.

I comencem la darrera setmana del curset d’estiu per blocaires en català!

.

Vols dir que cal?

Ara que ja portes un temps amb el blog en marxa, que ja hem cobert els bàsics i hem escrit uns quants articles, és el moment de fer una reflexió i plantejar-nos cap a on anirem en els propers mesos amb el blog. Evidentment, si es tracta d’un exercici sobretot personal o per afició, no cal que ens ho preguem com una tasca obligada però si que val la pena aprofitar la perspectiva que tenim ara per a pensar a grans trets sobre què ens agradaria escriure al blog en els propers articles.

Un cop hem decidit en la liçó anterior com trobar temes per escriure i quina és la nostra freqüència ideal, podem “dibuixar” un calendari dels articles que vindran, tenint en compte que sovint ens aniran sorgint nous temes o alguns que creiem interessants ja no ens ho semblen tant arribat el moment. L’objectiu és tenir un “estoc d’idees” que ens permeti anar trobant l’inspiració (i ens pot ajudar molt a evitar el temut síndrome del blog abandonat!) i que faciliti que el nostre blog creixi en la bona direcció, en nombre d’articles, en temàtica, en audiència i en general, en qualitat.

..

Quin tipus d’articles podem escriure?

Una bona manera de plantejar un calendari de continguts variat és definir uns tipus d’article o esquemes que s’aniran repetint amb certa freqüència. Fins i tot pots assignar un dia o moment concret a cada tipus d’article. Per exemple, podries publicar sempre els dimecres un article amb una llista, el dissabte un article amb enllaços, el dilluns una cançó o el dijous una fotografia.

Per posar-vos un exemple concret, a Betes i Clicks els articles es podrien classificar a grans trets en:

> Articles que presenten una web/enllaç/recurs en profunditat

> Articles que llisten enllaços/apps al voltant d’un tema (10 enllaços per als amants de…)

> Articles de tipus “manual”, com fer alguna cosa (a Facebook, Twitter, etc)

> Articles amb un recull d’enllaços i notícies (“Aquesta setmana hem llegit…” que publiquem cada divendres)

Evidentment, de tant en tant escric algun article que es surt d’aquest esquema i en vaig incorporant de nous (per exemple, ara hi afegiré “articles en forma de sèrie” com serien els d’aquest curs) però tenir clar el tipus d’estructures que puc fer servir per desenvolupar un tema em facilita molt pensar de què més puc parlar o com plantejar un tema quan el trobo interessant.

A l’hora de triar quin tipus d’articles et poden ajudar millor a estructurar un calendari editorial per al teu blog dependrà molt de la temàtica i del tipus d’esquema amb que et sentis còmode (i que encaixi amb el volum de feina o els teus punts forts com a blogaire). Us proposo per a que hi reflexioneu un llistat de possibles tipus d’articles que us poden servir d’inspiració:

> Articles d’informació general que presenten un tema en profunditat dins la teva temàtica

> Articles amb una llista (com a l’exercici de la lliçó 8)

> Articles amb instruccions o de tipus “manual” de com fer alguna cosa

> Articles que presenten exemples/casos

> Articles que són una recopilació d’enllaços (vist a la lliçó 6)

> Articles que resolen un problema habitual per als teus lectors

> Articles que són entrevistes a algú interessant

> Articles d’opinió

> Articles amb una crítica o anàlisi

> Articles d’humor, satírics

> Articles de ficció

> Articles en format vídeo

> Articles al voltant d’una fotografia o una galeria

> ….

Quins altres tipus d’articles et venen al cap?

.

No deixis que el teu blog mori de pena sense nous articles!


Ordenar les idees

Realment qualsevol eina pot servir per ordenar els temes i propostes d’articles, des d’una llibreta, a una base de dades sofisticada… o fins i tot una pissarra o el teu cap si tens molta memòria. Jo recomano utilitzar una eina que ens permeti guardar-hi aquests esboços i idees i anar-la combinant amb un calendari per a “dibuixar” quines seran les properes entrades.

I un cop ho hagis fet, et convido a seguir-ho… i a saltar-te la planificació tan sovint com creguis necessari! L’important és fer l’exercici ja que et permetrà que el teu blog no s’aturi i podràs superar més fàcilment els obstacles que vindran: la falta de temps, la mandra, l’ansietat de no publicar prou, la falta de direcció...

Hi ha moltíssimes eines per a ser més organitzats, algunes de les quals vaig revisar en profunditat en articles anteriors, però per a la tasca de planificar el vostre blog us recomano aquestes especialment:

> Posti.ca o Listhings: totes dues molt útils per a crear un panell amb “post its” virtuals, molt útil quan vols veure d’un cop d’ull un seguit de temes o per preparar articles amb molts punts o enllaços

> Evernote: una de les aplicacions més sofisticades per a guardar notes, permet cercar en tot el contingut i és una gran eina de productivitat. Perfecta per a llistar i desenvolupar possibles temes

> Springpad: una eina entre Evernote i els favorits, permet guardar informació que trobis a la xarxa i classificar-la per temes, etiquetar-la. Molt atractiu visualment i molt pràctic per a qualsevol projecte que requereixi cercar informació.

Personalment, fins fa poc utilitzava Evernote per guardar tota la informació i idees per a possibles articles, Posti.ca per a fer l’esquema d’articles recopilatoris d’aplicacions i des de fa poc, estic organitzant-me amb Springpad i aprenent a treure’n tot el profit.

I vosaltres, quines eines utilitzeu?

.

 

EXERCICI pràctic #10:

a) Agafa el teu dietari d’idees que vas començar a la lliçó anterior i, pensant en els diferents títols d’articles, planteja 10 futures possibles entrades per al teu blog

b) Deixa un comentari en aquesta entrada amb els títols d’aquestes possibles entrades

 

c) Posa-les sobre el teu calendari, decidint quan publicaràs què

veure totes les lliçons del 1er curs “Vull ser blogger!”