Després dels reculls d’enllaços per als amants de la cuina, la organització, els idiomes, el cinema, els llibres o els viatges, ja feia un temps que en preparava un per a tots els que ens agrada gaudir de la música de totes les maneres possibles: escoltant-la a casa, aprenent sobre els artistes, anant a concerts…

He intentat trobar enllaços poc coneguts (hi ha vida més enllà de Spotify?) i he inclós algun clàssic imprescindible per si algú encara no el coneixia. Us recomano fer un cop d’ull a tots els enllaços de la llista ja que aquest cop tenen utilitats força diferents i es complementen molt bé!

1. We Are Hunted

We Are Hunted és una llista d’èxits interactiva: genera un ranking de les 99 cançons més exitoses en aquest moment a base de la informació que recull a través de blogs, xarxes socials, fórums i les pots escoltar directament des de la pàgina… El disseny és impecable i pots veure les llistes per les més populars, les emergents, per gènere musical. També té una funcionalitat per descobrir música en funció dels teus gustos i la possibilitat de veure els rankings per aplicacions concretes, per exemple les més escoltades a Spotify o a Twitter.

2. Tourmapr

Una de les millors maneres de gaudir de la música (i de permetre als artistes viure del seu talent…) és veure concerts en directe. Tourmapr és una aplicació senzilla però eficaç que et permet veure sobre un mapa les localitzacions i les dates dels concerts de la gira de qualsevol artista a través d’informació que recull de diverses bases de dades. Hi ha informació per a tot tipus d’artistes tant internacionals i més “de casa nostra” (tot i que potser hi falten algunes dates de concerts més petits). Si et vols fer groupie i seguir algú de gira pel món, ja saps per on començar! 😉

3. One Page Artist

La millor manera de trobar tota la informació relativa a un artista amb un sol cop d’ull. A través d’informació de cerca a Google, One Page Artist et genera un resum sobre qualsevol artista o grup musical amb biografia, fotografies, notícies, vídeos, etc… fins i tot el seu àlbum i cançó més populars.

4. Musicovery

Musicovery és un servei de ràdio per internet que et genera una programació contínua de música a partir d’un estat d’ànim (tries un punt en uns eixos entre energètic/tranquil i fosc/positiu) o d’un artista que t’agradi. Pots veure de forma visual les cançons que venen a continuació i restringir més la sel·lecció segons les dècades i els gèneres musicals que s’hi inclouen. Si et registres pots guardar les cançons que t’agraden a favorits i si et fas un compte premium (pagant…) pots saltar cançons i escoltar només les que vulguis. Una alternativa a la ràdio de Spotify (on sempre trobo que les cançons que em proposa no m’acaben de fer el pes…).

5. Mufin

La promesa de Mufin, com de molts serveis al voltant de la música, és que et permet trobar nova música basada en els teus gustos i escoltar-la directament i gratuïtament des de la mateixa pàgina. La diferència és que en comptes de basar-se en l’artista o el gènere musical al qual pertany per a fer recomanacions, ho fa en base a la pròpia cançó i les seves característiques sonores, és a dir troba cançons que “sonen” similar. És una manera curiosa i diferent de trobar cançons i artistes que ens poden agradar i que potser no trobaríem fent servir altres sistemes de recomanació més habituals. Com a mínim val la pena provar-ho amb algunes de les teves cançons peferides, potser et sorprèn!

6. Last.fm

Aquest és (crec) el servei més conegut de la llista ja que era molt popular fa uns anys. Tot i així segueix funcionant i millorant i encara som molts els que l’utilitzem. El servei més característic de Last.fm és que a través d’un software que et pots descarregar a l’ordinador, registra i genera estadístiques de la música que escoltes: quins artistes, cançons, quan sovint…etc. A partir d’aquí et genera recomanacions d’artistes similars. A banda d’això (i tot el que et pots utilitzar simplement com un sistema que registra els teus hàbits, perquè no…) té moltíssimes més funcionalitats: amics, events, pàgines d’artistes, connexió amb altres aplicacions com Facebook o Spotify (també registra la música que escoltes allà!), etc… Un dels meus serveis preferits és (o era) les ràdios: pots per exemple escoltar la ràdio d’un amic teu i et genera una programació (molt ben trobada) basada en els seus gustos. Aquesta funcionalitat m’encantava i la feia servir molt fins que malauradament fa un temps la van fer només accesible pels usuaris premium i de pagament… llàstima! 😉

Si per alguna cosa us interessa, aquí podeu veure-hi el meu perfil (no em jutgeu que per gustos…)

7. Songza

Songza és un servei que m’ha agradat per diferent. Et permet crear  emisores de ràdio per a compartir amb els teus amics a partir d’una base de dades de milions de cançons. A banda d’això una utilitat interessant que té és que totes les emisores creades per la gent es poden escoltar. A cada emisora hi pots contribuïr afegint-hi suggerències i com més usuaris demanen una cançó més sovint sonarà en aquella emisora. És a dir que un cop definida la temàtica de l’emisora, són els mateixos oients els que ajuden a decidir què i quant sona. Una altra bona alternativa a la ràdio de Spotify.

8. Songkick

Des que l’he descobert crec que aquesta web és la solució definitiva a un problema habitual: em costa molt assabentar-me quan hi ha concerts de grups que t’agraden prop de casa i fa molta ràbia quan ho saps tan tard que ja no queden entrades. Amb Songkick et dones d’alta (ho pots fer amb el teu usuari de Facebook també), defineixes on vols anar a concerts i fas una llista dels artistes que no et vols perdre. Fins i tot ho pots sincronitzar amb el teu perfil de Last.fm (aquest pas em va semblar màgic!). Llavors et genera un calendari de concerts propers segons els teus gustos i pots sincronitzar aquest calendari amb el teu Outlook (o iCal o Google Calendar). També t’envia alertes per email de tant en tant…i tot amb un disseny molt atractiu.

9. Liveplasma

Aquest servei és un clàssic que fa uns quants anys que corre però que crec que bé es mereix un lloc en aquesta llista. Liveplasma és un servei de visualització de gustos musicals: a partir d’un nom d’un artista o grup et genera un mapa d’artistes relacionats i similars. Com més a prop està la “bola” d’un altre artista més similars són i com més gran és la bola més popular o representatiu d’un cert estil és. Pots navegar a través del mapa fent click als altres artistes i així anar descobrint nous noms que no coneixes. Llàstima que llavors no connecti amb cap servei de manera automàtica per escoltar-ho, però sempre ho pots fer amb alguns dels serveis que em comentat aquí.

10. Tune Up

I per acabar un altre servei que soluciona definitivament un problema habitual: la música que tens a l’iTunes éstà desordenada, amb els noms dels artistes i les cançons mal posats, alguna fins i tot sense nom (Pista 01…). Amb Tune Up pots solucionar aquest problema: et “neteja” les cançons arreglant-ne la informació i també t’hi afegeix imatge de portada (perfecte per escoltar des de l’iPod amb el coverflow). També té funcionalitats addicionals: videos i informació relacionada amb el que escoltes en cada moment en una barra lateral, compartir a Facebook o Twitter, etc… L’únic detall que no la fa absolutament perfecta és que té un cost d’uns 20$. Tot i això, hi ha altres serveis similars que són gratuïts o més cars i, dels que he provat, personalment aquest el trobo molt recomanable.

Espero que us hagi agradat! Teniu algun altre enllaç musical que creieu que ens pot interessar? Comparteix-lo amb tots els lectors als comentaris! :-)