Nota: per poder aprofitar tots els consells d’aquesta entrada, us recomano que abans llegiu aquesta altra sobre com fer servir les llistes d’amics a Facebook.

Constantment sento missatges als mitjans, converses entre la gent,… i queda clar que la privacitat a hugh-grantFacebook és un tema que preocupa. I concretament, una qüestió a la que es dóna moltes voltes és a les fotos i qui les pugui veure. Jo estic convençuda que, amb una mica de cura i paciència per aprendre com funcionen els controls de privacitat, tots podem “controlar” qui veu què. No és perfecte (de vegades depenem d’altres), però com a mínim ens pot donar una mica de tranquil·litat.

Pas 1: Controla els teus àlbums

El primer pas és el més senzill, i només es tracta d’adoptar aquest hàbit cada vegada que pengem un nou àlbum de fotos. En crear-lo veurem això:

picture-13

Al menú desplegable “Privadesa” (que sona extrany però és correcte en català, ho he buscat), podeu seleccionar:

  • Tothom: És la opció per defecte i no necessita explicació. Si t’han quedat molt bé les fotos i les vols compartir amb el món, endavant.
  • Les meves xarxes i amics: Si és un àlbum que no et fa res compartir amb un munt de desconeguts que també viuen al mateix país o van estudiar a la mateixa universitat, pots seleccionar aquesta opció. Recorda que depèn de a quines xarxes pertanys. La de la teva empresa multinacional? La de “Spain”? Cal tenir en compte que hi haurà molta gent que no coneixes…
  • Amics dels meus amics: Mai he entès gaire aquesta opció. Suposo que si estàs molt generós i vols que els amics que no coneixes del teu colega de farres (per exemple el seu cap!) el vegin en l’estat lamentable que va acabar la nit, és la millor opció. Ara, no sé si et duraran gaire els amics així. Suposo que pot servir si el teu amic t’ho demana perquè no té gaires fotografies pròpies i en vol compartir. O si ets dels que penses “uh, vaya lío, los amigos de mis amigas son mis amigos!”
  • Només les meves amistats: Aquesta hauria de ser l’opció per defecte i la que recomano seleccionar si vols tenir un nivell de privacitat mínim.
  • Personalitza… : Això és per quan volem tenir un control absolut. Val la pena aprendre-ho a fer per a poder compartir qualsevol foto amb tranquil·litat. Et sortirà aquest menú:

picture-22

A partir d’aquí recomano primer des-seleccionar l’opció “Tothom a Facebook” i a continuació decidir-se per una d’aquestes dues alternatives:

  • Escollir exactament qui vols que les vegi: Selecciona “Alguns amics” i et sortirà una caixa on posar el nom d’amics concrets o d’una llista d’amics. Aquí és on resulten útils les llistes lligades a colles d’amics esdeveniments com ara “sopar de l’equip” o “festa de cap d’any”, per a que només els que hi eren les puguin veure. No t’oblidis de seleccionar també “Cap de les meves xarxes” al menú desplegable de xarxes que hi ha més avall.
  • Escollir exactament qui NO vols que les vegi: Selecciona “Només les meves amistats”, “Cap de les meves xarxes” i allà on diu “Excepte aquestes persones” hi pots posar el nom de qui et vulguis amagar, o la llista de contactes a qui vols restringir aquestes fotos. Per exemple:

picture-31

Tenir això en compte cada cop que pengis un àlbum et serà molt útil. Potser també et caldrà revisar quina és la configuració que tenen tots els àlbums que has penjat fins ara (recorda que la opció per defecte és “Tothom”!). Per fer-ho, vés a la llista dels teus àlbums. Selecciona el que vulguis canviar. Quan siguis a la vista general de totes les fotos, selecciona “Edita les fotos” i, al següent menú, “Edita’n la informació” (ho posen difícil també…). Allà et sortirà el mateix menú desplegable que quan crees un àlbum nou.

picture-41

picture-5

Pas 2: Controla les fotos que no has penjat tu

Els amics (amb molt de carinyo) de vegades també ens poden portar ficar en embolics. Amb el tema de la privacitat, les fotos dels amics són sovint el principal problema, i això que en la majoria de casos, ells no ho fan de mala fe. No ens enganyem, si patim pel que poden veure de nosaltres és perquè més d’un hem vist un amic etiquetat en un àlbum d’un desconegut i hem pensat “uf, ja ho sap la (nom de l’amiga) que hi ha aquestes fotos d’ella fent el mico?”. Ja sabeu de què parlo. Un amic meu fins i tot va dir “però aquesta és la gràcia del Facebook!”. Potser si, però si no vols que et passi a tu et recomano:

  • Ajuda als teus amics a que aprenguin a controlar la privadesa dels seus àlbums: explica’ls amb paciència tot el que has après al Pas 1 (els pots enviar l’enllaç a aquesta pàgina 😉 ). Fes-los veure quin és el problema i explica’ls que tu faràs el mateix amb les fotos on surtin ells. Un dia per tu i un altre per mi!
  • Fes tot el que està en les teves mans: per si de cas (o si els teus amics no aprenen i no vols haver de canviar d’amistats), pots intentar evitar que els teus contactes que no siguin també amics de l’infractor que penja les teves pitjors instantànies les puguin veure. Al menú de dalt a la dreta, selecciona “Configuració” i al desplegable “Configuració de la privacitat”

picture-62

Un cop allà seleccioneu la opció “Perfil

picture-111

S’obrirà un panell de configuració amb moltes opcions, la cinquena és “Fotos on t’han etiquetat”. Pots seleccionar qualsevol de les opcions del desplegable (les mateixes de les que hem parlat al Pas 1) i si tries “Personalitza”, et permetrà triar qui veu o qui no veu les fotos on t’etiquetin.

picture-122

Per exemple, en aquest cas, si el teu amic Manel penja un àlbum teu i oblida de fer-lo privat, els teus “jefes” (i qualsevol que no sigui també amic d’en Manel) no el veuran, perquè mai els sortirà la notícia que tu “has estat etiquetat en un àlbum”. La llista de personatges públics serveix si tens entre els teus amics polítics, programes de ràdio, etc… Si no vols que l’Ernest Benach vegi les teves fotos personals, ja saps! 😉

Espero que us hagi estat útil! Si hi veieu algun error o teniu algun altre consell que afegir, deixeu un comentari!

Altres entrades relacionades: