Avui és Tots Sants (i demà el Dia dels Difunts) i la tradició mana a menjar castanyes, panellets i a visitar i recordar els que ens han deixat. Tot i que encara visitem els cementiris per portar-hi flors reals, les nostres vides més i més digitals signifiquen que, cada vegada més, la mort també té una vessant digital. Amb aquest recull d’enllaços podeu celebrar Tots Sants a la xarxa:

1. Tots Sants: Per començar aquesta web en català, creada per un centre de difusió i recerca del patrimoni etnològic i la memòria històrica ens fa un repàs de la història de la celebració del dia d’avui, les tradicions relacionades i la seva evolució amb la perspectiva de la nostra cultura.

.

2. Tanatopedia: Creada fa un any per l’empresa Serveis Funeraris Integrals, la Tanatopèdia és una enciclopèdia col·laborativa a l’estil wikipedia centrada en el món funerari en general. Aquest any com a novetat estrenen presència a Twitter a @Tanatopedia amb informacions, anècdotes i dades curioses al voltant d’aquesta temàtica.

.

3. Remémori: aquest portal recull tota mena de recursos relacionats amb els serveis funeraris: una base de dades completa d’esqueles diàries (obtenen l’informació de les funeràries), un directori de serveis (tanatoris, floristeries…) i diverses funcionalitats com la possibilitat de crear alertes per una defunció, homenatges o recordatoris d’aniversari per recordar algú cada any sense falta.

.

4. Find a Grave: aquesta base de dades de tombes recull la informació de centenars de milers de difunts, completes amb fotos de les làpides, localització, dates de naixement i defunció, etc. Molt completa i amb contribucions d’usuaris de tot el món i podeu trobar avantpassats, vells amics a qui hem perdut la pista o personatges famosos.

.

5. Epilogable: Aquesta web ens permet crear epílogs a mode de tributs per a persones que coneixíem i ja no són amb nosaltres, podent compartir amb tothom records i el dolor per la seva pèrdua. També ens permet crear el nostre propi epíleg privat on recollir i organitzar les nostres últimes voluntats i missatges que volem deixar a les persones que estimem.

.

6. Imatges de pedra i de silenci: aquest blog creat per una parella catalana està dedicat a recopilar informació i fotografies de cementiris, tombes i mausoleus arreu del nostre país i del món. Un punt de vista fascinant a l’art funerari i les històries que s’amaguen darrera les escultures, el marbre i el silenci.

.

7. Famous Dead: si el que us interessa és homenatjar els personatges reconeguts tenim aquesta base de dades de famosos que han traspassat, amb milers d’entrades recopilades per dates de defunció, professió que els va fer cèlebres i causes de la mort. També podem deixar comentaris i signatures als seus memorials digitals.

.

8. The Digital Beyond: avui també pot ser un dia per reflexionar sobre la nostra pròpia condició humana i, per tant la possibilitat de que la nostra vida digital ens sobrevisqui. En els darrers anys han sorgit tota mena de serveis i recursos per a gestionar l’herència que deixem a la xarxa en forma de continguts, perfils, dades, arxius… Aquesta web és un portal creat per uns autors experts en el tema de la gestió de la memòria digital amb informació actualitzada sobre el tema i un llistat d’empreses que ofereixen aquest tipus de serveis a la xarxa.

.

9. Cementiri Père-Lachaise: Si no volem sortir de casa per anar a un cementiri, podem fer una tour virtual del cementiri parisenc Père-Lachaise, el més visitat del món, on podem trobar les tombes de centenars de personatges cèlebres entre els quals hi ha Molière, Chopin, Balzac, Oscar Wilde o Jim Morrison.

.

10. EnMemoria: I per acabar, un dels recursos més complets, aquest portal creat pel diari La Vanguardia dedicat a temes funeraris on podem trobar recollides les esqueles i necrològiques que publiquen, notícies d’actualitat i curiositats relacionades amb el tema, tombes i cementiris cèlebres així com informació pràctica i sobre cultura funerària.

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: