Ara fa un any vam publicar aquí a Betes i Clicks un curset online i gratuït de 12 lliçons per a començar el teu propi blog (encara el podeu seguir al vostre ritme si us interessa). Un dels temes que vam tractar per sobre és l’ús d’imatges en els articles d’un blog: per què i com utilitzar-ne, però no vam entrar molt en detall en aquest punt i en una inquietud habitual, com fer-ho sense saltar-nos cap llei, fent-ne un mal ús o infringint els drets del seu autor legítim.

Com que aquesta és una pregunta que m’han fet habitualment i fa temps que no publico un “meta-article” al blog sobre com escriure blogs, he preparat un recull d’opcions per a il·lustrar el teu blog sense gastar un duro. Com fer servir imatges gratis sense acabar a la presó (ni que et denunciïn i et demanin milers d’euros d’indemnització – cosa que pot passar, us ho asseguro)?

 

Les imatges en un article fan que aquest sigui més impactant, ajuden a trencar una mica el text en parts per a fer-lo més digerible i, evidentment, ajuden a il·lustrar certs punt o aclarir detalls del contingut del text. Les imatges són un detall clau del format blog però tot sovint, l’autor del blog ho fa per amor a l’art i no hi guanya diners ni, per tant, pot gastar-se diners per a utilitzar imatges d’estoc en cada article, per molt que només costin 15€ per foto.

Quines alternatives hi ha?

 

1. Crea les teves pròpies imatges

Si el tema del que parles es pot recrear (per exemple una recepta), pots fer els passos i fotografiar-los. Si ho pots il·lustrar amb imatges d’objectes que tens al teu costat o amb imatges genèriques, sempre pots agafar la càmera i fer-les tu. Seran teves i podràs fer-ne l’ús que vulguis. Mira’t les fotos que has publicat a Instagram, no n’hi ha cap que valgui la pena? Una bona foto del cel serveix per a moltes coses…

Si ets dels que tens talent o un mínim de capacitat per dibuixar, perquè no fas servir un programa d’il·lustració per a crear els teus propis gràfics? Si ets de paper i llapis, perquè no fas uns esquetxos i els escaneges? O li dones una caixa de plastidecor al nen i el fas pintar?

 

2. Genera detalls per il·lustrar el que expliques

Si estàs explicant com fer alguna cosa a la xarxa o parlant d’una aplicació, pots utilitzar-la i fer captures de pantalla de les diferents accions (aquesta és la principal font de les imatges de Betes i Clicks). Si no parles d’aquests temes i en canvi els teus articles són molt més conceptuals o basats en el text, una idea que pot ajudar a il·lustrar és crear un núvol de paraules a partir del teu article. Podeu fer servir eines com Wordle per a fer-ho. Aquest és el núvol d’aquest article :-) :

 

3. Utilitza imatges de domini públic

Això significa que es tracta d’imatges sense drets d’autor de cap mena, que són lliures de ser utilitzades per a qualsevol ús. Dins d’aquesta categoria hi trobem un gran nombre d’imatges històriques, d’arxius de diverses institucions, però també un gran nombre d’imatges els autors de les quals han decidit renunciar-ne als drets.

> La meva font preferida d’imatges de domini públic és The Commons (una sel·lecció de Flickr d’imatges recopilades de diversos arxius històrics d’arreu del món que no para de créixer).

> Hi ha una varietat enorme de webs que recullen imatges que són de domini públic, en aquesta pàgina de Wikipedia hi trobareu una recopilació d’enllaços amb diversos recursos, alguns fins i tot centrats en temes específics (art, història, literatura, música…)

En aquests casos no cal que citem la font (no és un requeriment) però si ho volem fer, no està de més per evitar plagis i confusions.

4. Utilitza imatges amb llicències que en permeten l’ús compartit

En contrast amb els drets d’autor i copyrights habituals, hi ha diverses llicències a l’abast dels creadors de continguts que els permeten oferir la seva obra de manera que aquesta pugui ser re-distribuïda i re-utilitzada per altres, amb l’objectiu de donar-li més difusió, permetre la generació de noves obres i en general, amb un esperit 2.0 de compartir recursos.

Les llicències més habituals és coneixen com llicències Creative Commons i permeten diverses maneres de compartir les creacions (aquí podeu veure un recull de les diferents llicències explicades en detall). El més habitual és permetre’n l’ús lliure sempre que s’atribueixi l’autoria original i en alguns casos, sempre que l’ús que se’n faci no sigui comercial (per tant no utilitzis imatges amb aquest tipus de llicència si el teu blog genera ingressos) o que no se’n facin obres derivades (en aquest cas, no les pots modificar).

Hi ha diversos llocs on cercar imatges amb llicències d’aquest tipus:

> Tornant a Flickr, podem fer una cerca avançada de totes les fotografies que s’hi allotgen indicant si volem que siguin d’ús compartit, comercial, etc…

> La pròpia entitat sense ànim de lucre que gestiona les llicències CC ha creat un cercador per trobar obres que es poden compartir i re-utilitzar.

> Les cerques d’imatges a Google avançades també permeten indicar aquesta opció. És important que no utilitzis imatges només perquè les has torbat a Google! La majoria tenen copyright, a menys que hagis filtrat amb aquesta cerca avançada.

> La fundació Wikimedia (que gestiona la Viquipèdia) ha creat un repositori d’arxius de lliure utilització i distribució que també inclou imatges que es poden utilitzar lliurement sempre que se’n respectin les condicions de la llicència.

> Finalment, també hi ha el cercador de Everystockphoto que recopila imatges amb llicències CC i altres llicències lliures de diverses fonts a la xarxa. És important llegir bé les condicions de cada imatge en particular.

A l’hora de fer servir aquestes imatges caldrà que en detallem qui és l’autor escricint-ne el nom, per exemple al peu de foto i enllaçant a la font original d’on l’hem tret. Això compta com a atribució, que és el mínim que demanen la majoria d’aquestes llicències lliures.

5. Demana permís

De vegades, als teus articles parlaràs de coses que has llegit a altres blogs i en citaràs la font original. Per exemple, posa que fas un recull de les millors receptes de croquetes que has trobat a la xarxa (amb enllaços, evidentment!) i hi vols utilitzar una foto d’una d’aquestes receptes. En principi, si estàs enllaçant al seu article i fent servir la foto per a il·lustrar la bona pinta que fan les croquetes per a que els teus lectors hi cliquin, no hi hauria d’haver problema en utilitzar la foto.

De totes maneres, millor no abusar d’aquesta estratègia, no passar-se (utilitzant totes les fotos calcades d’un altre article per explicar com fer una croqueta pas a pas per exemple) i si pot ser, atribuïr la foto amb un petit text al peu. El millor de tot però, si podem, és demanar a l’autor de la foto permís per utilitzar-la. Si els expliques que vols enllaçar al seu blog al teu article i que només utilitzaràs una imatge, probablement et diran que si.

Un altre cas: imagina’t que parles d’un hotel fantàsic a peu de platja. Probablement les fotos de la web de l’hotel tenen drets d’autor, però: i si expliques als propietaris que estàs escrivint una ressenya del seu establiment i que enllaçaràs a la seva pàgina? Potser et cedeixen l’ús de qualsevol de les seves imatges corporatives o qui sap, potser tenen fotos de la platja que han fet ells mateixos i que et poden enviar.

I així amb qualsevol tema: la portada d’un llibre sobre el que vols opinar, la imatge d’un producte que vols recomanar, etc..

En conclusió: si és pel bé de tots, la majoria de persones no tindrà problema en cedir imatges per a que les utilitzis. L’important és pensar si cal demanar permís, donar les gràcies i sempre que sigui possible, atribuïr-les al seu autor i font original.

Molta sort!

Per a demostrar què podem fer amb imatges gratuïtes, aquestes són les fonts de les que he utilitzat per il·lustrar aquest article. No calia que donés atribució en cap cas perquè són totes meves o de domini públic:

1. Il·lustració de Goya – imatge de domini públic trobada a Wikimedia

2. Foto del cel amb núvols – imatge de domini públic trobada a Photos Public Domain

3. Núvol d’etiquetes generat amb Wordle

4. Foto d’una nena i un gos del 1935 – imatge de domini públic trobada a The Commons

5. i 6. Captures de pantalla fetes per mi mateixa Flickr i Google

7. Foto d’un teclat – imatge de domini públic trobada a Picdrome

8. Foto de la platja d’Ipanema – imatge de domini públic trobada a Vacations.info

Encara no estàs subscrit a Betes i Clicks?. Ara podeu triar entre rebre totes les nostres actualitzacions per correu o rebre només una newsletter mensual amb el millor de cada mes i continguts exclusius.

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament

Altres articles interessants: