.

Ja portem dues setmanes del curset d’estiu per blocaires en català i ara que ja hem cobert la majoria dels bàsics, comencem a concentrar-nos en els continguts del nostre blog

.

Crea articles amb enllaços

La gràcia d’un blog és que no és una pàgina estàtica en un llibre sinó que està connectat a la xarxa i que, per tant, un contingut no comença i s’acaba al nostre blog sinó que l’experiència per al lector té el potencial de ser un continuu d’anar navegant i aprofundint sobre qualsevol tema a través dels enllaços, el que des de fa un temps entenem per “navegar”.

Un bon blog a banda de tenir continguts interessants, ben estructurats i amb imatges atractives, una bona pàgina de presentació i certa constància en la publicació, destaca per tenir una bona dosis d’enllaços. La màgia de la blogosfera és la manera en que les idees creixen, es desenvolupen, es comparteixen i s’escampen. Amb cada link es creen relacions, i tots hi sortim guanyant.

.

On enllacem?

Vam comentar una mica la idea d’afegir enllaços quan parlàvem dels elements d’un post com cal. Algun tipus d’enllaços que podem incloure als nostres articles són:

> Enllaços a altres articles d’altres blogs

> Enllaços a notícies en mitjans online

> Enllaços a les fonts de la informació

> Enllaços a recursos per aprofundir sobre el tema: articles, imatges, vídeos…

> …

Compartir és viure!

D’on treiem els enllaços?

Per trobar enllaços segurament no cal que fem cap gran esforç adicional, és probable que avui en dia, gairebé sense adonar-nos, ja estiguem recopilant enllaços cada dia. Algunes idees:

> Llegeix els blogs (i altres tipus de fonts) a les que estàs subscrit per mail o a través de RSS, segur que de tant en tant trobes alguna cosa digna d’una menció.

> Fas servir algun directori d’enllaços com delicious? Mira si tens molts enllaços acumulats sobre certa temàtica que t’interessa i que pugui donar-te una idea per a fer-ne un article

> Potser tens carpetes de “favorits” al teu navegador. Algun enllaç imprescindible que potser els teus lectors no coneixen encara?

> Fas servir twitter? Mira els teus RT més recents, què has trobat interessant aquesta setmana?

> Has fet algun agrada a algun enllaç que ha compartit un amic a Facebook? Potser és interessant per a compartir al blog…

> Fas servir Google Reader? Mira que has marcat darrerament amb una estrella o has compartit.

> Utilitzes Instapaper o algun altre servei per a guardar enllaços per llegir més tard? Allà segur que s’hi amaga alguna perla.

>…

.

Com compartim els enllaços?

A l’hora de compartir enllaços és important que ho fem de manera que aportem algun valor. Una manera de fer-ho és simplement fent una “sel·lecció” d’enllaços que potser els nostres lectors no han tingut temps o la possibilitat de fer: per exemple recopilar enllaços sobre un tema que hem recercat o que coneixem de manera especial.

Una altra opció és aportar valor oferint una perspectiva que ningú ofereix: la teva. Enriqueix l’entrada amb comentaris, busca enllaços de fonts diverses, explica personalment perquè recomanes aquesta web o aquesta article, etc…

Com a exemple, a Betes i Clicks des de fa un temps publico cada divendres un recull d’enllaços interessants sota el títol “Aquesta setmana hem llegit…”. La idea va sorgir del seguit de links amb els quals em topo cada setmana com a gran consumidora d’informació sobre la web 2.0. Sempre hi ha una sèrie de coses que destaquen i em semblen especialment interessants.

Què hi hauria al teu recull d’enllaços setmanal? Què has estat llegint? Quin tema has aprofundit i pots compartir amb nosaltres?

.

EXERCICI pràctic #6:

a) Escriu un article al teu blog que inclogui un recull d’enllaços

Tingues en compte els consells d’aquesta lliçó i pensa quina mena de recull pots fer que aporti valor. Quina és la teva perspectiva? Quin tema coneixes bé? Has recercat a fons alguna cosa que els altres no dominem?

b) Deixa un comentari a aquest article amb l’enllaç al teu blog

c) Llegeix els articles dels companys i deixa’ls una resposta al seu comentari valorant el seu recull d’enllaços: què t’ha agradat? què suggereixes que podrien millorar?

veure totes les lliçons del 1er curs “Vull ser blogger!”