Per a tots els que porteu molt temps a Twitter, o poc però que ja domineu els bàsics que vam comentar, segurament un tema que necessita una mica d’atenció és com gestionar els seguits i seguidors a Twitter.

Abans de res, aclarim una cosa: no hi ha cap norma escrita sobre qui cal seguir o deixar de seguir. Has de seguir tothom que et segueix? Evidentment, no. Tothom que et segueix mereix que tu també el segueixis? Doncs tampoc. És una decisió personal que vindrà determinada per com gestiones el teu ús de Twitter: si t’agrada llegir tots els missatges, si només llegeixes en detall alguna llista, si només vols llegir persones interessants, si no pots oblidar-te d’incloure-hi els teus millors amics, els teus personatges més admirats o aquella persona que et fa tornar boig però que encara no sap que twitteges per ell/a… En resum: fes el que creguis que és millor per a tu!

Un cop presa la decisió, aquí us deixo tres eines que us ajudaran a tenir sempre sota control aquestes llistes de seguits i seguidors. Hi ha infinitat d’eines, algunes més aviat pobres i d’altres que en poc temps deixen d’existir. Aquestes tres són algunes que personalment he utilitzat força des de fa un temps i que recomano. Algunes d’elles fan funcions molt similars, però jo us destacaré les diferències i els usos que fa millor cadascuna.

.

1. Twitoria: fes neteja dels twitters que fa temps que no piulen

El funcionament és fàcil, només has de posar e teu nom d’usuari (res de contrassenya) i triar quin tipus d’usuaris vols visualitzar, des dels que fa un setmana que no diuen ni piu (hehe 😉 ) als que fa un any que no se’n sap res.

Llavors veurem una llista d’aquests usuaris juntament amb el nombre de dies que fa que no twittejen. Podem fer click sobre els seus noms d’usuari (a l’esquerra de tot de la llista) i se’ns obriran els seus perfils a twitter, des d’on podem triar si els volem deixar de seguir (unfollowejar) o potser fer-los un twitt a veure si els animem a tornar.

.

2. Friend or follow: analitza qui et segueix i qui no et segueix

Aquesta eina és una de les que porta més temps activa i segueix funcionant. És especialment útil per estudiar qui et segueix i qui no, en detall.

Un cop posem el nostre nom d’usuari (no cal contrassenya tampoc) se’ns creen tres pestanyes:

  • Following: gent que segueixes però que no et segueixen
  • Fans: gent que et segueix però que tu no segueixes
  • Friends: usuaris que segueixes i que et segueixen a tu també
Per a cada pestanya ens apareix un “mosaic” de les fotos de perfil dels usuaris. Passant amb el mouse per sobre en podrem veure la informació en detall. Si fem “login” a l’aplicació, autoritzant-la amb el nostre password de twitter, podrem també seguir (i “des-seguir”) als usuaris un per un directament des de l’aplicació. Com a detall interessant, per a cada pestanya ens podem descarregar un arxiu .csv amb les dades dels nostres seguidors, per si en volem fer una còpia de seguretat.

.

3. Tweepi: gestiona els seguidors a l’engròs i troba nous perfils per seguir

Aquesta eina té l’avantatge que fa més o menys el mateix que les dues anteriors però de manera més “a l’engròs”. Per això és més pràctica si el que necessites és gestionar eficientment de tant en tant grans volums de seguits i seguidors. És l’eina que utilitzo més sovint, per anar mantenint una mica d’ordre.
En aquest cas si que és necessari fer “login” amb la nostra contrassenya i autorització de Twitter. Un cop ho fem tenim diverses opcions per gestionar Twitter:
  • Flush: flush és la paraula anglesa que es fa servir per dir “tirar pel vàter”, així que queda clar, serveix per eliminar els usuaris que seguim i no ens segueixen
  • Reciprocate: ens identifica els usuaris que ens segueixen i que no seguim per a que els poguem ser recíprocs
  • Cleanup: aquesta opció ens mostra tots els que seguim i ens permet “fer neteja” segons diferents criteris.
El gran avantatge és que, els usuaris ens apareixen en llistes de 20 en 20 i amb diverses columnes d’informació: imatge, nom, número de twitts,… (pots posar columnes adicionals si vols). Podem ordenar els 20 de la pàgina de la manera que volguem. Llavors podem sel·leccionar-los tots fent “majúscula + click” sobre el primer i després el darrer de la llista: tots els del mig es seleccionaran. Llavors pots fer “Follow” o “Unfollow” de forma massiva amb els botons de sota de tot.

No és 100% ideal, seria millor poder sel·leccionar tots els usuaris però twitter no ho permet i s’ha de fer pàgina per pàgina. Tot i així, si fas un “tweet” sobre Tweepi (veure a baix de tot aquesta opció) et permet visualitzar les llistes de 40 en 40 i guanyar una mica de temps.
Finalment, l’altra opció interessant de tweepi que la fa l’aplicació més completa són les eines per trobar nous usuaris a qui seguir. Hi ha diverses maneres: especificant un nom d’usuari i veure qui podem seguir dels seus seguidors o amics, podem triar entre els membres d’una llista o fins i tot fer cerques.
Sempre va bé conèixer eines per millorar la gestió de Twitter, si en feu servir alguna altra de diferent, us agrairé que m’ho digueu als comentaris! Gràcies! :-)
.
Altres entrades sobre twitter: