Potser ja fa un temps que vau acabar la universitat però no les ganes d’aprendre. Potser hi ha algun tema en el que t’agradaria aprofundir i aprendre al teu ritme, com una afició més per al teu temps lliure. En els darrers mesos s’han consolidat diversos projectes que tenen per objectiu compartir formació acadèmica de forma gratuïta a través de la xarxa, fent-la accessible a qualsevol persona arreu del món. La majoria dels continguts són (ara per ara) en anglès, però tenir al nostre abast tot aquest coneixement no té preu.

Fem un repàs de les principals pàgines on pots “estudiar” gratuïtament:

1. edX.org

Es tracta d’una plataforma creada per les universitats americanes mateixes per a oferir algunes de les seves assignatures gratuïtament a la xarxa. Ara mateix hi trobareu cursos del MIT, de Harvard i de la Universitat de Berkley. No hi ha molta varietat per ara però són cursos llargs (duren mesos) i al final pots obtenir un certificat (gratuïtament per ara) si l’has completat. Hi trobareu assignatures de química, electrònica, informàtica, intel·ligència artificial…

 

2. Udemy.com

El model d’aquesta web és més obert: qualsevol persona hi pot crear un curs i permetre a qui vulgui apuntar-se, seguir-lo i participar a través d’aquesta plataforma. Alguns cursos són de pagament però n’hi ha molts de gratuïts. Són de caràcter més pràctic i enfocat en un tema. Hi trobareu des de cursos d’estratègia de negoci, a Photoshop, Excel, disseny o música.

 

3. Coursera

Una empresa creada per dos professors de Stanford que per ara no genera ingressos ja que els cursos són gratuïts. Ofereix molta varietat d’assignatures de nivell universitari dirigides per professors d’arreu del món (33 universitats diferents). Amb una durada determinada de diverses setmanes, a cada curs hi ha milers d’alumnes, deures periòdics i forums on interactuar amb els companys. Hi podràs trobar temes més variats que altres d’aquestes webs, incloent història i literatura (i no només ciències).

4. Codecademy

Un tipus de formació que cada vegada està agafant més importància, és l’aprenentatge de llenguatges de programació. Aquesta web és una plataforma molt ben dissenyada que ens permet aprendre i practicar a programar des de zero. Hi ha cursos troncals de Javascript, Python, Ruby, HTML, CSS i jQuery però també hi ha cursos addicionals creats per tercers que s’ofereixen en diversos idiomes, entre ells, en castellà.

5. The Saylor Foundation

Una altra alternativa menys coneguda sense ànim de lucre que ofereix centenars d’assignatures molt variades. Hi podeu trobar cursos que van des de l’història de l’art, la biologia o la psicologia, amb temaris, textos, exercicis i tot, evidentment, gratuït

6. Floqq

Una plataforma creada per emprenedors espanyols (i per tant amb molts continguts en castellà) que permet a qualsevol crear i oferir-hi un curs. Similar a Udemy, alguns són de pagament però n’hi ha molts de gratuïts. Són píldores formatives que s’ofereixen “en directe” online, més curtes que altres exemples que hem vist i centrades molt en el món dels negocis.

7. Udacity

Per als que volgueu pencar una mica, els cursos d’Udacity són més basats en fer exercicis pràctics i enfocats a l’obtenció d’un certificat. A la web ja avisen que el nivell d’exigència és equivalent a una assignatura d’universitat. Hi ha 14 assignatures per triar a data d’acui, la majoria del món de la informàtica, la física i altres ciències, pe`ro també hi ha un curs de “com crear una start-up”.

8. Khan Academy

Una altra empresa sense ànim de lucre del sector educatiu, amb uns quants anys de trajectoria i més centrada en els coneixements de nivell de secundària però bàsics (àlgebra, història, física…). Funciona en forma de col·leccions de vídeo i no en format “assignatura” com alguns dels altres exemples però si ens registrem podem obtenir punts per cada vídeo que veiem i veure un seguiment del nostre progrés.

9. TEDEd

Una nova idea creada pels responsables de TED, un portal ple de vídeos inspiradors del que ja vam parlar. Aquesta vegada han volgut crear un recull de “lliçons que val la pena compartir”, unint els esforços d’educadors, experts i animadors per a crear més d’un centenar de vídeos per a aprendre coses noves que no trobareu a una assignatura ni un curs típic. Per a cada vídeo hi ha exercicis pràctics i enllaços per aprofundir.

10. Venture Lab – Stanford

La universitat americana de Stanford ha creat el seu propi portal de cursos gratuïts, molt centrat en el món de les start-ups. Hi trobareu molts pocs cursos però hi podeu aprendre sobre emprenedoria tecnològica, creativitat o finances, col·laborant en equip amb estudiants d’arreu del món. Això sí, hi ha deures que s’han d’entregar quan toca!

11. Open Yale Courses

I per acabar, una altra universitat que va per lliure és la de Yale, amb una estètica molt més sobria i seriosa. Hi ha més cursos que a l’anterior i de temàtiques diverses (psicologia, literatura, ciències polítiques…) però en un format menys interactiu: no cal registrar-se, no hi ha certificats, sinó que es tracta bàsicament de col·leccions de classes magistrals gravades en cursos anteriors que pots seguir al teu ritme.

Ara el problema, és per on començar! Personalment estic fent un parell d’assignatures a Coursera i n’estic gaudint molt!

 

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: