Ja feia un temps que no publicàvem un recull temàtic i aquest és un tema que personalment m’agrada molt i del qual porto recopilant enllaços un bon temps, fins a trobar tots els que avui us proposo.

De tant en tant, encara que tot sigui tecnologia i 2.0 i un futur que no sabem ben bé cap on va, no està mai de més mirar una mica enrera cap al nostre passat. Espero que us agradin!

1. Timelines: una base de dades d’esdeveniments històrics a la qual tothom pot contribuïr. Per a cada esdeveniment podem veure’n una explicaicó, imatges, vídeos (si n’hi ha) i enllaços per a aprofundir-hi, tot presentat en una web força atractiva. Els diferents esdeveniments queden connectats entre ells a través de la cronologia i de les diferents temàtiques a les que fan referència. Hi podem trobar des de moments històrics clau, passant per assassinats, desastres naturals o fites històriques. Cada setmana destquen un esdeveniment que va passar per aquestes dates: ahir feia 160 anys que es va publicar Moby Dick.

.

2. YTTM.com: per fer un viatge per moments menys trascendentals de la història però molt més visual, tenim el motor de YTTM que ens permet navegar pels arxius de You Tube com si fos una màquina del temps. Només cal que movem el cursor cap a un any concret (entre 1860 i l’actualitat) i podem recuperar tots els vídeos d’aquell any. Per passar un matí al 52 i una tarda al 88… Hi trobareu de tot, des de documents històrics a publicitat, esports, música… Ah, i també tenen app d’iPhone!

.

3. Streetmuseum: Una app per iPhone i iPad creada pel Museu de Londres que ens permet navegar virtualment (des de casa o des de qualsevol carrer de la ciutat anglesa) pel seu passat. Podem veure per a cada punt geogràfic imatges i informació dels fets històrics que han tingut lloc allà. Hauria d’existir aquesta app per a cada ciutat del món. També hi ha una versió, Londinium, centrada en l’època romana.

.

4. CriticalPast: una joia d’aquestes que es troben a la xarxa i que no s’acaba d’entendre com no és més coneguda. Aquesta web recopila més de 50.000 vídeo i 7 milions de fotografies històriques (la majoria d’arxius d’agències americanes). Tots els continguts es poden consultar a la web, navegant per temes, llocs i moments i, si en volem fer ús (per algun projecte personal o professional) totes es poden llicenciar a preus molt asequibles. Hores i hores de buscar i remenar per trobar autèntiques curiositats, com aquest vídeo d’un orfenat a Barcelona l’any 1942.

.

5. What was there: una de les millors aplicacions web per viatjar al passat dels llocs que coneixem, es basa en Google Maps per permetre’ns navegar pel mapa del món i veure-hi imatges afegides per altres usuaris de llocs i paisatges en el passat. Una funcionalitat interessant és la visualització de Google Street View amb les imatges històriques sobre les actuals, per veure exactament què ha canviat. Malauradament Catalunya està poc coberta (si teniu imatges del vostre poble o ciutat, ja sabeu!) però hi podem trobar alguna cosa, com aquesta imatge de Vic:

.

6. YouTube EDU: com probablement molts ja sabíeu, YouTube té una secció dedicada als recursos eduatius anomenada EDU, on podem trobar vídeos de conferències i lliçons d’universitat sobre qualsevol tema. Al canal d’història de YouTube EDU hi trobarem cursos sencers d’història mundial, i lliçons sobre períodes específics o ponències sobre arqueologia, alguns d’universitats prestigioses com Berkeley, Yale o Columbia.

.

7. Historypin: una de les millors apps d’iPhone per als fans de la història, i que, increïblement, és gratuïta. Ens permet visualitzar sobre un mapa fotografies històriques de fets que van succeïr en qualsevol punt del planeta. El més interessant és que en aquest cas no es tracta només de pasiatges o edificis sinó que s’hi comparteixen anècdotes, històries i fets relacionats amb el passat d’un lloc. Des de l’aplicaicó d’iPhone es poden contribuïr imatges antigues (ens facilita digitalitzar-les fent una foto d’una foto amb el telèfon) o imatges de qualsevol moment actual que considerem que contribueix a la història d’aquell lloc.

.

8. HistoTube.cat: No podia faltar en aquest recull un gran recurs en la nostra llengua, creat per un grup d’historiadors i blogaires catalans amb l’objectiu de “posar a l’abast de docents, alumnes i interessats per la història i el patrimoni una sel·lecció dels vídeos sobre aquesta temàtica que es poden trobar a la xarxa”. Totalment voluntari i amb esperit de difusió, una eina fantàstica a la que ens conviden a contribuïr. Hi trobareu lliçons, reconstruccions i documentals sobre fets i moments diversos, tot en català.

.

9. TagWhat: Una altra app per móbils iPhone i Android que ens permet en qualsevol punt del món visualitzar informació sobre el context històric en forma d’etiquetes (“tags”) que ens expliquen històries relacionades amb un lloc: què va passar, qui va estar aquí, qui va guanyar què, etc… Allà on som podem visualitzar les etiquetes properes classificades per temàtiques.

.

10. How to be a Retronaut: I per acabar una de les meves webs d’història preferides, que recull en forma de “càpsules” temàtiques imatges, vídeos i informació sobre el passat, centrant-se sobretot en la cultura popular dels tres darrers segles. Una font inesgotable de curiositats al voltant de la història, la cultura, l’art, la vida quotidiana i, fins i tot, els personatges famosos del nostre passat. Podem navegar-hi cornològicament o per clusters temàtics tan variats com l’època Victoriana o Star Wars.

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: