Com que diumenge toca anar a votar, a can Betes i Clicks toca fer un repàs del que trobem a la xarxa al voltant del tema. Gràcies als suggeriments d’en Valentí Zapater hem recercat un recull d’enllaços per a que els estudieu bé abans d’anar a les urnes. L’avantatge és que es poden consultar també el dia de reflexió 😉

.

1. Elecciones.es: Una web que ens recomana fer un “vot conscient” ajudant-nos a determinar quins partits s’acosten més als nostres valors i ideals. A través d‘un qüestionari sobre diversos temes (que depenen de la comunitat autònoma en que votem), determina la nostra afinitat amb un o altre programa. Després et demana escollir els temes més importants per a tu a l’hora de decantar el teu vot. Finalment el resultat et mostra visualment quins partits s’acosten més a la teva postura. Un exercici interessant!

.

2. Estudi dels programes electorals: un grup de gent s’han organitzat a la xarxa per desenvolupar un quadre comparatiu que recull per temes (economía, drets socials, reforma política i justícia, etc…) les posicions de cadascun dels principals partits segons els seus programes electorals. També ho han recullit de forma sintètica en una web amb despelgables. Val la pena destacar-lo per l’esforç que han fet un grup de persones organitzant-se a través de la xarxa.

.

3. Com érem i com som: Les webs dels diaris acostumen a fer especials per aquestes dates. A El País hi he trobat una comparativa interessant que recull de manera visual (a l’estil infogràfic que tant es porta ara) què ha canviat des que Zapatero va arribar al govern al 2004. Tot i que potser no ho sembli, han canviat moltes coses, entre d’elles algunes relacionades amb la tecnologia. També tenen un espai web on podeu enviar un vídeo demanant coses al nou govern, per si creus que pot servir de res…

.

4. Comparador de programes: a la web de RTVE, tenen diverses eines per seguir les eleccions. Val la pena destacar un comparador de partits que et permet escollir quins temes vols aprofundir i escollir un o dos partits per veure les seves posicions costat a costat. També et pots descarregar en pdf els programes sencers dels diferents partits. Per als indecisos, una eina bàsica…

.

5. Tuitódromo: mereix una menció per “friki” la idea que han tingut al diari El Mundo de recollir de manera molt visual (i caricaturesca) l’evolució de la reputació a Twitter dels candidats (un càlcul que inclou mencions i incidència a la xarxa social, sigui el que sigui que volen dir amb això). També inclou un anàlisi de mencions dels teems clau i un núvol de paraules amb els termes que repeteixen els dos principals candidats.

.

6. Socvot: ja en vam parlar quan vam comentar eines per a seguir les eleccions catalanes de fa un any i aquesta vegada estan aplicant la mateixa idea al 20N. El més interessant és una projecció de com quedarien els resultats si ens basem en els seguidors a Facebook i Twitter respectivament. Curiós que hi ha partits gairebé desconeguts amb molta presència a les xarxes socials. També tenen un directori molt complet de tots els partits etiquetats per temes (i vull dir TOTS, els més curiosos també) i una guia sobre els tipus de vots i la diferència entre vot nul i vot en blanc.

.

7. Voota: Aquesta web recull opinions i votacions (positives i negatives) dels internautes respecte als diferents partits, els diferents polítics i la possibilitat d’enviar propostes que els altres usuaris poden votar, també en positiu o en negatiu. Una idea interessant, però vistos els resultats dels rankings, podríem dir que encara no majoritaria.

.

8. Huele a corrupto: entrant en un tema que (tristament) de vegades va paral·lel a la política, hem trobat aquesta eina que mostra els resultats de cercar les paraules “corrupció” i “corrupte” a Twitter, blogs, Google Notícies i Yahoo! Notícies, intentant acotar els resultats a l’estat español. Una mena d’observatori de la corrupció que ens permet compartir les informacions a través de les xarxes socials. Tambe hi trobareu el trist rànking del corruptòmetre, amb les provincies i partits més mencionats.

.

9. Paiscorrupto.com: seguint amb el tema de la corrupció, aquesta eina recull els casos documentats i els situa sobre un mapa de l’estat, amb un codi de color per partit i unes bombolles que representen el nombre de casos o el volum de diners que hi han implicats en el cas. Per saber què és el que hi ha i tenir-ho en ment a les urnes.

.

10. Tuiter.net: per anar acabant us deixo aquesta eina (que també incloïem al recull de les eleccions catalanes) que analitza les converses a Twitter al voltant de l’etiqueta #20N, estudiant els termes relacionats i paraules clau que dominen la conversa. També podem veure l’anàlisi per partits, per candidats i per etiquetes de temàtiques.

.

11. Mencions a Twitter: i per acabar aquesta eina força impressionant del diari Público, que ja vam destacar en el recull de divendres passat però que volem recuperar en aquest recull. Es tracta d’un gràfic que registra totes les mencions a Twitter a cadascun dels candidats. Inclou uns quants candidats a banda dels principals i el més interessant és que mostra resultats minut a minut de manera interactiva. També podem veure els resums per día, setmana o mes i veure’n les evolucions.

I ja sabeu, aneu a votar, encara que sigui nul, siguis del partit que siguis el més important és que la paraula la tinguem nosaltres!

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: