En les darreres setmanes Gmail ha fet un petit canvi de funcionalitat que té un impacte molt gran en la manera que milions d’usuaris fem servir el correu electrònic, ja sigui en adreces de Gmail o per altres adreces de correu que gestionem a través del popular sistema d’email de la casa Google. Com sempre que hi ha canvis (que li expliquin a Facebook…) la primera reacció de molts usuaris és d’atabalament i de voler tornar a com estava abans (“ja m’anava bé, gràcies!”) però la veritat és que aquesta nova funcionalitat ens proposa un sistema per a llegir el nostre correu que ens ajuda a ser més eficients i que molt probablement, un cop ho provem, ens acabarà agradant molt més del que ens pensàvem.

Captura de pantalla 2013-07-29 a les 12.32.50

 

Què ha canviat a la safata d’entrada?

L’essència del canvi consisteix en passar d’una sola safata d’entrada on s’ajuntaven tots els emails (els que no anaven a correu brossa) a una safata d’entrada “classificada” en forma de pestanyes. D’aquesta manera la safata d’entrada esdevé més fàcil de gestionar (sense tan email de cop) i ens permet organitzar-nos podent llegir i gestionar emails del mateix tipus tots de cop (un detall que ens ha de fer més eficients) i en el moment més adient.

Google ens proposa 5 pestanyes editables per defecte (però són editables, ara en parlarem) i són les següents:

  • Principal: els missatges importants, l’essència del email (en teoria), els missatges escrits per persones (amics, família, companys…)
  • Social: els missatges que provenen de xarxes socials i altres webs o comunitats de les quals som membres
  • Promocions: els missatges promocionals que ens envien les empreses i marques, les botigues online, les ofertes del dia…
  • Notificacions: els missatges automàtics que ens avisen d’informació tipus administrativa per a la nostra gestió personal, confirmacions, rebuts, factures, etc.
  • Fórums: els missatges provinents de comunitats de discussió online, llistes de subscripció i similars

A partir d’ara el nombre de missatges no llegits que apareix al costat de “Safata d’Entrada” fa referència a la pestanya principal. D’altra banda, cada vegada que entrem a Gmail veurem en petit al costat de cada pestanya quants missatges nous s’hi han rebut des de la darrera vegada

Captura de pantalla 2013-07-29 a les 10.23.51

 

No veig les pestanyes, com ho puc activar i configurar?

En principi si sou usuaris de Gmail la nova funcionalitat ja s’hauria d’haver activat. Podria ser però que féssiu servir opcions especials de configuració de la safata d’entrada (a mi m’ha passat) i que no les veiessiu si no ho activeu. Per a fer-ho has de buscar l’icona de l”engranatge” Gear icon que trobareu a dalt a la dreta i sel·leccionar l’opció “Configurar la safata d’entrada”. Et permetrà escollir quines pestanyes vols veure i s’activarà la nova funcionalitat.

Captura de pantalla 2013-07-29 a les 10.54.15

 

Com pots personalitzar les pestanyes que veus i els missatges que hi apareixen?

Si no ens convenç la proposta de pestanyes podem editar la configuració com hem explicat en el pas anterior o simplement clicant en el botó “+” que apareix a la dreta de tot de les pestanyes i que ens obre el mateix menú de configuració. Pots activar o desactivar les pestanyes que vulguis. Els missatges que anirien a aquella pestanya si la desactives aniran a parar per defecte a la pestanya Principal.

També pots personalitzar com es classifiquen els emails dins les pestanyes. Posem pel cas que els missatges d’una xarxa social o d’una empresa en particular els vols rebre a Principal (en comptes de a Social o a Promocions) per a que no et passin per alt. Doncs l’únic que has de fer és arrossegar el missatge a una altra pestanya (o amb el botó dret sel·leccionar sobre el missatge l’opció “mou a la pestanya”) i a partir de llavors els missatges d’aquest tipus aniran a la pestanya que hagin indicat, és a dir, que Google aprèn de les teves preferències i s’adapta a “la teva manera de fer”.

Els missatges destacats (els que marquem amb una estrella) també passaran a estar a la safata “Principal”.

Captura de pantalla 2013-07-29 a les 10.55.27

 

On més puc utilitzar aquesta nova safata d’entrada?

Un detall interessant d’aquesta funcionalitat és que s’activa també més enllà del navegador, és a dir que un cop ens acostumem a treballar amb les pestanyes també les podem utilitzar a les aplicacions oficials de Gmail disponibles per a Android, iPhone i iPad. Quan obrim el correu en aquestes apps, veurem per defecte la pestanya “Principal” i podrem navegar fàcilment a la resta de pestanyes i missatges.

Aquí teniu un vídeo de presentació fet per Google que explica la nova funcionalitat:

No estic convençut, segueixo sense voler aquest canvi

Si ets home o dona de costums o no tens necesitat de tanta classificació, res més fàcil per a desactivar aquesta nova funcionalitat: només cal que eliminis totes les pestanyes (excepte la “Principal” que és obligatòria). Això farà que tots els missatges entrin a la mateixa safat d’entrada i aquesta (sense pestanya ni nom) serà com la safata d’entrada de tota la vida. Com si no hagués passat res.