Facebook porta ja un temps tornant-nos bojos amb canvis constants en el control de la nostra privacitat. La bona notícia és que, per la pressió dels usuaris i d’algun que altre potencial competidor (*ahem* Google+ *ahem*), aquests controls tendeixen a simplificar-se gradualment.

El darrer canvi afecta una de les funcionalitats més bàsiques de facebook, la de la caixa de compartir, des d’on pengem “status”, enllaços, imatges… etc.

.

Etiqueta els teus amics: Amb el símbol d’una persona i un “+” de l’esquerra podem afegir els noms d’amics de manera que els “etiquetem” en el que compartim (similar a quan els etiquetem a una foto). Això significa que el que comparteixis apareixerà també al seu mur i que els seus amics ho podran veure. D’aquesta manera la frase que posis anirà seguida de ” – with [noms dels amics que etiquetis]”. També pots etiquetar-los  com fins ara, posant @ i seguit del nom de la persona o pàgina a la que vulguis fer referència.

.

Indica la teva localització: una altra novetat és que des d’ara també pots afegir la teva localització al que publiques. Pots ser més o menys precís, ciutat, barri o fins i tot nom del restaurant. (Malauradament, jo no em puc localitzar perquè els senyors de Facebook encara no saben que és Girona i no Gerona…)

.

Decideix qui vols que vegi el que comparteixes: Ara podem decidir fàcilment publicació a publicació qui volem que vegi el que hem publicat. L’opció per defecte és “els nostres amics”, també podem escollir públic o “personalitzar-ho. Fins i tot ho pots modificar un cop ja has publicat la teva actualització.

.

.

Si ho personalitzem ens deixa escollir entre els amics o els amics dels amics, persones específiques (per exemple una llista). També pots fer a l’inversa i decidir qui NO vols que ho vegi. Aquí és on entra en joc la llista de “gent de feina” que has d’haver creat abans de publicar entre mojito i mojito un dissabte 😉

.

Controla qui t’etiqueta i qui ho veu: en previsió de que els nostres amics no tinguin seny, podem activar una nova funcionalitat de privacitat que ens permet poder vetar sempre que ens etiquetin i decidir què volem que sigui visible al nostre mur i què no. Per a activar-ho cal anar a la pestanya a dalt a la dreta de “Compte” < “Configuració de la privacitat” < “How tags work” i clicar a “Edita’n la configuració”. T’apareixierà una finestra que et permet activar i descativar aquests controls per decidir si quan t’etiqueten vols que surti al teu mur (i un cop hi surti, qui ho podrà veure).

.

Elimina les publicacions que no vulguis al teu mur: si no has estat a temps a activar la revisió d’etiquetes i ara tens una publicació al teu mur d’una altra persona que no et fa el pes, també la pots esborrar. Només cal que et posis a sobre de la publicació on t’han etiquetat i cliquis a la fletxeta blava de la dreta. T’apareixerà un desplegable:

.

Podràs definir qui veu les etiquetes, aquesta publicació en particular i eliminar-la amb l’opció “Remove from profile…”

.

Com ho veieu? Crec que està bé que els controls estiguin més visibles a l’hora de publicar però tot plegat segueix sent massa complicat i exigeix massa esforç per a l’usuari. En general crec que val més compartir només allò que tampoc passaria res si fos públic i, si volem posar-nos confidencials, ens aprenguem bé com funcionen els controls de privacitat.

.

Això és un article de Betes i Clicks, si t’ha agradat, subscriu-te o comparteix aquest article amb els teus amics. I no t’oblidis de VOTAR BETES I CLICKS ALS PREMIS BLOC CATALUNYA

Altres articles interessants: