Després del primer recull d’apps de fotografia fa unes setmanes, coincidint amb la celebració d’aquest Sant Jordi tan discret (un dissabte en plena Setmana Santa) avui toca un recull d’aplicacions relacionat amb llibres… o més aviat “iLlibres”. Aquesta vegada a més, la majoria d’apps també són compatibles o tenen versions per a iPad, fet que per alguns pot ser una opció més cómode per a llegir.

No parlaré aquí d’aplicacions per a llegir pdfs ni arxius propis, sinó d’aquelles que ens permeten accedir o gaudir d’obres literàries, en diferents formats. Com us podeu imaginar, la majoria de les obres disponibles per ara són en anglès però en destacaré algunes quan hi hagi castellà disponible i evidentment, català. La veritat sigui dita, la iLectura en la nostra llengua encara és difícil, però mentre les editorials i els gestors dels drets d’autor espavilen, sempre podem practicar idiomes…

1. iBooks

gratuïta

Aquesta és l’app oficial d’Apple que ve de sèrie amb els iPads més nous, però que també és compatible amb l’iPhone. Un e-reader ben dissenyat, amb un look força clàssic i atractiu i amb connexió a l’iBookstore, una versió literària de l’iTunes Store (que tots sabem com funciona). Una bona aplicació i sense cost, l’únic problema és que evidentment la disponibilitat d’obres a l’iBookstore és molt limitada encara (sobretot pels que ens connectem des de fora d’USA, on no tenen encara acords editorials, gairebé tot són clàssics gratuïts) i la majoria en anglès. Una bona si el que vols és llegir Jane Austen o Dracula en versió original :-)

.

2. Kindle

gratuïta

De totes les apps de la llista aquesta és la que més he utilitzat, principalment perquè el meu pare té un Kindle i, compartint el compte, tots dos podem llegir els llibres que hi comprem. Es tracta d’un e-reader que adapta l’experiència del Kindle als que preferim els “iParatus”, amb l’avantatge de l’accés a la infinitat de títols disponibles en versió Kindle a la botiga d’Amazon. Molt recomanable si hi ets comprador habitual o si, per exemple, us interessa sincronitzar amb els mateixos títols, diversos aparells que tingueu (també hi ha versions d’escriptori per als ordinadors!) i que tingui accés a tots els llibres comprats tota la família.

.

3. Marvel

gratuïta

Per als amants dels cómics clàssics, una de les millors aplicacions que s’han desenvolupat per a l’iPad (amb versió per iPhone també) és la de l’editorial Marvel. Podem llegir a tot color més de 500 títols amb les aventures d’herois de tota la vida i més contemporanis, entre ells Iron Man, Spider-Man o l’Increïble Hulk.

.

4. Wattpad

gratuïta

Una altra app que combina e-reader amb accés a una “botiga” pròpia de títols literaris. Un dels avantatges d’aquesta app és que, a diferència de les més conegudes, té molts llibres disponibles en llengües diferents a l’anglesa i tots gratuïts. Hi ha més d’una vintena d’idiomes disponibles (llàstima que el català no està entre ells) i la diferència és que s’hi ofereixen llibres compartits per autors poc coneguts que els fan disponibles, una mena de “YouTube dels llibres”. El que acaba passant és que hi ha moltíssimes versions de llibres coneguts i bestsellers pujades per altres usuaris de manera “més o menys legal”… També hi ha versió per Android, Blackberry, Nokia o Windows Phone.

.

5. S. Holmes (Byook)

1,59€

Una curiositat amb la que m’he topat recercant aquest article. Es tracta d’una versió per a iPad/iPhone d’un misteri de Sherlock Holmes, adaptada al format i amb “efectes especials” ambientals: música, sons… Hi ha la versió en anglès, francès i espanyol. El que més m’ha cridat l’atenció és que la gran majoria dels usuaris que l’han descarregat la deixen pels núvols, així que l’haurem de provar! Això si, us caldrà descarregar-la amb connexió wifi o a través d’iTunes ja que “pesa” més de 20Mb.

.

6. Audiobooks

gratuïta/0,79€ (versió premium)

Admeto que no hi sóc molt aficionada (més que res perquè no ho he provat massa) a “escoltar” llibres en comptes de llegir-los. A altres països hi ha més tradició i molta gent compra versions “audio” que estan disponibles dels títols més venuts per a escoltar mentre fan esport o al cotxe camí de la feina. Per als que ho volgueu provar (i, ni falta dir-ho, per als que, per les vostres necessitats funcionals us sigui més pràctic escoltar que llegir), teniu aquesta app. Des de dins de l’aplicació ens podem descarregar milers de títols, alguns gratuïts i d’altres de pagament. La majoria són en anglès però hi ha una base de dades increïble que inclou molts clàssics i obres contemporànies de ficció i no ficció. També es poden descarregar per escoltar quan no tenim connexió. Pot haver-hi una manera millor de practicar anglès que “escoltar” una obra Wilde?

.

7. Stanza

gratuïta

Un altre e-reader amb accés a un catàleg de llibres però que també funciona molt bé com a lector d’arxius que està enfocat a que hi puguis afegir documents propis fàcilment. Al catàleg hi podem trobar llibres gratuïts de diverses fonts i editorials així com llibres comercials de ficció i no ficció. La majoria són en anglès tot i que hi ha molts títols disponibles de tipus acadèmic o tècnic força interessants. La navegació està ben dissenyada i destaca entre els e-readers meys coneguts.

.

8. Els contes dels nens

gratuïta

Em fa especial il·lusió poder recomanar aquesta app. És una aplicació desenvolupada a Barcelona amb l’objectiu d’acostar els pares i nens al voltant de la lectura de contes infantils. Hi ha una sel·lecció de llibres per descarregar disponibles en sis idiomes (i sí, en català també!) que inclou contes populars, contes d’arreu del món i altres col·leccions com per exemple la d’Ot el Bruixot. Els preus dels llibres són molt asequibles (per sota dels 3 € i cada setmana està disponible gratuïtament un llibre diferent del catàleg. Molt recomanable per als que voleu anar preparats per entretenir la mainada  en qualsevol viatge o sala d’espera!

.

9. Kobo

gratuïta

Kobo és el nom d’una comunitat online i d’un aparell d’e-reader que competeix amb el Kindle i altres del mercat. Aquesta és la versió per iPhone/iPad des de la qual es pot accedir al seu ampli catàleg (sobretot en anglès). La diferència d’altres és que afegeix una capa de funcionalitats pròpies de “xarxa social”: compartir amb els amics el que llegeixo, etc (sense entrar a discutir si realment llegir és un acte social o més aviat individual). El disseny és molt atractiu però té força males ressenyes que no sabem si es deuen a que es penja sovint o a la poca disponibilitat de contingut gratuït.

.

10. Leqtor

gratuïta

Per acabar us deixo l’e-reader líder en català, Leqtor, que també té el seu propi lector electrònic i una botiga amb molts títols en la nostra llengua. Amb aquesta app, podem adquirir aquests títols des d’un iPad (no té versió per iPhone) d’un ampli catàleg que inclou molts dels llibres nous i més venuts que es van publicant en català i castellà, així com moltes traduccions de llibres d’èxit (hi podeu trobar tots els èxits d’aquest Sant Jordi per exemple). El més semblant a portar la llibreria de barri sencera a la butxaca.

I vet aquí un gos, vet aquí un gat… esperem que us agradin i que disfruteu llegint! Teniu alguna suggerència més?

Altres articles interessants: