Fa unes setmanes Apple ha publicat una nova app diferenciada de la generalista d’iTunes, centrada només en gestionar els nostres podcasts. Aquesta nova app, anomenada (sorprenentment, ha!) Podcasts es pot descarregar gratuïtament per a iPhone i iPad.

Els podcasts es podrien definir com “ràdio per Internet que pots escoltar sota demanda“, és a dir, es diferencia de la ràdio de tota la vida en que, 1) s’escolta a través d’Internet, 2) no depèn d’una emissió en directe, l’escoltes quan vulguis. Molts programes de ràdio “convencional” de les principals emisores del nostre país, distribueixen la seva programació en forma podcast, però la xarxa, com en tantes altres disciplines, permet que qualsevol persona amb accés a un micro, un sistema de gravació i alguna bestiesa a explicar pugui crear el seu propi podcast i distribuïr-lo a través d’iTunes.

L’avantatge de la nova app és que, per als aficionats als podcasts, ens permet gestionar de manera centralitzada tots els programes que seguim, els episodis que hem descarregat, escoltat, tenim pendents, etc. Et pots subscriure a podcasts o descarregar episodis individulas, tot des d’una interfície molt còmoda o intuïtiva. També podem descobrir nous podcasts navegant a través del catàleg i fent cerques a tot el directori d’iTunes, directament des de la app.

Si no sabeu per on començar, aquí us poso algunes suggerències de podcasts en català diversos i que actualment estan actius. Us poso els enllaços, però des de la nova app t’hi podràs subscriure fàcilment cercant-ne els noms:

 

1. Betes i Clicks a l’Hora L

Si em permeteu, començo escombrant cap a casa i us recomano el podcast que gravem cada setmana servidora amb Màxim Castillo i Jordi Corominas de l’Hora L de Cadena SER Girona. Tècnicament és “ràdio de tota la vida” però per a que pogueu recuperar els programes anteriors si no ho escolteu en directe, també distribuïm la secció setmanal en forma de podcast. Hi parlem de web 2.0, apps i enllaços al voltant de diferents temes i entrevistem a persones expertes o que coneixen els temes a nivell local. Podeu veure i escoltar la vintena d’episodis que portem aquí o subscriure-us-hi a iTunes.

 

2. Mossega la poma

Un podcast referent del sector noves tecnologies és el del bloc d’Apple “Mossega la poma”, que porta molt temps i ja porta més d’un centenar de capítols. Els continguts són sempre interessants, amb entrevistes on coneixereu projectes molt diversos, tertúlies, intervencions d’experts de la blocosfera catalana i suggerències dels oients. Ja ho he dit, un referent. Aquí trobareu tots els episodis i us hi podeu subscriure a iTunes.

 

3. L’Internauta

L’avi dels podcasts tecnològics en català és l’Internauta, una tertúlia setmanal d’actualitat tecnològica que s’emet des del 1995. Fins al 2010 s’emetia a Catalunya Ràdio i ara la trobareu cada dimarts a Vilaweb. També podeu subscriure-vos-hi per iTunes.

 

4. Reservoir Jocs

No tot és tecnologia, no patiu, també hi ha temps per a passar-ho bé amb aquest podcast sobre “cultura lúdica i jocs de societat”. En els seus programes (que es publiquen més o menys un cop al mes), podreu aprendre sobre l’actualitat de temàtiques com esports, jocs de taula o videojocs. Repasseu-ne els episodis a la seva web o subscriviu-vos-hi per iTunes.

 

5. Semantic

Confesso que no coneixia aquest podcast i que, gràcies a haver fet la recerca per aquest article, ja tinc una nova susbcripció. Un podcast en català que parla de tecnologia, Internet i emprenedoria (what else?) creat per un equip d’enginyers informàtics i diversos col·laboradors convidats. Després d’una breu pausa acaben de publicar nous episodis recents. Podeu escoltar i llegir el seu blog o subscriure-vos-hi per iTunes.

 

6. Fem diumenge

Fem diumenge és un podcast d’actualitat creat a Vilanova i la Geltrú i dirigit a la gent del Garraf, però hi trobareu coses interessants per a qualsevol que vulgui estar al dia. Fa poc han celebrat l’aniversari del programa i han organitzat una trobada de podcasting a la seva ciutat. Trobareu els episodis a la web o a iTunes.

 

7. Paella de Bits

El blog de tecnologia, Internet, hardware i videojocs Paella de Bits també té una versió podcast, que s’emet setmanalment i que acaba de celebrar el seu primer any. Els podeu escoltar a la seva web o subscriure-vos-hi a iTunes.

 

8. Microbis

Per distreure’ns una mica, tenim el podcast de Microbis, un “podcast d’humor en català, amateur i gravat des de casa, com el porno” que acaba d’iniciar la seva tercera temporada. Escolteu-lo aquí o via iTunes.

 

9. I encara gràcies

Confesso que no coneixia el podcast “I encara gràcies” i que estic molt intrigada perquè fa molt bona pinta: es tracta de la versió casolana de dos “cuarantanyeros” (en Josep i en Neil) de les tertúlies d’actualitat, “amb una mirada desacomplexadament gris, vulgar i plena d’autocompassió”. Estan a punt d’arribar a l’episodi 100 i és un bon moment per enganxar-vos-hi, des de la web o via iTunes.

 

10. No en sabem res

I per acabar, us deixo la sèrie de podcasts que van crear els gironins i amics (full disclosure: els conec personalment, Girona és molt petita) Eduard Batlle i Germà Capdevila. Hi parlen de temes d’actualitat i entrevisten a cada episodi personatges de tota mena, des d’artistes a empresaris sobre tot el que s’està coent, i en la nostra llengüa. Ara fa un temps que no hi ha episodis nous però teniu un arxiu de més de 50 per anar-vos posant al dia a la seva web o a través d’iTunes.

 

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: