Aquest article s’ha publicat a la revista online de cultura Núvol.com

Les primeres setmanes d’embaràs poden ser desconcertants, quan encara no es veu i ningú no nota res, excepte potser que no t’apuntes a la ronda de gintònics. Costa de creure que una cosa encara tan petita pot apoderar-se del teu cos d’aquesta manera. Sobretot si és el primer, pel cap et voltaran dubtes sobre les nàusees, l’esgotament i el malestar en general que d’un dia per l’altre semblen apoderar-se del teu cos.  Si tens els referents culturals propis de la generació que ara es posa a la tasca de reproduir-se, probablement faràs referència a “Alien” com a metàfora-pop. No serà gaire original però serà una manera prou encertada d’explicar-ho a la teva parella o a les amigues que, com tu fins fa unes setmanes, no en tenen ni idea ni s’han parat mai a pensar en el tema.

Però tu ets una dona 2.0, saps que la informació és poder i saps molt bé on trobar-la. No preguntaràs a la mare ni a la sogra que, amb tot el respecte, fa uns trenta anys que hi van passar i tu saps que el món ha canviat molt. I és que en el seu temps, els intercomunicadors ni tan sols eren inalàmbrics! No penjaven ecografies a Facebook, i no és perquè no existís la xarxa social, és que amb prou feines se’n feien, d’ecografies! A cop de teclat fas una bona recerca: carregues algun llibre de referència al Kindle, identifiques uns quants blogs i perfils a twitter rellevants a seguir i descarregues alguna app sobre “el meu embaràs” al mòbil. Amb algun programa de notes fas un llistat de preguntes per al ginecòleg, impacient i comptant els dies fins a la primera visita.

Foto: Gayle Laakmann/ Flickr (CC)

I arriba el dia, sents el cor i en aquella pantalleta de tan baixa resolució (i més en els temps de “retina display”) veus una taqueta blanca que confirma que tot va bé. Ataques el doctor amb la bateria de preguntes i us les respon més o menys bé, tot i que de seguida t’adones que aquesta persona, per molt bon professional que sigui, no et pot respondre com ho fa la xarxa. Potser és perquè tenen pressa, ja se sap que el sistema sanitari està com està. Potser és que quan ets la vintena pacient del dia, ja no tenen temps ni forces per comentar amb tu en detall els perills potencials del sashimi i del ceviche o explicar-te per què exactament tens marejos a l’hora que els tens. Potser tot plegat és l’herència cultural d’un passat on les dones no estudiaven ni decidien massa res, i la paraula del doctor anava a missa i no admetia dubtes.

Però tu ets una wiki-dona i això no t’atura: surts de la consulta i t’entregues a la cura del teu metge de butxaca, l’internacional, reconegut i polèmic però sempre disponible Dr. Google. Amb títols de la Universitat de Stanford, anys de recerca a la Vall d’Hebron, el coneixement enciclopèdic de la Clínica Mayo, la saviesa mil·lenària de la medecina xinesa i els consells ancestrals de les besàvies de totes les cultures del món. Li preguntes: “doctor, és normal?” i introdueixes a la caixeta blanca els teus símptomes. Potser hi afegeixes més detalls per donar-hi context: “al primer trimestre”, “a la setmana 13”, o “després d’haver menjat una poma”. I sense demanar visita, en horari d’urgències i independentment de la teva mútua, el doctor sempre respon.

En 0,52 segons tens al teu abast milions de resultats: articles en portals temàtics, enciclopèdies mèdiques, fòrums i comunitats on centenars de milers de dones abans que tu han tingut aquesta mateixa inquietud. Perquè qualsevol símptoma és atribuïble a l’embaràs i sempre hi ha algú altre que s’ho ha preguntat abans que tu, obtenint una desena de respostes que potser no t’aclariran gaire res però que corroboraran que és del tot normal. El Dr. Google està sempre al teu servei, disposat a posar-te a les mans tot un món de marques, mitjans i anunciants que es moren de ganes de conèixer-te, respondre als teus dubtes i enviar-te emails sobre “el teu nadó”. Només cal que et registris i subscriguis a la seva newsletter.

 

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: