Potser haureu llegit o sentit que després dels canvis que ja vam comentar al desembre, el darrer canvi en la configuració de Facebook d’aquest mes d’Abril feia encara més públiques les dades dels usuaris i nosaltres seguim sense saber qui veu què, distrets per unes opcions de configuració cada vegada més complicades i que canvien cada 3 mesos.

Hi ha hagut tanta controvèrsia (política, acadèmica, empresarial…) que la setmana passada Mark Zuckerberg, el CEO de Facebook va publicar una carta al Washington Post admetent que s’han equivocat i prometent canvis:

Hem escoltat el vostre feedback. Cal que hi hagi una manera més simple de controlar la vostra informació. En les próximes setmanes, afegirem uns controls de privacitat molt més senzills d’utilitzar. (…) Estem treballant de valent per a fer que aquests canvis estiguin disponibles quan abans millor.

Bé doncs aquests canvis sembla que comencen a arribar i per a que en traiem tots l’aigua clara farem uns quants articles sobre el tema avui i en els propers dies. Si voleu estar informats quan anem publicant els articles nous podeu subscriure’us a Betes i Clicks per RSS (més informació aquí) o per email.

Comencem…

Per començar hem d’anar al menú “Compte” (a dalt a la dreta de tot) i escollir l’opció “Configuració de Privacitat”. En comptes de la llista de sub-menús que sortia abans ara s’ha simplificat. Avui explicarem com controlar l’apartat anomenat “Compartint al Facebook”

A l’esquerra hi ha una llista de propostes de configuració: tothom, amics dels meus amics, només amics, recomanada i personalitzat. L’opció que tingueu ara mateix configurada estarà ressaltada en blau.

Quina proposta de configuració és la millor per a tu?

Repassem les opcions una per una:

1. “Tothom”: Com el seu nom indica si triem aquesta configuració, tota la nostra informació a Facebook la podrà veure qualsevol, sigui o no contacte nostre. A menys que no tingueu cap preocupació per la vostra privacitat (i si és així, què feu llegint aquest article?) o que sigueu un personatge públic estil Belén Esteban, no cal dir que no us recomano aquesta configuració.

2. “Amics dels meus amics”: Amb aquesta configuració, Facebook ens proposa que restringim algunes coses només als nostres amics (coses realment sensibles com les visions polítiques o religioses o l’aniversari) i en canvi deixem algunes opcions visibles per als “amics dels meus amics”, entre elles els estats i les fotos (!!!). El problema d’aquest tema és que ara mateix, amb l’enorme quantitat de gent que té Facebook (entre 7 i 10M a l’estat espanyol segons les fonts), els amics dels teus amics inclou un nombre de gent que pot estar en les desenes de milers de persones. El més important és que a banda, no tens manera de saber qui està inclós en aquest grup de persones. En resum, tampoc us recomanem aquesta opció.

3. “Només amics”: aquesta configuració que ens proposen sembla la més assenyada de moment. De fet s’assembla molt a com funcionava el compartiment d’informació a Facebook fa uns anys, abans que decidissin que el tema de la privacitat estava passat de moda. Si no et preocupa gaire perquè tampoc comparteixes informació molt compromesa i tens una llista d’amics més o menys controlada (saps qui són i que no et volen mal…) aquesta pot ser una configuració adequada per a tu.

Hi ha una opció que es pot sel·leccionar o des-sel·leccionar al final d’aquesta configuració que diu (i tradueixo perquè encara surt en anglès a hores d’ara) “Permetre que els amics dels que surten etiquetats a les meves fotos les vegin”. Ho pots deixar sel·leccionat però pensa’t-ho la próxima vegada que etiquetis el teu amic en aquella foto on no s’aguantava dret… potser entre els seus amics hi té companys (o jefes!). Estic segura que molt content no estarà. Aquesta opció queda batejada ara mateix com a “opció cabrona” (amb perdó!)

4. “Recomanat“: Aquesta opció és la recomanada per Facebook, i és basa en el principi d’una mica de tot. Algunes opcions queden visibles per tothom, per exemple els estats i les fotos (!!! no sé quina manía tenen amb que compartim amb tot el món les nostres fotos…). D’altres queden visibles només pels “amics dels meus amics” i finalment, les dades de contacte i la possibilitat de deixar comentaris queden restringides als amics. No m’acaba de fer el pes…

5. “Personalitzat”: aquesta opció també es podria dir “Recomanada per Betes i Clicks”, es tracta de remenar les opcions i deixar-les a mida del que nosaltres volguem. Per a fer-ho anem a l’enllaç d’abaix que diu “Customize your settings”.

Això ens portarà a un llistat de tot el que nosaltres compartim sobre nosaltres i el que els nostres amics poden compartir. Per a cada cosa podem sel·leccionar entre les opcions de sempre: tothom, amics dels meus amics o només amics. I si amb això no en fem prou podem fer que per a cada element només el puguin veure unes llistes d’amics concretes o que les pugui veure tothom excepte algunes llistes d’amics en particular. Us recomano que prengueu el temps de repassar element per element i decidiu amb què us sentiu cómodes. L’avantatge és que ara tot queda més o menys a la mateixa pàgina i és bastant més senzill de controlar.


En els próxims articles parlarem de més temes i més a fons relacionats amb la vostra privacitat i seguretat a Facebook. Subscriviu-vos! :-)