Com a conseqüència de sospites de frau i manipulació dels resultats després de les eleccions a Iran la setmana passada, grans nombres de ciutadans d’aquest país s’estan manifestant en diverses protestes en tot el país, algunes de les quals han acabat amb violència, i fins i tot morts que, segons algunes fonts ja superen la centena (si voleu més informació detallada, podeu llegir-ho aquí o aquí o a pràcticament qualsevol mitjà de comunicació).

Sembla que el govern del president Mahmoud Ahmadinejad està limitant la informació que arriba als mitjans internacionals i ha posat restriccions a la cobertura de móbil, l’enviament de SMS i fins i tot l’accés a Internet. Malgrat això molts dels ciutadans que protesten pel canvi han trobat maneres de saltar-se aquestes limitacions fent servir solucions tecnològiques per a fer-se sentir.

Imatge de les manifestacions via Twitter / Twitpic

Imatge de les manifestacions via Twitter / Twitpic

n589792960_8625_biggerA través de les xarxes socials, i especialment de Twitter, els iranians organitzen movilitzacions, expliquen què està succeïnt cada moment i arreu del món reben mostres de solidaritat. Si voleu seguir el que està passant busqueu l’etiqueta #IranElection. Molts usuaris han canviat les seves imatges de perfil per versions en verd (el “color” de les protestes) o per icones en suport a la llibertat a Iran. Si voleu participar difonent informació, siusplau, tingueu en compte algunes normes bàsiques per a la seguretat dels manifestants, bloggers i twitters iranians, com per exemple, no repetir el seu nom d’usuari quan fem un re-tweet.

La cosa ha assolit uns nivells impressionants fins al punt que el departament d’estat americà ha demanat a l’empresa que gestiona Twitter que postposés les tasques de manteniment que hi tenia previstes per tal de no deixar els iranians sense canal de comunicació.

3623386393_359d583b10

Imatge de les protestes trobada via Flickr

Sense estar d’acord amb la política d’un partit o un altre, i menys en un país del qual admetro saber poca cosa (a banda del que n’he après llegint Persèpolis), el que em sembla més interessant en aquesta història és la defensa de la democràcia i dels drets fonamentals, entre ells el de la llibertat d’expressió, i de manera especial, de la llibertat de les dones iranianes, que estan jugant un paper molt important en les protestes, en contrast amb la imatge de submissió que els hi atribuïm des d’occident quan les veiem cobertes amb els vels i vestits negres que són obligatoris per llei.

Estarem atents a aquesta història i com se’n parla al nostre país, sobretot m’interessa la idea que no són les tecnologies les que donen lloc a revolucions, sinó les persones, però Internet està sent una eina de gran valor per donar poder als ciutadans.

Us deixo aquí un vídeo que recull imatges dels últims dies (us aviso que algunes són una mica dures) i aquí trobareu una galeria de Flickr amb moltes més imatges de les manifestacions