Després de la notícia la setmana passada de que Steve Jobs anunciava que es retirava de la direcció d’Apple per motius de salut, la xarxa es va bolcar de ple en compartir opinions, reflexions i comentaris sobre el que avui en dia és considerat un dels empresaris i líders més admirables. La seva empresa i els seus productes han contribuït a transformar en les darreres 3 dècades la manera en què ens comuniquem, treballem, escoltem música, llegim, consumim informació… la manera en què vivim.

Espero que, com ell mateix anuncia en la nota amb què s’acomiada, la millor època d’Apple estigui encara per arribar i desitgem també que gaudeixi d’aquest merescut descans amb la seva família i que es millori. Per això avui, en comptes d’un recull de recursos web o d’apps per als “iparatus” que ell ha popularitzat, us porto un recull-homenatge:

1. Els inicis: l’any 1983 la revista TIME ja li va dedicar un perfil. L’Steve tenia només 27 anys i Apple Computers estava en ple desenvolupament d’alguns dels primers models d’ordinador personal com el Lisa o el Mackintosh. Aquesta foto, d’una artista dels retrats, Diana Walker, el mostra a casa seva el 1982:

.

2. L’home: Tot i que sempre ha estat força reservat en la seva vida privada, la pàgina AllAboutSteveJobs.com satisfarà la vostra curiositat si voleu saber absolutament tots els detalls sobre la seva família, quin cotxe condueix, quina dieta menja i quina religió practica.

.

3. NeXT: Quan va marxar d’Apple amb 30 anys, va fundar una nova companyia d’ordinadors, NeXT. Gran part de la filosofia actual d’Apple es pot veure començant-se a perfilar quan era al capdavant d’aquesta empresa, com podem llegir en aquesta entrevista al New York Times el 1990.

.

4. Pixar: Els anys que no va estar a Apple va tenir temps de dirigir l’empresa pionera d’animació per ordinador (de desafortunat nom en català) i va estar darrera de l’estrena en col·laboració amb Walt Disney del primer llargmetratge utilitzant aquesta tecnologia, “Toy Story” el 1995. L’entrevistador americà Charlie Rose va gravar aquest programa el 1996 parlant amb Steve Jobs i el director creatiu de Pixar la feina i la tecnologia que hi havia darrera de la pel·lícula.

.

5. La marca: Quan el 1996 Apple va comprar NeXT, Steve va tornar a l’empresa que havia fundat anys enrera. Un dels grans esforços que va realitzar en aquest moment va ser rellançar la marca al mercat fins convertir-la en el que és ara. En aquest context és realment interessant aquest vídeo del 1997 (disculpeu la poca qualitat) en que reflexiona què ha de ser una marca, els valor d’Apple i la campanya de “Think Different”:

.

6. Els productes: trobem al NYT un completíssim gràfic interactiu amb totes les patents en què Steve Jobs ha participat. Un repàs fascinant als productes i la seva evolució.

.

7. El rival: si teniu molt de temps a les mans, no està de més veure aquest vídeo amb una discussió entre Steve Jobs i el creador de Microsoft, Bill Gates l’any 2007. Al llarg de gairebé 2h reflexionen sobre el sector de la tecnologia, les seves diferències i similituds, les seves empreses i el futur del sector. Aquí sota us deixo el vídeo de la primera part. Aquí podeu trobar la resta: Part 2, Part 3, Part 4, Part 5, Part 6, Part 7, Part 8, Part 9, Part 10, Part 11.

.

8. L’iPod: el 2001 es va introduïr l’iPod i va contribuïr a la transformació definitiva d’un sector, el de la música, que navegava amb incertesa cap a la digitalització. Imprescindible aquest vídeo en què l’Steve presenta el primer iPod i reflexiona sobre què és el que canvia amb aquest nou producte: “1.000 cançons amb tu en tot moment”. Un moment històric.

.

9. L’inspiració: si de tots aquests enllaços només n’heu de veure un, que sigui aquest. El discurs que va fer el 2005 als graduats de la universitat de Stanford. Steve Jobs presenta la seva filosofia personal utilitzant exemples de moments difícils en la seva vida personal i professional i com els va afrontar, inclòs el diagnòstic de l’enfermetat que ara l’ha portat a retirar-se. Una reflexió increïblement inspiradora, una lliçó per al món dels negocis i per a la vida en general. IMPRESCINDIBLE. Us poso aquí el vídeo subtitulat, si voleu també podeu llegir-ne una transcripció aquí.

.

10. Les frases: La “saviesa” del geni recollida en aquest article del Wall Street Journal sobre les millors cites de Steve Jobs. Una de les meves preferides: “És més divertit ser un pirata que unir-se a l’armada”

.

11. L’iPhone: El 2007 (sembla increïble que faci tan poc!) l’Steve va presentar el primer iPhone, deixant de pedra tota la indústria de la tecnologia i amb un pam de nas la de les telecomunicacions. La introducció que fa al vídeo fa posar la pell de gallina! Gairebé 4 anys més tard ens preparem per al llançament de l’iPhone 5 i aquest smartphone s’ha convertit en una part imprescindible del nostre dia a dia per a molts de nosaltres.

.

12. El líder: si voleu saber més sobre com ha dirigit la companyia el seu rol en el desenvolupament dels productes us recomano absolutament aquest article de la revista WIRED que explica la història darrera la creació i el llançament de l’iPhone; com l’Steve gestionava els equips, com negociava amb els que llavors eren el líders del mercat, les operadores de telecomunicacions… Un dels millors articles que he llegit sobre com un sector es veu transformat per una innovació.

.

13. Les Apple Stores: si l’Steve és gairebé un déu per alguns, les botigues oficials Apple són els temples. Curiós i divertit aquest vídeo en que l’Steve mateix ens presenta com seran les noves botigues l’any de la seva creació el 2001.

.

14. Cupertino: anem acabant amb un dels vídeos més recents i poc habituals. Steve presenta davant de l’ajuntament de Cupertino, el municipi que és seu d’Apple, els seus plans per al que serà el nou edifici de la companyia: 12.000 treballadors, 4 plantes, parets de vidre corbat, generant la seva pròpia energia… en paraules de l’Steve “serà com si hagués aterrat una nau espacial”. Aquí podeu veure el vídeo i aquí sota us deixo una imatge de les projeccions. Sembla que els han donat permís per construïr-lo i estarà acabat en uns 2 o 3 anys.

.

15. Gràcies Steve!: per acabar, us deixo amb aquesta iniciativa d’uns usuaris que han creat el hashtag #thankyoustevejobsfor i la web thankyoustevejobsfor.com des d’on a través del nostre Twitter podem agraïr a l’Steve les seves aportacions.

.

Bonus: i per acabar, aquest article és el meu modest homenatge personal a un dels empresaris i a l’empresa que més admiro, que fan que el món dels negocis tingui sentit i valgui la pena més enllà de la publicitat agressiva i els que pretenen vendre duros a quatre pessetes, que fa que cregui que les persones, els equips, el talent i les empreses poden transformar les nostres vides i fer-les millor. Gràcies Steve! Aquí sota podeu veure el primer ordinador que vaig tenir mai, a principis dels 90, una meravella de Mackintosh amb la pantalla en blanc i negre amb la que vaig aprendre a teclejar i a moure el mouse jugant al “memory” quan encara no tenia 10 anys. (La de la foto és la meva mare, que em matarà quan sàpiga que l’he penjat, però que espero que ho entengui… per l’Steve! 😉 )

Això és un article de Betes i Clicks, si t’ha agradat, subscriu-te o comparteix aquest article amb els teus amics. I no t’oblidis de VOTAR BETES I CLICKS ALS PREMIS BLOC CATALUNYA

Altres articles interessants: