El problema de seguir blogs

Quan ens interessa estar al dia i anar seguint el que es publica en blogs o pàgines de notícies que s’actualitzen amb frequència el problema és que no sabem cada quan hi hem d’anar per trobar-hi articles nous. No és gaire convenient haver d’entrar-hi cada dia perquè potser no hi ha novetats i perdem el temps, però d’altra banda si no hi anem prou sovint i publiquen molt, com a la web d’un diari, podem perdre’ns algun contingut que ens interessa. La solució més eficient passa per aconseguir que siguin els continguts els que “vinguin cap a nosaltres” tan bon punt es publiquin, en comptes de nosaltres haver d’anar a cada web a buscar-los. Per a això ens servirem d’una tecnologia que s’anomena RSS.

Què és això de l’RSS?

hilo_1L’RSS (que, per si us interessa, son les sigles de Real Simple Syndication) és una tecnologia a través de la qual els blogs i altres pàgines que s’actualitzen sovint ens poden “avisar” que hi ha novetats. Si us interessa una mica d’informació tècnica, us aconsello que aneu aquí, però per a explicar-ho de manera senzilla, és com si cada vegada que es publica alguna cosa nova, el blog “avisa” a través de l’RSS i el nou article es “posa a la cua” per a ser llegit. Aquesta “cua” dels articles d’un blog o notícies d’una web en anglès s’anomena feed i en català, sembla que la traducció més habitual és fil. Sona més complicat del que és, creieu-me. De fet, ni tans sols ens cal entendre-ho per a poder-lo fer servir. El més important és saber trobar-lo i llavors…seguir el fil!

I on trobo els fils d’RSS?

El feed d’RSS d’un blog o pàgina de notícies està senyalitzat de moltes maneres, però la més freqüent és una icona de color taronja com aquesta:

c28

(Com la que tenim a Betes i Clicks, a la barra lateral, la veieu?) De vegades algunes pàgines fan servir variants d’aquest icona en altres colors, o botons que diuen “subscriu-te” o directament, la paraula RSS. A continuació us poso alguns exemples diferents per a que us en feu una idea. Us recomano mirar per tot arreu de la pàgina on us voleu subscriure per què pot ser a qualsevol lloc. Als blogs sol estar a la barra lateral i en alguns diaris el trobareu amagadet al final de tot de la pàgina (ho posin difícil també!). De vegades hi ha diferents fils, un per entrades i un per comentaris, o diferents fils per a cada categoria o secció per exemple.picture-28picture-30picture-26picture-311

picture-24

picture-25picture-211

picture-291

picture-33

Si no hi trobeu cap icona com aquesta, no patiu. Avui en dia la majoria de navegadors ens ajuden a “detectar” els fils d’RSS des de la barra de l’adreça mateix. Quan estem en una pàgina que té fils, veurem a la dreta de la barra una icona que fa el mateix servei que els exemples anteriors. Per exemple, al Firefox és una icona blava i al Safari, un botó amb el text RSS:

picture-35

picture-36

I ara, com seguim els fils?

El següent pas és trobar una eina que ens serveixi per a importar-hi aquests fils i fer-ne el seguiment. Per a fer-ho s’utilitzen unes aplicacions anomenades feed aggregators, és a dir, agregadors de fils o més popularment, agregadors d’RSS. Aquests agregadors existeixen com a software que descarreguem i instal·lem a l’ordinador o com a serveis web. Per a la nostra explicació, farem servir un dels més populars, el Google Reader (un dels mil serveis del gegant Google), ja que considerem que és molt intuïtiu, que el podem utilitzar en múltiples ordinadors perquè és un servei web, que té funcions afegides molt interessants (de les quals parlarem en entrades futures) i perquè a dia d’avui… qui no té un compte a Google? Nota: Si en preferiu d’altres, us suggereixo Bloglines, Netvibes o My Yahoo! que són tots serveis web. Si voleu un programa per descarregar, busqueu “agregadors d’RSS” + el vostre sistema operatiu (Windows, Mac OS, Linux…) i trobareu diverses opcions.

  • Pas 1: Entrar a Google Reader des del nostre compte Google (o amb un de nou si no en tenim)

picture-34

  • Pas 2: Anar al blog o pàgina que volem seguir i clicar sobre la icona o botó del fil que hi hem trobat. Això ens portarà a una pàgina que pot ser diferent en cada cas, però on les opcions són generalment les mateixes: gairebé sempre hi trobarem la possibilitat d’escollir entre diversos botons a quin agregador volem afegir el fil. Nosaltres clicarem sobre el botó de Google o Google Reader. Aquests són alguns exemples de pàgines que podem veure quan cliquem sobre la icona d’RSS. Si no hi sabeu trobar el botó per a l’agregador, salteu al pas següent

picture-23picture-37

  • Pas 3: Si no hem trobat el fil de l’RSS o no hi hem trobat botons per a afegir a Google Reader (o al nostre agregador que hem triat), sempre ens queda l’opció “manual”. Copiem l’adreça de la barra d’adreça del navegador (bé la del bog mateix o la que ens surt quan anem al fil d’RSS), anem a Google Reader, cliquem al botó d’afegir subscripció i hi enganxem l’adreça que hem copiat. Si la pàgina que ens interessa té fils d’RSS, el programa la detectarà i ja latindrem a la llista de subscripcions:

picture-38

picture-40

Espero que us hagi servit aquesta entrada, una mica llarga però no volíem deixar-nos res! Si ho proveu i veieu que algun pas no queda prou clar o teniu algun dubte, feu-m’ho saber que així ho afegiré per a que sigui més útil i entenedor.

Próximament parlarem de com fer servir totes les funcionalitats de Google Reader per treure’n més profit. Subscriu-te a l’RSS per estar-ne a l’aguait! 😉