Malauradament aquest dimarts mentre dinava em van robar l’ordinador. Sé que passa molt sovint però a mi no m’havia passat mai. Després de les fases habituals de dol (no pot ser! aaargh!!! siusplau que no sigui veritat… perquè a mi?? bé, què hi farem…) i un ordinador nou (genial, però amb una sensació agredolça…) m’he decidit a escriure aquest article com un exercici terapèutic, i una mica com un avís per a navegants, per als que encara sou a temps de fer-hi alguna cosa!

Sé que molts llegireu aquest article i pensareu, “va bé de saber”. Altres potser fins i tot en guardareu l’enllaç (per referència, per tenir més endavant…). Però no us atureu aquí. El més trist de tot plegat és que jo coneixia tots aquests serveis que ara us explicaré. Fins i tot tenia esboçat un article sobre el tema… però no me’n vaig instal·lar cap. Mentre acabo de donar-me cops de cap amb el teclat (nou), comenceu a decidir què us instal·leu avui mateix:

 

1. Prey

Un dels serveis més coneguts i més utilitzats, ja que la versió gratuïta te moltíssimes funcionalitats. Només cal que t’instal·lis el seu programa (està disponible per a Mac, Linux o Windows) i el dia que trobis en falta l’ordinador només caldrà que et connectis a la seva web i activis els registres. A partir de llavors tan bon punt algú connecti el teu ordinador a la xarxa, pots definir rebre informes de localització, informació sobre la seva sessió, imatges de captures de pantalla i fins i tot fotografies de la webcam.

La idea és que vagis amb tot això a la Policia i si tens sort, el puguis recuperar (també he de dir que un amic l’ha hagut d’utilitzar i sap que el seu Mac és a Tànger, la cara de qui el té i el seu nom però poca cosa hi ha pogut fer, està parlant amb el consulat…). També pots fer sonar una alarma, enviar un missatge, etc. Hi ha versió per Android (la d’iPhone/iPad està a punt d’arribar) i una versió de pagament que permet més informes, més freqüents i més ordinadors, amb diferents quotes mensuals. Només per la quantitat de gent que m’ha preguntat “i no tenies Prey?”, me l’acabo d’instal·lar.

 

2. GadgetTrack

Una altra solució similar però de pagament que et permet protegir els teus ordinadors (Mac o Windows) i altres dispositius (Blackberrys, Androids i iPhones/iPads), localitza el teu aparell, fa fotografies del lladre i et prepara un informe detallat llest per enviar directament a la policia. Pots protegir un portàtil per 19.95$ l’any o els de tota la família per 59,95$ (fins a 5). També m’ha semblat molt interessant la solució que tenen per a càmeres de fotos, que et permet rastrejar a la xarxa fotografies fetes amb la teva càmera robada.

 

3. Undercover

Una altra solució interessant i molt ben dissenyada, només disponible per a Mac o per dispositius móbils iOS. A diferència d’altres, tot i ser de pagament, només requereix un pagament únic a l’inici (37,67€ perl portàtil, 3,99€ l’app per iPhone ) i ja no hi ha quotes. Funciona registrant la localització de l’ordinador (amb mapa i tot) en qualsevol moment i diversos cops al llarg del dia (ho pots desactivar si vols privacitat). Un cop actives el fet que t’han robat l’aparell, comença a generar informes que inclouen captures de pantalla, localització i imatges de webcam. Fins i tot genera un arxiu de Google Earth amb totes les localitzacions on ha estat el teu ordinador.

Però el que més m’agrada d’aquest servei són les opcions de “plan B” si no el pots recuperar: pots fer que remotament el teu ordinador sembli que ja no funciona (la pantalla es va apagant i en 30 minuts es queda en negre, com si s’hagues espatllat) i pots fer que aparegui un missatge en pantalla i amb sons (alerta! aquest ordinador ha estat robat!). Tot sigui per amargar la vida als xoriços… i si no recuperes l’ordinador, prometen retornar-te els diners!

4. iCloud

Des de fa poc, el servei iCloud d’Apple ve per defecte en les versions més noves de tots els dispositius amb la pometa (necessites iOS5 als móbils, Lion als macs) i també té versió Windows. A banda de permetre’t sincronitzar les apps i productes que compris a través d’Apple, així com les teves fotos i documents i et fa còpies de seguretat periòdiques (amb 5GB d’emmagatzematge gratuïts) que pot ser molt útil en cas de que perdis l’ordinador (próximament, parlarem de serveis de còpies de seguretat!), també té un sistema per localitzar-lo.

Igual que la app “Buscar mi iphone” (que si no la teniu instal·lada ja esteu tardant!), també podem activar aquest servei per al nostre ordinador de manera que si “es perd” (en els textos publicitaris d’Apple no existeixen els lladres…), pots enviar-hi un missatge d’alerta, pots saber la seva localització, i el més interessant: pots bloquejar-lo amb una contrassenya i pots esborrar-ne remotament les dades. No ve activat per defecte als macs, però si tens Lion, el trobaràs a les preferències del sistema. Aquest article explica molt clar pas a pas com funciona.

5. Locatemylaptop.com

La tàctica d’aquest servei és d’espantar-te amb dades catsatròfiques (1 de cada 10 portàtils, serà robat aquest any!) però és per Windows i gratuït i només amb una instal·lació ràpida i un registre podràs saber en tot moment on és el teu ordinador (visualitzat a Google Maps). Si pagues per un compte premium (3$/mes) podràs controlar tants ordinadors com vulguis i, si avises que te l’han robat et permet generar informes amb les dades de l’aparell (marca, model, número de sèrie…), la localització i fins i tot destruïr de manera hiper-segura i irrecuperable les dades que hi ha al teu ordinador.

Bonus: Ja he parlat de Dropbox i és una de les meves aplicacions preferides. Et permet guardar-hi còpies dels teus arxius i recuperar-les des de diferents ordinadors i des de la web. Aquesta vegada Dropbox m’ha salvat la vida ja que hi tenia tots els documents de la meva feina. Així que aprofito per tornar-lo a recomanar. A més a més, a les teves dades a la web de Dropbox hi pots monitoritzar si l’ordinador s’ha connectat i la seva IP (i per tant, potencialment localitzar-lo). No és perfecte com aquests altres serveis, però si heu arribat a aquest article quan ja és massa tard i el vostre ordinador ja no és amb vosaltres… encara hi ha esperança!

I per acabar, el meu ordinador era un macbook pro de 15″ amb un detallet: en el lloc de la poma ha havia una enganxina amb la versió del logo dels anys 80. Si el lladre no és un aficionat a Apple i no sap que aquesta enganxina no venia per defecte potser no l’hi ha tret, així que si veieu un ordinador així (robat a Girona però ves a saber on és ja…) aviseu-me! I si el lladre resulta ser un lector del blog i veu això (que no m’ho imagino…), s’ofereix recompensa pel seu retorn…