Segur que tots us hi heu trobat alguna vegada: teniu un arxiu que “pesa” unes quantes desenes (o centenars!) de MB i quan el voleu compartir amb un amic, no hi cap al correu. O feu servir habitualment dos ordinadors (a casa i a la feina, un fixe i un portàtil…) i us encantaria poder compartir documents fàcilment entre un i altre sense haver d’anar amunt i avall amb el llapis USB… Doncs, bones notícies: hi ha una aplicació compatible amb Windows, Mac i Linux que ens permet fer tot això fàcilment i, a sobre, gratis!

Avui explicaré en 5 senzilles passes com fer servir Dropbox, una entrada que feia temps que tenia pendent perquè és una eina que des que la vaig descobrir la faig servir cada dia. (Nota: les imatges que posaré d’exemple són de la versió per Mac perquè és el que faig servir però totes les explicacions serveixen exactament igual per a un ordinador Windows)

Picture 4

1. Feu-vos un compte i instal·leu-vos Dropbox

Aneu a la pàgina Get Dropbox, registreu-vos-hi i instal·leu-vos el programa a l’ordinador. És relativament senzill i a la seva web està molt ben explicat, fins i tot amb il·lustracions. Trieu on voleu tenir la carpeta Dropbox, que a partir d’ara serà el lloc on anirà tot allò que volgueu compartir des de diferents ubicacions. Es tracta d’una carpeta igual a qualsevol altre que queda creada al nostre ordinador, amb una icona d’una caixa oberta. Jo per exemple la tinc a l’escriptori:

Picture 2

2. Creeu una carpeta d’arxius per compartir

Entreu a la carpeta Dropbox i creeu-hi una sub-carpeta amb els arxius que volgueu compartir. Jo he creat aquesta “carpeta nova”. Copieu-hi o arrossegueu-hi els documents que volgueu compartir (ull, si arrossegueu i no copieu, penseu que és la única còpia que en queda i penseu en no borrar-la per error!). El sistema per crear sub-carpetes i moure o copiar arxius és com si es tractés un cop més d’una carpeta qualsevol.

Picture 3

3. Esperem que es sincronitzin els documents

Aquest és un pas que es fa de manera automàtica. Si us hi fixeu, la única diferència entre la carpeta Dropbox i la resta és que en aquesta els arxius i les sub-carpetes hi ha un petit marcador: un petit símbol de “correcte” en verd o un petit símbol de “carregant” en blau. Si hi apareix el símbol blau, vol dir que s’està sincronitzant, és a dir que s’estan guardant els arxius per a poder-hi accedir des d’una altra ubicació. Si està en verd és que ja està llest. Cada vegada que fem canvis els arxius es tornen a sincronitzar automàticament per a que tot estigui preparat per compartir. En aquest exemple, els tres primers arxius ja estan guardats i el darrer s’està sincronitzant:

Picture 7

4. Compartiu els arxius amb un altre ordinador

Posem pel cas que ara anem a l’altre ordinador que utilitzem habitualment, per exemple, el de la feina. Anem un altre cop a Get Dropbox i tornem a fer els mateixos passos per descarregar el programa però aquest cop no creem un compte nou, sinó que entrem amb el mateix usuari i contrassenya que al pas 1. De nou, tindrem una carpeta Dropbox a l’ordinador, i quan l’obrim hi trobarem exactament les mateixes carpetes que hi hem creat i documents que hi hem arrossegat. Qualsevol canvi que fem a la carpeta Dropbox des d’un ordinador quedarà reflectit a l’altra ordinador quan l’obrim des d’allà. Perfecte!

5. Comparteix arxius amb amics

Si volem compartir arxius amb els nostres contactes, només els hem de posar dins d’una sub-carpeta dins de la carpeta Dropbox i, posant-nos al damunt de la icona de la sub-carpeta i clicar “botó dret” (comando + click en un Mac). Ens apareix un menú d’opcions i triem “Dropbox” i després “ShareThis Folder…” (Compartir aquesta carpeta):

Picture 10

Se’ns obrirà el navegador i ens portarà a una pàgina on podrem entrar les adreçes d’email de les persones amb qui volgueu compartir la carpeta. Podeu posar tantes adreçes com volgueu i fins i tot un missatge personal o una explicació:

Picture 12

Un cop fet això, els vostres amics rebran un correu que els demanarà que es baixin Dropbox (si creieu que els pot ajudar, envieu-los un enllaç a aquesta entrada!). Quan obrin la seva carpeta hi trobaran una sub-carpeta idèntica a la que heu creat i compartit amb ells, i òbviament, amb els mateixos arxius a dins. Qualsevol canvi que ells hi facin (per exemple si hi posen un document nou), també quedarà reflectit a la sub-carpeta dins de la vostra carpeta Dropbox. Ja teniu un “canal directe” per compartir el que sigui amb aquest amic.

Podeu guardar-hi en total fins a 2GB d’arxius, que dóna per molt, i si volguessiu podeu comprar més espai, 50 o 100GB, això si, una mica car.

Espero que us hagi resultat útil! Un cop més si teniu preguntes o m’he deixat alguna cosa, digueu-m’ho als comentaris! Hi ha unes quantes funcions “avançades” per treure més profit a Dropbox, però, quan ja dominem els bàsics, les deixo per una altra entrada. 😉