telèfon a l’orella i parles. Per a fer-ho, a cada contacte, a la dreta de l’opció Facetime veureu dues icones, una d’una càmera i l’altra d’un telèfon. Si escollim aquesta segona, iniciarem una trucada Facetime sense vídeo… i sense cost! Està clar que hi havia opcions similars com Skype o Viber, però la possibilitat de tenir-ho integrat en el telèfon i l’agenda de contactes principal és una gran avantatge per als usuaris (i un infern per a les empreses de telefonia).

ios7_Audio-only-FaceTime-calls

 

I vosaltres, ja heu actualitzat? Coneixíeu les noves funcionalitats? Què us agrada més? O menys?