Fa uns mesos vaig conèixer el projecte de WikiArtMap i des d’un primer moment vaig quedar impresionada per l’ambició amb que l’han concebut  les seves impulsores. És un d’aquells casos en que no acabo d’entendre com una aplicació d’aquest nivell no és més coneguda. Mira que dediquem ratlles i tweets a parlar de la darrera tonteria que ha sortit de Silicon Valley, però iniciatives com aquesta, fetes a casa nostra, passen gairebé desapercebudes. Però és recent i encara hi som a temps, així que espero que compartiu aquesta entrada i l’enllaç, i això deixi de ser així!

WikiArtMap és “un diccionari de l’art, el patrimoni i la creació a l’espai públic”. L’objectiu no és ser la font de referència definitiva, si no, recopilar de manera pràctica i senzilla (amb referències geogràfiques) totes aquests continguts per a que siguin accessibles per a qualsevol persona. La visualització per defecte és un mapa del món on podem veure assenyalats diferents registres d’art públic, classificat per categories (assenyalades per colors): arquitectura, arqueologia, escultura, intervencions, murals…

 

En qualsevol moment veiem els 100 continguts més destacats, i podem cercar per paraules a la caixa de cerca o fer zoom a qualsevol zona. Quan cliquem en un equipament concret se’ns obre la seva descripció, amb imatges, enllaços addicionals i a la font del contingut, i els comentaris que hi poden deixar els usuaris:

 

Fa uns mesos que és públic en versió beta i ara està creixent poc a poc, afegint noves funcionalitats i continguts, tot i que ja ha superat la gens desestimable xifra de 20.000 continguts. A mesura que el nombre de continguts en altres llengües (entre elles, la nostra) augmenti (ja s’en poden afegir), la palataforma estarà disponible també en anglès, francès, italià, portuguès i català.

A banda dels continguts relacionats amb art i patrimoni també hi ha dos altres categories de continguts que podem visualitzar sobre el mapa: esdeveniments (festivals, exposicions, etc.) i un arxiu documental, que inclou tots aquells continguts que no són físicament en un lloc públic al mapa sino que estan relacionats amb ell o hi fan referència: localitzacions de cinema, fotografia testimonial, literatura de referència… La veritat és que té molt potencial de ser el lloc de referència per a omplir de contingut i informació una visita a un lloc.

 

Tots podem contribuïr al WikiArtMap registrant-nos com a usuaris, introduïnt, comentant, traduïnt i editant continguts (l’autèntic esperit “wiki”). Us animo a tots els que tingueu informació a aportar a fer-ho! I si gestioneu entitats culturals amb molt de contingut, podeu contactar-hi per afegir-hi dades de manera massiva.

Espero que us agradi! :-)

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: