Des que Google va estrenar el seu servei de mapes, especialment la funció Google Street View, no només estem perdent la capacitat d’orientar-nos sense ajuda d’un navegador sinó que han inspirat diversos artistes arreu del món a utilitzar-lo com a font de creativitat. Aquí us deixem un recull de 10 projectes interessants que es basen en aquesta tecnologia i juguen a expandir els límits del que entenem com a art:

.

1. A series of Unfortunate Events: el fotògraf alemany Michael Wolf va rebre una menció especial al World Press Photo d’aquest any amb aquesta col·lecció d’imatges que recullen “moments desafortunats” trobats a Google Stret View. Les imatges han estat realitzades fent una fotografia amb una càmera que apunta a la pantalla i re-enquadra l’escena. Hi veiem accidents, incendis, caigudes, armes…

.

2. Versificator: l’artista anglès Nicholas Mason ha basat el seu projecte en les imatges de paisatges més espectaculars i desoladores, escenes buides de gent capturades a través de Google Street View.

.

3. Nine Eyes: En contrast, el projecte de Jon Rafman es basa en recollir imatges que retraten l’aspecte humà (i en ocasions, animal) del que les càmeres han capturat sense voler. Hi trobem tota mena de curiositats i situacions, des de detencions fins a moments més quotidianis de la vida diària. Aquí veieu una de les seves obres exposada en una galeria:

.

4. A New American Picture: Doug Rickard intenta transmetre la realitat social i econòmica dels Estats Units a través d’aquesta col·lecció d’imatges dels paisatges i les zones més deprimides del seu país, a través del visor del cotxe de Google.

.

5. No man’s land: vam parlar en un dels reculls setmanals del projecte de Mishka Henner, editat en forma de llibre que recull imatges dels marges de la societat d’alguns països europeus (entre ells l’estat espanyol) a través de les escenes de prostitutes a les carreteres retratades per Google Street View. Aquesta imatge és de la carretera de Gandia:

.

6. Virtually there: L’artista Andreas Rutkaukaus va barrejar realitat i virtualitat en el seu projecte, recollint imatges de les muntanyes canadenques des del seu apartament a Montréal i després realitzant excursions per aquestes mateixes muntanyes per a recrear les fotografies de nou. Les diferències entre les dues són difícils d’apreciar i comptem sobretot amb els cels blaus irreals de les imatges de Google Earth per a descobrir-les.

.

7. Street with a view: Uns artistes de Pittsburgh van optar per una obra més a l’estil “performance”, convocant a diversos actors, organitzacions i veïns a crear un seguit d’escenes al llarg d’un carrer concret de la ciutat el dia que passava el cotxe de Google Street View. El resultat inclou imatges d’una banda, una marató, un grup de música que assaja… i fins i tot una lluita d’espases medieval.

.

8. Map: aquest projecte de l’artista Aram Bartholl porta Google Maps a la realitat, amb instal·lacions físiques (i enormes!) dels marcadors vermells allà on els mapes marquen el centre de la ciutat en diferents llocs d’Europa:

 

9. Google Street View Paintings: El pintor americà Bill Guffey realitza quadres basats en imatges de Google Street View i fins i tot ha engegat la iniciativa “The Virtual Paintout” per a que altres artistes d’arreu del món s’uneixin a crear projectes retratant una ciutat de manera pintada basada en la versió virtual

.

10. Place Pulse: per acabar, un projecte que no és realment artístic si no sociològic i que es basa en la participació dels usuaris per a determinar quins aspectes dels paisatges urbans ens transmeten certes percepcions de seguretat, riquesa, etc. El projecte, creat en un laboratori del MIT, mostra dues imatges amb la pregunta “quina escena et sembla més segura/de classe alta/única?”. La recopilació dels resultats permetrà fer un anàlisi de les percepcions humanes. Com a curiositat, segons els resultats, els usuaris troben molt més segurs els carrers d’Àustria que els de Boston.

.

Si voleu saber-ne més, sobre els artistes i la seva inspiració, us recomano aquests tres enllaços.

Això és un article de Betes i Clicks, si t’ha agradat, subscriu-te o comparteix aquest article amb els teus amics. I no t’oblidis de VOTAR BETES I CLICKS ALS PREMIS BLOC CATALUNYA

Altres articles interessants: