Recentment Facebook ha publicat una guía de seguretat a la seva xarxa, dirigida especialment a adolescents, pares i educadors, però amb consells útils per a tothom. Els autors són experts en seguretat informàtica i un mestre i la guia, molt completa, està disponible per veure i descarregar aquí.

.

Hi hem fet un cop d’ull i hem resumit els 10 consells més importants per a fer un repàs ràpid del que hem de tenir en compte per no tenir problemes en utilitzar Facebook:

1. Tria una bona contrassenya i protegeix-la

Pensa una bona contrassenya, memorable per a tu però difícil d’encertar. Si pot ser, que inclogui números i símbols i, com més llarga, millor. No l’utilitzis per a cap altre servei web (hi ha companyies que no protegeixen massa les nostres dades i podria filtrar-se) i, evidentment, no la comparteixis amb ningú. I malgrat que t’hagi costat pensar aquesta contrassenya tan fantàstica, canvia-la de tant en tant per una altra igual de fantàstica.

.

2. Acostuma’t a desconnectar el teu compte sempre

Si utilitzem diferents ordinadors és crucial però en general és una bona costum agafar l’hàbit de sortir (fer “log out”) del nostre compte de facebook cada vegada. Així us assegurareu que ni la vostra mare ni el proper que passi per l’Apple Store on us heu connectat pugui saber més de tu del que caldria. Si creieu que us l’heu deixat obert, podeu tancar la sessió remotament anant a la pestanya de dalt a la dreta Compte < Configuració del compte < Seguretat < Active sessions (de vegades no encerta gaire bé la ubicació… no estic a Madrid!)

.

.

3. Pensa bé quines aplicacions instal·les

Hi ha una infinitat d’aplicacions que ens permeten connectar Facebook amb altres serveis web o jugar a crear granges. De vegades hi ha gent amb males intencions que crea apps per agafar dades sobre nosaltres i els nostres amics. Abans d’instal·lar una aplicació, pensa bé si fa “bona pinta” i si sembla de confiança. També està bé de tant en tant fer neteja de les apps que tenim autoritzades a accedir al nostre perfil a Compte < Configuració del compte < Aplicacions

.

4. Pensa abans de fer clic, encara que ho hagin compartit els teus amics

De vegades els nostres amics no han seguit alguns dels consells que detallem i han caigut en les mans d’algun impostor amb male sintencions. Sovint això ho veiem en forma d’enllaços que sembla que ells hagin compartit, del tipus “OMG un vídeo super guai! clica!!!”. Si no sembla una cosa que compartiria un amic teu no hi cliquis. Algunes pistes de que és una estafa: el teu amic normalment no parla anglès, hi ha coses que són massa fantàstiques per ser veritat (“clica aquí i guanyaràs 1.000 milions!”) i no, no hi ha manera segura de veure qui ha estat mirant el teu perfil. No cliquis!

.

5. Accepta només a gent que coneixes

Ja sé que a aquestes alçades això és difícil de complir per alguns, però com a mínim intenta mantenir cert ordre en la llista de contactes i no acceptis qualsevol perfil, encara que sigui una noia de Tailàndia amb poca roba o un morenàs molt catxes de l’altre costat de l’Atlàntic. T’exposes a que et puguin enviar spam i a caure en trampes si pengen enllaços d’estafa com els que hem comentat al punt anterior.

.

6. Només cal que facis “log in” un cop per sessió

Això és una tonteria que val la pena recordar: un cop hàgim entrat amb el nostre email i contrassenya, Facebook MAI ens demanarà que tornem a posar-los. És important perquè moltes de les estafes que volem evitar funcionen així, fent-te clicar sobre un enllaç enganyant-te i “fent-se passar” per Facebook et demanen les teves dades per hackejar-te el compte. Si et tornen a demanar usuari i contrassenya, no és Facebook, tanca la finestra.

.

7. Connecta’t amb una connexió segura i encriptada

Hi ha connexió http i també https, no entrarem en detalls tècnics però la “s” ve de segura i vol dir que la teva informació està encriptada quan s’envia als servidors de manera que estàs més protegit de gent que es pugui connectar a la teva connexió per robar-te les dades. La majoria de banca ja utilitzen aquest tipus de connexió, si us hi fixeu, a la barra de l’adreça del navegador hi posa ben clar https://… Pots fer que Facebook es connecti sempre que pugui amb connexió segura anant a Compte < Configuració del compte < Seguretat < Secure browsing i marcar la opció.

.

8.  No copiïs i enganxis cap script al navegador

Això és un engany sofisticat però tots hi podem caure ja que és força comú entre els estafadors que ataquen per Facebook. Cliques en un enllaç que et diu que copïis un text a la barra del navegador per aconseguir alguna cosa (saber quanta gent ha vist el teu perfil, per exemple, que ja hem dit que és una trampa!). Quan ho fem, podem estar executant un programa que no sabem què farà i posar les nostres dades i el nostre ordinador en perill. És com clicar un enllaç dolent, no te la juguis.

.

.

9. Actualitza el teu navegador

És important actualitzar el software que utilitzem, especialment el navegador. De vegades els estafadors aprofiten defectes dels programes per colar-nos trampes: botons que no veiem i cliquem sense voler, fallos de seguretat que no protegeixen bé les dades… Quan es detecten aquests defectes els creadors dels navegadors en treuen noves versions que els corregeixen. Per això és important estar al dia amb la darrera versió. I no fer servir Explorer.

.

10. Què fer si t’han hackejat el compte de Facebook?

Si detectes que algú ha entrat al teu compte (per exemple, perquè algú ha publicat coses al teu mur i als dels teus amics des del teu compte i no eres tu), el primer que has de fer és canviar la contrassenya.

Si no pots accedir al compte, el més probable és que t’hagin canviat la contrassenya. Si és així, cal que avisis a Facebook a la pàgina especiífica que tenen: www.facebook.com/hacked. Allà podràs demanar que et bloquegin el compte per no permetre que ningú més hi accedeixi. Llavors podràs completar un control de seguretat on s’asseguraran que ets tu amb diversos passos (entre ells comprovar que coneixes els teus amics per saber que realment ets tu) i podràs recuperar el teu compte.

.

Sobretot, gens de paranoia i molt de sentit comú! I si veieu que a algun amic li han haquejat, passeu-li aquest link i ensenyeu-lo a evitar-ho!

Això és un article de Betes i Clicks, si t’ha agradat, subscriu-te o comparteix aquest article amb els teus amics. I no t’oblidis de VOTAR BETES I CLICKS ALS PREMIS BLOC CATALUNYA

 

Altres articles interessants: