Des de la setmana passada he estat seguint una notícia sobre un cas de corrupció i violència a Guatemala: l’assassinat de l’advocat Rodrigo Rosenberg. La novetat del cas és el paper que han jugat les noves tecnologies i en especial, les xarxes socials en l’esclat de l’escàndol primer i després en el desenvolupament de les reaccions ciutadanes.

En resum el que ha passat és que després de ser assassinat el 10 de maig, va aparèixer un vídeo gravat prèviament on Rosenberg declarava que si el matessin, seria responsabilitat del president del país, Álvaro Colom. Si us interessa saber-ne més informació detallada, mireu aquí o aquí.

Picture 6

Pel que fa a les noves tecnologies, així és com la història s’ha anat desenvolupament mitjançant les xarxes socials:

El vídeo on la víctima acusa el president està penjat a YouTube. N’hi ha més d’una versió i sumen en total unes 300.000 vistes ara mateix. El podeu veure aquí: Vídeo Rosenberg Part 1 i Vídeo Rosenberg Part 2

Al llarg de tota la setmana s’han convocat i retransmés les protestes ciutadanes a través de Twitter. Podeu seguir el tema utilitzant l’etiqueta #escandalogt. En aquesta imatges podeu veure com aquest servei de micro-blogging ha tingut un paper destacat en la reacció dels ciutadans…

Imatge via Flickr, cliqueu a la foto per veure més imatges de les protestes

Imatge via Flickr, cliqueu a la foto per veure més imatges de les protestes

… o en alguns tweets, com aquest de @ErWinWin

Picture 7

Fins i tot un twittero, @jeanfer va ser arrestat per “incitar al pànic financer” després d’escriure un missatge on recomanava treure els diners d’una entitat bancària vinculada amb l’escàndol (el missatge ha estat eliminat i no es pot enllaçar). Ara està en arrest domiciliari després d’haver pagat la fiança i ha protegit les seves actualitzacions. Per destacar l’absurd d’aquest tipus d’acció de censura, els usuaris han protestat re-twittejant el seu missatge milers de vegades.

jeanfer

Finalment, també es poden seguir les protestes via Facebook, on s’han creat diversos grups com aquest: Guatemaltecos unidos pedimos la renuncia de Alvaro Colom o via Flickr on hi ha moltes imatges de les manifestacions.

M’ha semblat una història interessant i em pregunto si el nivell d’adopció d’aquestes tecnologies a Guatemala és gaire diferent del nostre. Us imagineu que es crees una resposta ciutadana així al nostre país? (afortunadament no tenim escàndols que impliquin els polítics en assassinats, està clar). Seria una mica com l’evolució de les cadenes d’SMS que hi va haver l’11M el 2004?

Tot la història l’he seguit via Boing Boing, que hi ha dedicat diverses entrades, entre elles, aquesta, aquesta i aquesta.