Avui us porto una recomanació molt interessant i força diferent. Des de fa uns mesos està tenint força ressó una plataforma online anomenada Kickstarter dedicada a impulsar col·lectivament projectes creatius en el sentit més ampli.

La idea és la següent: les persones que vulguin dur a terme una iniciativa de caràcter creatiu o cultural (artistes, cineastes, músics, dissenyadors, escriptors, il·lustradors…) presenten una proposta o iniciativa que volen tirar endavant, indiquen quants diners requereix de patrocini per a fer-la realitat i estableix un termini de temps per a aconseguir aquest finançament (entre 1 i 90 dies).

Totes les iniciatives són revisades per la organització per assegurar que compleixen les característiques necessàries (no es tracta de temes de solidaritat o causes socials ni d’inversió en empreses amb un retorn, sinó simplement de projectes creatius que necessiten suport econòmic) i un cop aprovades estan disponibles públicament per a que qualsevol que vulgui hi pugui contribuir amb donacions de pocs dólars o tan grans com vulguem.

Exemples d’iniciatives:

Podem navegar i descobrir les iniciatives més interessants en un moment donat i, si alguna ens agrada hi podem fer una contribució económica. A canvi, i segons la contribució que hi fem, l’impulsor del projecte ens donarà alguna cosa a canvi com a recompensa: una còpia de la pel·lícula, el teu nom als crèdits de l’obra, una invitació per assistir a una exposició, etc…

Un exemple d’un projecte en detall, amb el detall dels diners captats i les recompenses per als donants:

Si al cap del termini fixat pel seu creador, s’ha aconseguit reunir el finançament necessari, ell rep els diners i el projecte tira endavant. Per contra, si el projecte no aconsegueix reunir tot el que necessitava, es considera que no era prou interessant o valia prou la pena així que les contribucions es cancel·len i ningú paga res. Es un sistema de tot o res que assegura que només els projectes amb més sortida i interés tirin endavant.

Per la “molèstia”, Kickstarter es queda un 5% de comissió i a canvi posa a disposició de qui tingui una idea la possibilitat de dur-la a terme utilitzant la xarxa com a lloc on difondre la seva iniciativa i captar suport.

Em sembla una plataforma molt interessant i hi ha moltes iniciatives que valen la pena. La llàstima és que per ara, només es pot sol·licitar finançament per a una iniciativa si es té una adreça als EUA. Tot i això, en un futur creadors de tot el món la podran utilitzar i avui en dia, siguis on siguis ja hi pots contribuïr finançant aquelles iniciatives que creguis que valguin la pena.

Aquí podeu veure un “hall of fame” dels projectes que ja s’han impulsat gràcies a Kickstarter.

Què en penseu d’una eina així? Heu trobat algun projecte al que volgueu contribuïr? Estaria bé que es pogués utilitzar des d’aquí ja que hi ha un munt d’iniciatives populars que segurament es podrien impulsar de manera molt eficient a través d’aquesta eina. 😉