Resum del MWC 2016: Personalitats i tendències tecnològiques 

mwc 2016

Ara fa una setmana començava el Mobile World Congress 2016, enguany dedicat a “l’Internet de les coses”. És moment de fer un repàs sobre què ha succeït aquests dies a Barcelona i veure què ha estat el més destacat. Per una banda us explicarem qui ha acudit a la cita anual de l’entorn mòbil i tecnològic, i per una altra, resumirem aquelles tecnologies que han sobresortit més.

Qui és qui?

Mark ZukerbergMark Zuckerberg – Facebook. El co-fundador d’una de les xarxes socials més potents, ja és un assidu al Mobile World Congress, amb aquesta, ja és la tercera ocasió que hi assisteix. A La presentació de Zuckerberg va fer èmfasi a la tasca que estan realitzant des d’Internet.org per trencar l’escletxa digital i arribar a tothom (d’aquí la seva crítica a la connexió 5G, quan encara queda tanta gent per connectar). També va lloar les possibilitats de la realitat virtual (RV) amb les seves Oculus Rift, assegurant que el futur de la RV serà social. L’escena de la seva audiència amb les ulleres és l’escena que il·lustra aquest MWC16.

Jimmy WalesJimmy Wales – Wikipedia. El patró i guia espiritual de la gran enciclopèdia d’Internet també repeteix al MWC, concretament al 4 Years From Now, un espai dedicat a l’emprenedoria mòbil. La Wikipedia és una organització sense ànim de lucre, que acumula 38 milions d’articles. D’aquests 38, 5 milions són en anglès i 500.000 en català! No esta gens malament! De fet, el mateix Wales, ho ha dit en alguna ocasió.En aquesta ocasió, Wales, va presentar una operadora nova, la The People Operator (TPO). Aquest servei de telefonia té un objectiu social, ja que permet que el client decideixi a quins projectes solidaris es destina el 10% de la factura telefònica. Ja està en funcionament als EUA i al Regne Unit.

Pavel DPavel DurovTelegram. En aquesta ocasió també han convidat el que vindria a ser el Zuckerberg rus, Pavel Durov, que és el creador de VK i més tard de Telegram. Durov. Telegram, és congut per estar millor encriptat que Whatsapp, i per tant, més segur pel que fa la privacitat. Precisament de privacitat va ser del que va parlar duran el seu discurs al MWC. Va defensar la tecnologia comparant-la amb un martell, el martell no és dolent en sí, en tot cas l’ús que se’n fa sí.

Jonah perettiJonah PerettiBuzzfeed. El creador d’una de les empreses de “notícies socials i entreteniment”, continguts dissenyats per a ser compartits. Va dir que anys enrere no hagués pensat que el vídeo fos una bona manera de comunicar-se, ja que els dispositiu tardarien a carregar-se, etc. Avui dia, va assegurar que l’única manera que un contingut sigui viral és fent-lo vídeo. Es veu que 75% de les seves visites vénen de xarxes socials. De fet, la frase cèlebre “mobile is media” és seva.

 

Novetats i tendències

Pel que fa tecnologia han destacat els següents elements: La realitat virtual, les càmeres per gravar a 360 graus (pensades precisament per les ulleres de realitat virtual), la connexió 5G (criticada per Zuckerberg), també va ser sonat el cas d’Apple i el seu enforntament amb l’FBI per facilitat dades (tan Zuckerberg, Google, com Durov es van posicionar a favor d’Apple dient que feien bé no compartint la informació, perquè la privacitat és un dret). Un altre tema que es va discutir va ser la viabilitat del SMS, i intentar lluitar contra els altres serveis de missatgeria. Les targetes eSIM també van ser eix de debat, Telefónica ja ha presentat un ecosistema per fer desaparèixer la SIM física. Els telèfons modulars, és a dir, on l’usuari pot muntar-los en funció de les seves necessitats, per peces, podent així estalviar i no malbaratar recursos. Els cotxes connectats, en relació amb l’Internet de les coses tenien un lloc destacat al congrés, també materials nous com el grafit, que permet fer dispositius flexibles. I com no, la presentació de nous telèfons com el nou smartphone d’alta gamma de Samsung.

Aquest és doncs el resum del Mobile World Congress 2016. Si us interessa, podeu veure, a partir del minut 13:19, l’aparició de l’Anna Codina a Televisió de Girona, el dia abans del MWC on va explicar més en detall els personatges que hem comentat més amunt.