A partir del proper dia 1 de juliol hem de dir l’adéu definitiu a Google Reader. La veritat és que tot i que han passat uns mesos de l’anunci, encara no m’he fet a la idea ni puc entendre que Google hagi decidit carregar-se un dels seus productes estrella que per a molts de nosaltres eren una part essencial del nostre dia a dia a la xarxa. Però ara toca mirar endavant i trobar l’alternativa que millor encaixi amb els nostres hàbits, perquè encara som molts els que volem gaudir de les nostres subscripcions i no dependre només dels nostres contactes a Twitter o Facebook per estar al dia de les milions de fonts interessants que tenim al nostre abast.

Abans de començar però aprofiteu aquests darrers dies per a fer un còpia de seguretat de la vostra informació a Google Reader. La majoria dels serveis que han sorgit com a alternativa utilitzen aquestes dades com a punt de partida, molts d’ells important-los de manera automàtica, però en qualsevol cas no està de més tenir-les guardades. Per si Google mai s’ho repensa… o almenys, per no perdre les subscripcions que segurament hem tardar anys en anar recopilant i a les que ara estem “enganxats”. Per a fer-ho hem d’entrar a Google Takeout, el servei d’exportació de dades, i us generarà un arxiu que podeu descarregar al vostre ordinador i guardar, per si de cas.

 

Hi ha diverses opcions a l’hora de seguir gaudint de les funcionalitats pròpies de Reader. La millor dependrà molt de les vostres necessitats, així que us en presento unes quantes per a que si encara no heu trobat l’alternativa perfecta, les pogueu provar:

 

1. SubReader

Una alternativa molt similar en estètica i interfície. SubReader ens permet apuntar-nos a la seva “beta” privada i ens ofereix importar la nostra informació de Google Reader directament. Un cop fet, cal esperar que ens arribi la invitació per a gaudir-ne (prometen que no tardarà). M’agrada especialment el fet que una de les funcionalitats que incorporen és la possibilitat de compartir amb i seguir altres usuaris, subscrivint-nos al que comparteixen, una de les eines que més m’agradava de Reader i que Google ja es va carregar fa un temps (en el que vist el que ha passat, era clarament el principi del final)

 

2. Feedly

Per ara aquest sembla posicionar-se com l’hereu natural de tots els orfes que ha deixat Google. En els darres mesos ha doblat la seva base d’usuaris i és fàcil entendre perquè. Per a registrar-nos hem de fer servir un compte de Google i fins fa poc de fet llegia les nostres subscripcions directament des de Google Reader. Des d’aquesta setmana però ja té un sistema per importar aquesta informaicó de forma automàtica de manera que a partir del dia 1 de juliol, quan aquest desaparegui, les nostres subscripcions, ben classificades per carpetes seguiran disponibles des de Feedly. La interfície és molt atractiva i colorida, amb visualitzacions tipus text, tipus resum i tipus “magazine”. Les seves apps per a smartphones i iPad també funcionen molt i molt bé. Amb una mica de sort no trobarem a faltar l’original després d’unes setmanes amb aquest.

3. Bloglovin’

Només pel nom aquest ja crida l’atenció (em fa riure cada cop que el llegeixo mentre escric això…). Per la seva presentació sembla el que sortiria si Google Reader abans de retirar-se fes un fill amb Pinterest: va molt dirigit als aficionats a la moda, decoració, disseny, gastronomia… i la majoria del seu públic es femení. També ofereix una eina automàtica per a importar les nostres subscripcions des de Google Reader i té apps per a smartphone i tablets. El disseny és atractiu, molt visual i permet l’opció de compartir i seguir altres usuaris: cada usuari té la seva pròpia pàgina personal que es genera amb tot allò que comparteix. També ens fa suggeriments dels blogs i articles més populars per categoria, per tant és una bona eina per a descobrir nous continguts.

 

4. Feedinbox

Si l’anterior era l’alternativa més addient per a les fashionistas, aquesta ho és per als geeks més funcionals. Amb una estètica molt més sòbria i pràctica que les anteriors, només hem d’importar amb un procediment automàtic a les anteriors les nostres subscripcions i ja podem llegir-les. EL llistat de subscripcions és gairebé idèntic a com era el de Google i tenim opcions per visualitzar els articles en detall, com un llistat o amb una visió de “panell” de tres columnes per quan volem anar ràpid i llegir-ho tot d’un cop d’ull. És accessible des de móbils i altres dispositius i té bones funcionalitats per a ordenar les subscripcions per als més metòdics.

 

5. Flipboard

En aquest cas es tracta de molt més que un substitut per a Reader, i n’hem parlat abans en profunditat. Flipboard és perfecte per a tablet i smartphone però no serveix si t’agrada llegir des de l’escriptori. A banda de poder seguir en format revista els teus canals a les xarxes socials, des de sempre havia estat possible importar-hi les nostres subscripcions i carpetes de Google Reader (de fet, és com jo més utilitzava Flipboard fins ara). Ja han anunciat que a partir de l’1 de juliol podrem seguir gaudint-ne, només ens hem d’assegurar de connectar el compte de Reader dins de Flipboard abans de la data fatídica i tota la informació quedarà guardada.

 

 

7. NewsBlur

Una alternativa que existeix des de fa un temps i que havia estat popular sobretot entre els usuaris més actius de les subscripcions per RSS. Ara que, com tots els altres, ha vist créixer la seva base d’usuaris, han fet alguns canvis en el disseny però segueix sent més aviat funcional i menys estèticament agradable que algunes de les opcions que hem comentat. Té una versió gratuïta, apps per iPhone, iPad i Android i funcionalitats com actualització freqüent de nous articles, eines per compartir i un algoritme al que pots “entrenar” per a que et mostri més informació de les fonts o temàtiques que més t’agraden i viceversa.

 

8. The Old Reader

Per als més nostàlgics aquesta és probablement la opció més interessant ja que com el seu nom indica el seu disseny es basa principalment en recuperar el Google Reader “d’abans” dels canvis a que Google el va sometre en crear Google + i desprioritzar-lo. Podem importar-hi les nostres subscripcions des de Google automàticament o des de qualsevol altre servei a través d’un importador. Es poden compartir articles, t’ajuda a trobar els teus amics i contactes i la gestió de les subscripcions es fa, com sempre, arrosegant-les en carpetes. Encara no té app per a móbil però es pot veure des del navegador sense problema i fa uns mesos que hi estan treballant.

9. Netvibes

Una aplicació web històrica, que de fet és molt més que un lector de RSS, es tracta d’una pàgina personal que podem customitzar per a ser el nostre punt de partida a la web (una mica com era iGoogle, que, per cert, també té data prevista de desaparició) i amb el temps a evolucionat per a ser un panell de control que ens permet monitoritzar la xarxa en global al voltant de temes que ens interessa controlar. Hi ha una versió gratuïta per a usuaris “de carrer” i versions de pagament per a empreses o agències. A banda de visualitzar les subscripcions estil “reader”, també es poden veure en format de widget i són interessants les seves funcionalitats per a seguir els teus canals a les xarxes socials (facebook, twitter…) tot directament des de Netvibes. La importació des de Google Reader no és automàtica però podreu recuperar les vostres subscripcions important l’arxiu que heu descarregat fent servir Google Takeout com us indicava a l’inici de l’article.

 

10. Bloglines

No es tracta de cap nova alternativa, de fet, té més de 10 anys, ha passat per diverses mans i fins i tot amenaces de desaparició, però sembla que es resisteix. Alguns usuaris de Google Reader actual de fet eren ex-usuaris de Bloglines i estan tornant a provar-lo per veure si amb el temps ha canviat o potser per pura nostàlgia. Tot plegat és força “retro” i bàsic però si busqueu una solució funcional pot ser perfecte, ja que té les funcionalitats essencials que tenia Reader i qualsevol lector d’RSS clàssic.

 

11. Digg Reader

I per acabar, una alternativa que encara no existeix: els propietaris de Digg, un portal de notícies on la gent envia i vota històries interessants, s’han decidit a crear el seu propi lector que prometen estarà disponible en els propers dies en una versió preliminar. No sabem molt sobre com serà però si tenim en compte la seva interfícien pot ser una alternativa interessant a tenir en compte i que segurament molts estan esperant.

També sembla ser que AOL i Facebook (!) podrien estar desenvolupant els seus propis “readers” en aquesta espècia de “febre de l’or” que s’ha generat. Qui sap, potser a Can Google s’ho repensen, però potser, vistes les opcions, ni cal!

 

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: