Després de l’èxit del primer diccionari bàsic de Twitter, seguim amb un el glossari de termes bàsics de Facebook. Ens els darrers anys a Betes i Clicks, hem anat dedicant articles a la xarxa social més utilitzada, més bàsics i més avançats, però mai està de més fer-ne un repàs… (també ens trobaràs a Facebook, on tenim una pàgina oficial)

A més a més, tenim NOTÍCIA: amb aquest diccionari i el de l’altre dia, inaugurem una nova secció a Betes i Clicks, el Diccionari 2.0 (en construcció) on anirem recollint tots aquests termes en ordre alfabètic i que anirem actualitzant de tant en tant afegint-hi termes de tot l’entorn 2.0. Espero que us agradi i que el guardeu a Delicious :-)

Som-hi, les 15 paraules clau que necessites per ser el rei de Facebook són (en ordre alfabètic):

amic

En “la vida real”, persona amb qui tenim amistat i apreci, en el món del Facebook, persona que forma part de la nostra llista de contactes, entès en un sentit més ampli que pot incloure família, amics reals, companys de feina, clients, enemics… A Facebook, l’amistat sempre ha de ser mútua (només serem amics si tots dos ho acceptem). Si no en tens prou, Facebook té diverses eines per a trobar més amics.

Per exemple: “Aquell noi? És un imbècil, em cau fatal… però el tinc d’amic al Facebook.”

.

aplicació

Les aplicacions són programes que afegeixen funcionalitats extres a Facebook (jocs, informació als perfils, preguntes, enquestes, notes…). Algunes aplicacions han estat desenvolupades per Facebook i d’altres per desenvolupadors arreu del món. N’hi ha milers, podeu fer-hi un cop d’ull al directori.

Per exemple: “En Lluís és addicte a les aplicacions de Facebook i tot el dia dóna la tabarra, especialment amb les granges de porcs que ha muntat a Farmville. “

.

canal de notícies

Resum de l’activitat de tots els nostres contactes i pàgines de les quals som admiradors que apareix a la pàgina principal quan entrem a Facebook

Per exemple: “Quan ho va deixar amb el xicot va deixar de connectar-se a Facebook, al seu canal de notícies només hi sortien actualitzacions d’ell i fotos d’ell amb la nova parella.”

.

esdeveniment

Cita de calendari (amb dia i hora) que els usuaris de Facebook poden crear i compartir als seus perfils o pàgines. Si et conviden a un esdeveniment, pots avisar de si asistiràs, o no, o “potser”.

Per exemple: “La Maria ens va crear un esdeveniment a Facebook per la seva festa d’aniversari. Tothom va dir que “potser” vindria i al final resulta que eren 200 i va arribar la policia.”

.

Facebook Connect

Un sistema únic per a fer “log in” a qualsevol pàgina utilitzant el teu usuari i contrassenya de Facebook per no haver de registrar-se cada vegada i compartir la informació dels altres llocs web amb els teus amics de Facebook.

Per exemple: “No crec que sigui bona idea fer “log in” en aquest web de porno amb Facebook Connect, no cal que esbombis les teves aficions a tots els amics de Facebook.”

.

Fer un toc

Acció que es pot fer dins de Facebook a una altra persona quan visitem el seu perfil, equivalent cirtual a “donar un copet a l’espatlla a veure si es gira”. Té connotacions i interpretacions molt diverses, fet que pot portar a la confusió i a situacions incòmodes.

Per exemple: “El noi que m’agrada m’ha fet un toc, ara no sé si vol ser el meu xicot o només busca rotllo…creus que li hauria de tornar el toc?”

.

grup

Un tipus de secció dins de Facebook que poden crear els usuaris amb interessos comuns per a compartir informació i activitats al voltant d’un tema.

Per exemple: “La foto que vaig penjar ahir ha estat el tema de conversa més actiu del grup català de fans de l’escarbat piloter, quin èxit!”

.

“m’agrada”

Una funcionalitat que apareix al costat dels diferents elements que els usuaris publiquen a Facebook (enllaços, fotos, vídeos, comentaris…) i que permet als altres usuaris demostrar la seva aprovació sense haver de deixar un comentari més elaborat.

Per exemple: “La foto de la cama trencada i enguixada que vaig penjar ahir té 18 “m’agrades”, no sé com prendre-m’ho…”

.

missatges

Sistema de missatges privats entre usuaris de Facebook, similar al correu electrònic, amb una safat d’entrada, missatges enviats, respostes, etc.

Per exemple: “L’estic trucant i no me l’agafa, ja li he fet un @reply per twitter i li he enviat un mail… vaig a veure si em respon amb un missatge per Facebook.”

.

mur

Espai que existeix a cada perfil i pàgina oficial de Facebook i que recull tots els missatges i actualitzacions d’un usuari així com missatges que hi poden deixar els seus amics. Tot el que s’hi publica és de caràcter públic per als contactes de l’usuari.

Per exemple: “M’he quedat sense feina perquè el burro de l’Ignasi va publicar al meu mur detalls privats dels nostres plans per dissabte i el meu cap ho ha vist.”

un altre tipus de mur

.

notificacions

Avisos que rebem dins de Facebook quan algú comenta al nostre mur, deixa un comentari o un “m’agrada” a una publicació nostra, ens etiqueta en una foto…

Per exemple: “Quina sorpresa quan vaig entrar a Facebook el dia del meu aniversari i vaig trobar-hi 74 notificacions! Tots els meus amics (i alguns desconeguts) m’havien felicitat al meu mur.”

.

pàgines

Les pàgines (o pàgines oficials) són els espais creats a Facebook per part d’empreses, marques, grups, institucions, personatges famosos i qualsevol tipus d’aplicació. En comptes d’amics, les pàgines tenen “fans” o admiradors (persones que han fet “m’agrada” a la pàgina).

Per exemple: “És tan famosa des que surt a la tele que en comptes d’un perfil a Facebook ara hi té una pàgina amb més de 5.000 fans”

.

perfils

Element bàsic de Facebook que recull tota la informació i activitat d’un usuari, identificada pel seu nom i una foto de perfil. Les empreses i marques no haurien de tenir perfils sinó pàgines.

Per exemple: “Tinc un perfil a Facebook però hi he posat poca informació, no vull que em trobin: el nom és fals i la foto és de l’Angelina Jolie. No sé perquè però hi ha molt agent que em demana amistat.”

.

status

Publicació que poden escriure els usuaris de Facebook informant del que pensen o estan fent. Els seus amics podran respondre-hi amb un comentari, un m’agrada o amb indiferència.

Per exemple: “Sempre posa lletres de cançons al seu status, tot plegat és una mica de l’any 2008″

.

xat

Dins el Facebook, aplicació que ens permet parlar “en directe”, intercanviant missatges privats en temps real amb els amics que estiguin connectats al mateix moment.

Per exemple: “Sempre diu que surt molt de festa i que lliga tant, però no m’ho crec, més d’un divendres a la nit hem coincidit al xat de Facebook”

Us ha agradat?

Altres articles interessants:

.