En el darrer mes Facebook ha actualitat els perfils dels usuaris amb un nou redisseny. Segons la companyia l’objectiu és que sigui més fàcil de veure la informació més important referent a una persona d’un cop d’ull i eliminar funcionalitats que no s’utilitzaven.

Fem-hi un repàs:

1. Què hi trobem (de nou) al nou perfil?

a) En primer lloc, a dalt i centrat, hi trobem un resum de la nostra informació bàsica: la feina, on vivim, estudis data de naixement…

b) Sota d’aquest resum hi veiem una sel·lecció de 5 fotografies destacades

c) La pàgina principal segueix sent “El mur”, amb un resum de la teva activitat. A l’esquerra, sota la foto de perfil que no canvia, hi trobem els enllaços als altres “apartats” on es pot trobar la informació més detallada, les fotos, anotacions i la llista d’amistats. SI fem click en qualsevol d’aquests enllaços “El mur” canvia per a mostrar aquests detalls i la resta del perfil es manté igual


d) Sota d’això, també a l’esquerra hi veureu un resum de les vostres amistats, amb certa classificació: persones amb qui estàs en una relació, familiars, amics… Això es pot editar per a mostrar per separat els millors amics, els companys de feina, etc… més avall explicarem com fer-ho.

e) També cal destacar una de les coses més diferenciadores que ja no hi trobarem: les pestanyes. Segons Facebook, les pestanyes i les aplicacions que hi anaven no s’utilitzaven prou i a partir d’ara, queden reservades per a les Pàgines oficials (les que en comptes de fer-te’n amic, fas click a “m’agrada). Si sou una empresa, marca, organització, etc… ara és el moment de passar del perfil personal a una Pàgina oficial, on podreu tenir pestanyes i aplicacions per a compartir millor tota mena de contingut amb els vostres seguidors.

f) Finalment, una de les novetats que només veureu si esteu visitant el perfil d’una altra persona (no el vostre): un resum del que teniu en comú, amistats, interessos… per saber d’un cop d’ull si us coneixeu d’alguna cosa!

Ara que ho tenim clar, podem controlar què diu de nosaltres aquest perfil… editem-lo!

 

2. Edita la teva informació

La única manera d’editar la informació del resum que surt a dalt de tot en un lloc destacat és editant la informació detallada, llavors Facebook en sel·lecciona les dades bàsiques. Si no vols que en el teu resum hi aparegui la teva feina, per exemple, el millor és que no posis aquesta informació ni tan sols en el perfil detallat.

A la cantonada dreta del nostre perfil hi trobarem el botó per editar-lo:

A “Informació bàsica” podem editar els nostres detalls, i si volem, ocultar el nostre gènere o la nostra edat o any de naixement. Malauradament no puc posar on visc perquè per a Facebook Girona no existeix (sospir).

Podem posar la nostra feina, universitat i institut a l’apartat “Formació i feina”. Si l’empresa o facultat on hem estat té pàgina a Facebook, s’hi crearà un enllaç. Pots entrar més en detall i posar informació sobre en quin projecte treballes o has treballat, amb qui, etc…

I segueixes tenint l’opció de definir la teva religió, ideologia o inspiració a l’apartat “Filosofia”:

 

3. Edita les fotos que apareixen al perfil

Molts segurament voldreu canviar les 5 fotos que apareixen al vostre perfil, just sota el nom i el resum. Les fotos que hi surten són les darreres 5 fotos on algú t’ha etiquetat (siguin o no fotos que has penjat tu). El més fàcil és posar-se a sobre la foto que no vols que es vegi i fer click al símbol “x” . Això oculta la foto de la seva posició privilegiada al perfil i surt la següent foto més recent en la que t’han etiquetat però no l’elimina de les teves fotos. Si realment la foto no t’agrada, vés a la pàgina de la foto i “Elimina l’etiqueta” amb el teu nom.

La mala notícia és que a mesura que la gent et vagi etiquetant les seves fotos sortiran aquí al teu perfil, hauràs d’anar entrant sovint a mirar com hi surts si això et preocupa!

La bona notícia és que això et permet ser molt creatiu si hi jugues una mica, hi ha gent que ja ho ha fet amb els seus perfils:

 

4. Edita els teus interessos

Un altre detall que potser vols editar són els teus interessos, sobretot els 5 primers de cada categoria que apareixen de forma destacada amb una imatge quadrada. Després de fer clic sobre el botó d’editar el perfil els trobaràs als apartats “Arts i entreteniment”, “Esports” i “Activitats i interessos”. Pots triar quins interessos surten destacats amb imatges arrosegant amb el ratolí quins vols que es vegin i en quin ordre.

 

5. Edita la llista de contactes

Més amunt us hem dit que podíeu “classificar” la manera en que els vostres contactes apareixen al vostre perfil. A l’apartat “Contactes destacats” podem editar la informació de les nostres relacions, els nostres familiars i si volem, crear llistes (alerta, llistes visibles per tothom!) per classificar els amics. També podem triar una de les llistes d’amics que haguem creat prèviament (de les que són privades) i en aquest cas fer-la pública.

Bé, espero que us serveixi per tenir més control de la vostra imatge a la xarxa! Us agrada el nou perfil? A mi personalment m’agrada que sigui més endreçat tot plegat i no estan malament les idees de tenir un resum i un petit recull de fotos. El que no m’agrada és que no tens massa control si no t’hi poses sobre el que apareix al resum i a les fotografies.