L’altre dia ja vam comentar que Facebook ha “simplificat” el seu control de provacitat i vam fer un repàs de com controlar millor què compartim i amb qui ho fem.

Avui parlarem del perfil  o vista pública, és a dir, el teu perfil tal i com el veu una persona que no sigui amic teu a Facebook. Veurem com configurar-lo, per decidir què és visible i per a qui.

És possible que no ens haguem mai fixat en com configurar això i val la pena, ja que és molt fàcil i en 1 minut et pots quedar tranquil de que no hi ha informació sensible teva disponible per a qualsevol.

Comencem…

Per començar hem d’anar al menú “Compte” (a dalt a la dreta de tot) i escollir l’opció “Configuració de Privacitat”. En comptes de la llista de sub-menús que sortia abans ara s’ha simplificat. Avui explicarem com controlar l’apartat anomenat “Directori d’informació bàsica”

Fem click a l’enllaç que diu “Configuració de la vista”

Quina informació s’inclou sempre al perfil públic?

Per començar hi ha tres coses que sempre seran públiques per a qualsevol persona que tingui Facebook, sigui o no amic: el teu nom, la imatge de perfil i el nombre de connexions. Segons Facebook, això és perquè així s’asseguren que “amics del món real et puguin reconèixer; per això les podem mostrar quan escrius al mur d’algú altre.”

És a dir que quan ens fem de Facebook acceptem que aquesta informació sigui pública. Hi ha qui fa servir un nom “fals” encara que teóricament està prohibit per les condicions d’ús. Si et preocupa molt la teva privacitat és una cosa que pots fer. També et recomano que facis un cop d’ull a les imatges que tens a l’àlbum “fotos de perfil” ja que aquestes són les que son sempre públiques.

Quina informació podem triar de tenir al perfil públic?

Un cop hem fet clic a l’enllaç “Configuració de la vista” trobem les següents opcions per personalitzar:

Ara repassarem les opcions una per una:

1. Buscar-me al Facebook: aquí decideixes si vols aprèixer a les cerques que faci la gent dins de Facebook. Si vols que et puguin trobar antics amics, companys, etc deixa-ho obert a tothom. Si creus que amb els amics que tens ja fas prou ho pots restringir només a les xarxes, amics dels amics o als amics i prou. Tingues en compte que llavors no et trobaran i que si tens un nom prou comú, sortiran altres perfils que poden confondre els teus amics de veritat.

2. Enviar-me sol·licituds d’amistat: Aquí es tracat bàsicament de dir si qualsevol pot demanar-te ser amic teu o si ho vols restringir i només permetre-ho a amics dels teus amics (en principi així queda més controlat ja que és extrany un amic amb qui no tens cap amic en comú… tot i que pot passar)

3. Enviar missatges: Qui permets que t’escrigui a la bústia de missatges privats de Facebook? Restringir-ho és una bona manera d’evitar spam i gent extranya amb demandes extranyes… jo no m’hi he trobat gaire, però si tens mala sort i atreus als pesats, és una bona manera de controlar-ho.

4. Veure la llista des teus amics: Aquesta és una decisió personal. Evidentment la millor manera de trobar amics amb qui encara no has connectat és a través de les amistats dels teus altres amics. També és una manera rapidíssima de saber què tens en comú amb aquell usuari que et convida a connectar i ara no caus qui és… o per saber si aquesta persona de nom i cognoms molt comú és la que et penses.

D’altra banda diuen que una llista totalment pública d’amistats permet als spammers trobar contactes a qui molestar així que també hi ha motius per restringir-ho. També pots personalitzar més en detall qui o veu o deixa de veure-ho, així que si per exemple tens una llista de persones amb qui no vols compartir-ho, també ho pots fer amb la opció “Personalitza”

5. Veure educació i treball: Aquesta informació més de currículum potser t’interessa que sigui visible si fas un ús professional de Facebook (també pot servir per trobar feina o clients, perquè no!). Si creus que és massa sensible, la pots restringir als amics dels amics, als amics o fins i tot a algunes llistes d’amics i prou (per exemple, la llista de contactes professionals).

6. Veure ciutats actual i de procedència: També pots triar si surt per tothom o no. Depèn de si t’interessa o no que es vegi, va a gustos.

7. Veure els mesu interessos i altres Pàgines: si t’agrada mostrar qui ets a través dels teus interessos, deixa’ls visibles. Jo personalment no ho recomano ja que de vegades sense adonar-nos-en, a través dels nostres interessos estem dient coses molt personals: afiliació política, ideologia, associacions de les que formem part, opinions, creences… etc, temes que potser no volem que siguin públics. Jo aconsello limitar-ho als amics i prou o, com a molt, als amics dels amics.

I com ha quedat el meu perfil o vista pública?

Un cop repassades les opcions podem fer click al botó “Vista prèvia del meu perfil” i veurem com ha quedat la vista públcia amb el que hem deixat visible. SI no us va bé, torneu enrera i torneu a configurar.

Una altra opció interessant és que també podeu veure com veu el perfil una persona determinada de la vostra llista d’amics (el jefe? la mama?…). Només cal posar el seu nom al quadre que hi ha dalt on diu “Previsualitza com veu el teu perfil una persona determinada”

Espero que us resulti útil! Si teniu algun consell sobre què creieu que és millor deixar públic o no compartiu-ho als comentaris, m’encantaria saber-ne la vostra opinió!