Aquesta és la darrera lliçó del curset d’estiu per blocaires en català. Per acabar, avui farem un resum de tots els temes que hem tractat, estructurats i sintetitzats per als que vulgueu, d’un cop d’ull, repassar tot el que cal tenir en compte si vols ser blogger.
Aprofito per donar la benvinguda als que acabeu de crear els vostres blogs, us felicito i us desitjo molta sort. Als que heu aprofitat per donar una empenta als que teníeu més o menys apalancats, molts ànims i seguiu amb la bona feina! Als que encara no us hi heu atrevit… a què espereu? Comenceu per aquestes 20 idees:
.
El teu blog
1. Dedica una estona a reflexionar de què va el teu blog, de quina temàtica o temàtiques parlaràs, perquè i per a qui (per saber-ne més)
2. Assegura’t que el teu blog transmeti de manera clara i ràpida de què va i qui hi ha darrera, per a que qualsevol nou lector ho pugui copsar fàcilment (per saber-ne més)
3. Fes un anàlisi “competitiu” dels blogs de la teva categoria, val la pena conèixer “el veïnat” per saber en quin context et mous (per saber-ne més)
4. Crea un “blogroll”, una llista d’altres blogs que poden interessar als teus lectors i que recomanes, i posa-la en un lateral del teu blog. Benvingut a la blogosfera! (per saber-ne més)
.
El teu contingut
5. Tingues sempre en compte quan escriguis els elements clau d’un bon article: un títol atractiu i clar, una bona estructura i format, enllaços per enriquir el contingut i alguna imatge per fer-lo més atractiu visualment (per saber-ne més)
6. Escriure articles amb enllaços és una bona manera de generar contingut ràpid i de participar en la blogosfera ajudant a difondre idees (per saber-ne més)
7. Els articles en forma de llistat de punts faciliten la feina d’estructurar la informació de manera clara per al lector i són molt llaminers per a ser compartits a través de la xarxa (per saber-ne més)
8. Els articles amb ressenyes i opinions són un tipus d’informació que els lectors cerquen a la web sovint i una gran oportunitat per oferir la teva perspectiva particular (per saber-ne més)
9. Hi ha molts possibles esquemes i formats que pot seguir un article de blog, experimenta i prova’n de diferents al voltant de la teva temàtica fins que desenvolupis el teu estil (per saber-ne més)
.
La teva planificació
10. Recorda que els millors bloggers són lectors de blogs. Reserva’t temps per a seguir el que escriuen els altres i subscriu-te als seus continguts (per saber-ne més)
11. Estigues sempre al dia dels temes que tractes al blog monitoritzant temàtiques, idees i persones clau a la web i a les xarxes socials (per saber-ne més)
12. Experimenta i decideix quin és el teu ritme de publicació ideal. Assegura’t que el pots complir i intenta ajustar-t’hi, poc a poc ves creant l’hàbit! (per saber-ne més)
13. A mesura que llegeixis fonts i informacions interessants, ves recopilant un dietari d’idees per a futurs articles que et serveixi de punt de partida per desenvolupar nou contingut (per saber-ne més)
14. Organitza les idees de manera eficient, revisa-les i prioritza, creant un calendari editorial. Pensa en la possibilitat d’utilitzar alguna eina online per a gestionar aquestes idees (per saber-ne més)
.
Els teus lectors
15. Quan escriguis nous articles pensa en maneres d’incloure als lectors i convidar-los a participar (per saber-ne més)
16. Fes difusió de cada nova entrada a les xarxes socials, per a donar a conèixer el teu blog i els teus continguts a nous lectors. Estudia les característiques de les xarxes socials principals i la millor manera de compartir a cadascuna d’elles (per saber-ne més)
17. Activa un sistema de subscripcions al teu blog, per RSS i per email, per a convertir els visitants en lectors fidels (per saber-ne més)
18. Recorda que l’èxit és qualitatiu i no quantitatiu, l’important és trobar lectors fidels que valorin la teva feina i facin que valgui la pena l’esforç (per saber-ne més)
.
La teva motivació
19. Digues en veu alta “sóc blogger”. Pensa com un blogger, expressa’t com un blogger, presenta’t com un blogger, ESCRIU com un blogger… i ho seràs!
20. No hi donis més voltes, ha arribat el moment… tu també pots, llença’t-hi, t’esperem!
Subscriu-te a Betes i Clicks gratuïtament
Moltes gràcies a tots els que heu seguit el curs durant el mes de juliol i als que el seguiu o seguireu més tard, al vostre ritme. Durant els propers mesos deixaré els comentaris oberts per si voleu fer els exercicis i compartir-los amb els altres lectors (en la mesura del possible intentaré respondre als comentaris que deixeu). Sempre podeu fer els exercicis pel vostre compte i repassar qualsevol lliçó al vostre ritme. El curs estarà sempre disponible a Betes i Clicks… i en farem de nous!
14 comments
Alyebard diu:
jul 29, 2011
Un curs molt interessant, de fet el que proposes ho aplicaré a un nou blog que tinc intenció d’obrir més endavant de caràcter més seriós que el que tinc ara que és el meu calaix de sastre particular.
Merci! i bon estiu1
Alyebard diu:
jul 29, 2011
Estiu!
minasab diu:
jul 29, 2011
Gràcies Anna pel curs!
Aquestes últimes lliçons les tinc encara una mica a l’aire, però procuraré posar fil a l’agulla i anar-ho aplicant al blog!
Bon estiu a tots!
LaMirandolina diu:
jul 29, 2011
Quanta feina feta! Aquests dies de descans, em revisaré els teus consells per millorar els meus blocs. Bon estiu!
L'apuntador diu:
jul 29, 2011
Moltíssimes gràcies pel curs. Ha estat molt amè i instructiu. Bon estiu!
laie_ diu:
ago 17, 2011
Moltes gràcies, Anna!
M’he quedat a mitges, no podia seguir el ritme i és que no he estat gaire activa al bloc, però sóc de les que l’aniré fent mica en mica 😉
Anna - Betes i Clicks diu:
ago 19, 2011
Ànims Laie_, al teu ritme, no hi ha pressa, només moltes ganes! 😉
T’aniré seguint i si necessites res, ja saps on sóc!
Betes i Clicks guanya un Premi Bloc Catalunya! | Betes i Clicks – desenredant la xarxa diu:
oct 3, 2011
[…] 20 idees a tenir en compte per a ser blogger – Vull ser blogger! Lliçó 12 Comparteix aquesta entrada:FacebookEmailTwitterPrintLike this:LikeBe the first to like this post. […]
Shu Mehnna diu:
abr 24, 2017
Hola! Em sembla que arribo una mica tard, però he llegit el curs. Està molt bé, molt instructiu! Ja he obert un blog sobre llengües (la meva passió), a veure com va…
Si trobes que li falta alguna cosa m’ho dius i ho corregeixo.
Gràcies per fer aquest blog, necessitem més pàgines web bones en català! 😉
Xavier diu:
oct 5, 2011
Hola Anna! Acabo de trobar i llegir tot el curs d’una tirada! En primer lloc et felicito perquè has sintetizat molt bé tot allò que un per si mateix tarda mesos en passar-li pel cap, això si se t’arriba a acudir…
El què volia preguntar-te és com veus la opció de fer un bloc compartit. Vull dir que tu el comences sol normalment però amb el temps te n’adones que estaria molt bé poder augmentar la periodicitat dels posts i la profunditat (a vegades tinc la sensació que a banda de l’exercici de síntesi no aporto gaire novetat…). Així que pensenses que si poguéssis comptar amb altres persones que dominéssin més alguns dels temes recurrents del bloc seria ideal. Com ho veus tu?
Fins aviat!
Anna - Betes i Clicks diu:
oct 8, 2011
Hola Xavier,
els blocs compartits són una bona opció per no carregar amb tot el pes de la responsabilitat. A més així pots parlar de més temes pq és probable que cadascú tingui alguns temes que coneix millor que altres.
L’únic tema que pot ser un problema (i ho dic per experiència… )és que si algun dels membres del blog es desanima i comença a deixar d’escriure pot “arrossegar” els altres amb ell i llavors es perd la contància. S’ha de fer treball en equip i que tothom procuri ser constant
Com trobar imatges (gratuïtes) per utilitzar al teu blog | Betes i Clicks - desenredant la xarxa diu:
jul 9, 2012
[…] 20 idees a tenir en compte per a ser blogger […]
MartinaH diu:
mar 1, 2013
Hola!
Molt interessant el curs. M’ha estat molt útil.
Aprofito pe preguntar si hi ha alguna manera d’adjuntar un arxiu d’àudio a un bloc.
Gràcies.
Anna - Betes i Clicks diu:
mar 4, 2013
Hola Martina,
si pesa poc, es pot pujar al propi servei de blogs (per exemple wordpress). SI és un àudio més gran, el pots “penjar” a un altre lloc i enllaçar-hi.
Jo utilitzo el dropbox per tenir-ne una copia “al núvol” que es pugui enllaçar.
Si són molts arxius, pots fer servir buzzsprout que serveix per a fer “podcasts”.
És un tema que em trobo sovint i no hi ha solució fàcil, potser en faré un article properament! Gràcies per la pregunta!