En les darreres setmanes m’ha donat la sensació que molta gent ha aprofitat l’excusa del nou any per aventurar-se a provar això del Twitter. Si tinguessim estadístiques d’usuaris a Catalunya, estic segura que hi veuríem un creixement a mesura que els que per ara es conformaven amb el Facebook s’han animat a piular.

Als inicis d’aquest blog fa un parell d’anys (novata com era jo també en això dels 140 caràcters) vaig parlar una mica sobre què era Twitter i vaig fer-ne algunes entrades introductòries. Des de llavors, la cosa ha canviat una mica així que per donar la benvinguda a tots els nous truiters catalans, us proposo un règim de 10 passos per passar a ser un twittero en tota regla:

1. Posa’t una foto

(a ningú li agraden tants “ous” anònims)

Els comptes de Twitter sense foto són tristos, semblen abandonats, spammers, descuidats, novatos (en el pitjor sentit de la paraula 😉 )… Cal que deixis estar l’ou que apareix per defecte i t’animis a posar-hi una foto pròpia. Diuen que el que millor funciona és posar-hi una foto personal, de la nostra cara (si sortim de cos sencer, se’ns veu massa petits) perquè a la gent li agrada twittejar de cara a cara.

Si no, sempre pots buscar algun “avatar” xulo que et representi (jo durant més d’un any hi vaig tenir un robot de llana i la gent em parlava igual…). Una cosa important, sobretot al principi, és no canviar massa sovint ja que molta gent us recordarà per la imatge més que no pas pel nom i és molt confós quan algú canvia radicalment d’imatge tot de sobte. Al final he acabat posant una foto al meu compte personal:

2. Edita la teva biografia

(volem saber qui ets i perquè t’hem de seguir)

Twitter permet que fem una breu descripció de nosaltres mateixos que apareixerà al nostre perfil, visible per a qualsevol que el visiti. Aquí hi juga la imaginació de cadascun, hi ha gent que té idees molt bones per a “vendre’s” amb un parell de frases. Si dubtes, explica senzillament en poques paraules que et descriguin què poden esperar de tu els que et segueixin, quins temes t’interessen, quin perfil tens…

També hi podem posar d’on som i un enllaç. Si teniu un blog, una pàgina web, un perfil a Flickr ple de fotos genials… és el lloc per compartir amb el món el vostre talent! Un conegut em comentava l’altre dia que ja no segueix a ningú que no tingui enllaç al seu perfil… ens estem tornant tots més exigents! La meva bio deixa clar quins són els meus projectes i enllaça a una pàgina que agrega tots els meus perfils a la xarxa:

3. Utilitza aplicacions per twittejar més cómodament

(el secret més ben guardat)

Una altra cosa que diferencia als que comencen dels veteranos és un secret del qual potser no ets conscient encara: la majoria dels que twittejem sovint no ho fem (gairebé) mai des de la web de Twitter. Utilitzem aplicacions per l’escriptori de l’ordinador com ara Tweetdeck, Seesmic o fins i tot recentment la pròpia creada per Twitter per a Mac. També utilitzem aplicacions a través de la web (perfecte si canvies molt sovint d’ordinador) com ara Hootsuite o fins i tot des del móbil: per a iPhone, a mi m’agraden la versió móbil de Tweetdeck o la oficial de Twitter. També n’hi ha per iPad, per Blackberry, per Android i segurament per a qualsevol tipus de dispositiu que utilitzeu per connectar-vos.

Perquè són millors les aplicacions? Per començar et posen tot de facilitats per a twittejar (per exemple, redueixen els enllaços per a que ocupin menys caràcters, pots pujar fotos…) i sobretot, et permeten ordenar els tweets per a poder-los digerir, la majoria utilitzant “columnes”: una columna per a tots els tweets dels qui segueixes, una altra per als @replies (quan algú et menciona), una altra per a cada llista  de persones que vulguis seguir per separat, una altra per a paraules clau que vulguis cercar…etc etc. Et pots muntar el teu quadre de comandament i treure-li tot el suc de 140 en 140 caràcters!

Jo ara mateix utilitzo Tweetdeck a l’ordinador (a la foto), i l’aplicació oficial de Twitter a l’iPhone i a l’iPad:

4. Troba gent interessant a qui seguir

(i així trobaràs qui et segueixi)

Evidentment si no segueixes a ningú, poc en treuràs de twitter (per això jo no entenc els “famosos” que són seguits per milers i no segueixen a gairebé ningú… ha de ser una mica avorrit, com parlar sol, no?). Diversos amics m’han preguntat: i com sé a qui seguir? si no conec a ningú? No tinc la resposta definitiva però si una recomanació: segueix a tothom que et sembli interessant sense por, el món de Twitter no és com Facebook on es suposa que hi ha d’haver certa coneixença abans de ser amics. A Twitter som molt més lliberals 😉

Pots començar per seguir els amics que hi tinguis i veure a qui segueixen ells. També pots seguir periodistes i altres personatges públics que admiris. També pots mirar les llistes dels teus amics (hi ha gent que ha creat llistes fantàstiques de tuiteros catalans) i seguir individualment els perfils de cada llista o mirar directoris públics per temàtiques com aquest de Mashable (molt anglès evidentment, em temo…). També pots contribuïr creant les teves llistes d’usuaris per temes (així et serà més fàcil seguir-los de prop).

I a l’eterna pregunta: cal que segueixis a tothom que et segueix? NO. Però també pots fer-ho… és una decisió personal! :-)

5. Twitteja coses interessants

(però també pots parlar del que estàs dinant)

Utilitza Twitter per a compartir tot allò que creguis interessant: enllaços, opinions, preguntes… però no et preocupis massa, no ets un diari i no cal que mantinguis una línea editorial. Segurament tens interessos diversos i és justament això és el que et fa interessant! En la varietat està el gust! I no tinguis cap vergonya d’explicar que el bus no passa, que la paella de diumenge t’ha quedat millor que mai…o el que opines sobre la darrera sortida de to del sr. Mourinho. Veuràs que estàs ben acompanyat!

Un tweet molt interessant:

6. Participa en la conversa

(fes @replies sense por)

Les primeres setmanes després de crear-me el perfil, tenia la sensació de que tothom parlava entre ells i jo, no gosava intervenir, i em quedava twittejant al buit. Sempre explico aquesta història perquè crec que hi ha molts usuaris que es queden en aquesta fase, tots els que s’han creat un perfil però mai s’hi han enganxat. Un dia, no sé què vaig dir però algú (un desconegut!) em va escriure un tweet que començava per @elmeunom. Parla amb mi? vaig pensar… Des de llavors no he tornat mai a mirar enrera.

Les converses a Twitter són en principi públiques (si les vols privades, fas servir els missatges privats o els SMS). Si tu veus algú parlant sobre un tema sobre el que pots aportar alguna cosa, no et tallis, respon! Molt probablement et torni la resposta i tingueu una petita conversa. I si no, no hi has perdut res, de veritat et prometo que ningú s’ofendrà! Tira la primer pedra el primer tweet i ja veuràs que faràs un munt de nous amics.

7. Fes RT

(compartir és viure)

Una manera de twittejar fàcil si no saps què dir és fer RT o retweets, és a dir fer un “reenviar” del tweet d’algú altre (citant-lo, evidentment). Hi ha dues maneres de fer-ho, l’automàtica o la “clàssica” (que et permet escriure alguna cosa davant, opinant sobre el que comparteixes). En qualsevol cas és una bona manera de mostrar apreciació per les coses que han compartit els altres usuaris: una frase divertida, una opinió que subscrius, un article molt interessant (de Betes i Clicks 😉 )…

Molta gent et donarà les gràcies per retweetejar-los i només per això, ja tindràs noves converses i nous amics que s’hauran fixat que existeixes.

8. Comparteix fotos

(una imatge val més que 140 caràcters)

Un tipus de contingut que molta gent comparteix a Twitter són les fotos. Com ja hem comentat les aplicacions d’escriptori i de móbil ja solen tenir un sistema incorporat per a twittejar fotos. Si no, sempre et pots fer compten en serveis com Twitpic, Twtxr o el que està més de moda ara mateix, Instagram (una aplicació per iphone).

Si acompanyes els teus comentaris de proves visuals, cridaràs més l’atenció i trobaràs qui et respongui. Les fotos de menjar (si fa bona pinta!) per exemple, sempre agraden molt 😉

El dinar que he preparat (i twittejat) avui:

9. Cerca els temes que t’interessen

(i trobaràs converses rellevants)

Twitter i totes les aplicacions que hem mencionat tenen un sistema per cercar paraules clau o etiquetes (les paraules amb una # a davant que designen temes). Pots fer cerques de termes relacionats amb allò que t’interessa: el teu poble, el teu equip o esport preferit, el polític que més vols criticar… i trobaràs usuaris que n’estan parlant en aquell moment. A les aplicacions, pots guardar les cerques que fas i seran una “columna” més que pots anar llegint quan puguis.

Això et pot servir per trobar converses en les que participar o veure nous usuaris que pots seguir i que toquen el tema.

10. Deixa’t anar

(no hi pensis tant i passa’t-ho bé!)

Twitteja quan et vingui bé i com et vingui bé. No hi ha una manera única de fer-ho, només la que a tu t’agradi i t’aporti més. Si només vols compartir enllaços, endavant. Si ets més d’explicar acudits, benvingut! I si un dia no tens temps o vols desconnectar, no passa res! No és una obligació, és un espai més on compartir i conèixer gent interessant. Amb aquesta llista només volíem donar uns consells generals per a que doneu els primers passos i no ho abandoneu frustrats perquè no li heu trobat la gràcia.

Sobretot sobretot, no feu cas dels que us diguin que heu de fer X o Z per a ser un bon twittero! Tots n’estem aprenent cada dia. Benvinguts!

Bonus: Em permeto una suggerència, segueix @betesiclicks i no et perdràs cap article (i alguns enllaços sobre món 2.0 que comparteixo de tant en tant)

Super-bonus: Si el que t’interessa és fer servir Twitter per a la teva empresa, o vols un repàs dels conceptes més bàsic, et recomano aquesta presentació que vaig fer per als meus clients.

[slideshare id=3794004&doc=elgiroscopitwitterempreses-100420163930-phpapp02]

Més articles sobre Twitter que us poden interessar: